Камянець-Подільський » Туризм » terra-heroica » Terra Heroica 2008 (Терра Героїка 2008)

Terra Heroica 2008 (Терра Героїка 2008)

  • 4 035
  • (Оцінок: 0)

(02.10.2008-05.10.2008)
Минулими вихідними Кам`янець-Подільський знову поринув в атмосферу свята та бойової звитяги. Впродовж трьох днів у місті поряд мирно вживалися представники XXI та XVI століття. І що цікаво, дві різні епохи поєднувалися цілком закономірно, не дисонуючи одна з одною. Вуличками Старого місто прогулювалися поважні шляхтичі, відважні козаки та просто студенти і чиновники. Як вже стало зрозуміло, цими днями відбувався черговий Міжнародний військово-історичний фестиваль "Terra-Heroica-2008".

Незважаючи на численні побоювання та недостатнє фінансування, фестиваль таки відбувся. Приємно також здивувала і погода, яка цього року зрадила своїй традиції і два дні фестивалю пройшли за чудової погоди без дощу. Свій примхливий характер погода виявила лише у неділю, але на неї вже ніхто не ображався, бо свято доходило до свого завершення.

Загалом фестиваль пройшов доволі спокійно, в розміреному темпі, проте і без помпезності. Задуми організаторів були грандіозними - залучення великої кількості учасників, безліч номерів, проте не все вдалося втілити в життя. Тим не менше, свято вдалося. Планувалося, що на святкування прибуде і Президент України Віктор Ющенко, але на ці вихідні в Україні було багато різноманітних масових заходів, тому до нас Глава держави, а разом з ним і багато представників центральних ЗМІ просто не доїхали. З іншого боку, це лише додало святу сімейного затишку та простоти.

Офіційно відкриття свята відбулося в суботу на Ратушній площі, проте заходи, приурочені до фестивалю, розпочалися ще з п`ятниці. Але про все по черзі.

 
Початок параду Terra-Heroica трішки затянувся

З жовтня відбулася урочиста презентація нової спеціалізації у Кам`янець-Подільській філії Європейського університету. У цьому навчальному закладі беруться за підготовку спеціалістів для туристичної галузі, зокрема обслуговуючого персоналу та адміністративного менеджменту. В урочистостях взяли участь представники міської влади та проректор цього університету О.Тимошенко. Керівництво університету презентувало свою навчальну базу, методичні посібники, які спеціально видавалися для цієї спеціальності. Університет буде готувати бакалаврів, спеціалістів, магістрів. Фахівці такого рівня вкрай необхідні для нашого міста, бо без них неможливим буде подальший розвиток туризму в Кам`янці-Подільському.

 
Піші війська


У рамках IV Міжнародного фестивалю відбулася низка заходів, які мали мистецьке спрямування. Першою було офіційно відкриту фотовиставку Фестиваль "Terra-Heroica-2008" у Кам`янці, на яку було подано понад 60 фотографій 9 фотографів з Кам`янця-Подільського та інших міст України. На світлинах показано розвиток фестивалю впродовж трьох років, митці намагалися об`єктивом камери схопити найцікавіші моменти, цікаві образи. Про те, наскільки їм це вдалося, могли судити ті, хто відвідав виставки, розміщені у холах готелів 7 Днів та Гала-готелю.

Наступним мистецьку естафету фестивалю перейняв відомий український художник-баталіст Сергій Чайка. У картинній галереї було презентовано його роботи, що стосуються визначних дат в історії нашої держави, відомих битв тощо. Під час відкриття були присутніми перший заступник міського голови Сергій Бабій, заступник міського голови Олег Демчук, голова фракції БЮТ Ігор Земськов, художники міста, інтелігенція тощо. Представляючи художника, Олег Віленович зазначив, що Сергій Чайка настільки захопився нашим містом, що готовий навіть залишити Дніпропетровськ, де він зараз проживає, та переїхати до нас. 

 

 
 Кінні війська

Такі ж наміри підтвердив і сам художник. До речі, його батько народився на Кам`янеччині - у селі Руда, тому цей край не є чужим для митця. Сергій Чайка мотивує свій вибір тим, що Кам`янець-Подільський є одним із небагатьох міст України, де збережено дух старовини. У своїх творах Сергій Чайка намагається пропагувати героїчні здобутки нашого народу, віднайти ту особливість, яка допомогла українцям зберегти свої землі. Автор свідомо не зображає на своїх картинах крові,загиблих тіл, бруду, щоб люди не відчували жаху. Навпаки, їх має переповнювати гордість.

Під час презентації виступив і відомий кам`янецький художник Борис Негода, який проаналізував картини з точки зору професіонала, вказавши автору на недоліки. Картини й надалі експонуватимуться, тому всі бажаючі можуть знайомитися з ними.

Ще однією подією мистецького життя стала виставка Історія фортифікацій XV-XVII ст., яку організував відомий київський колекціонер Святослав Кузьмич разом із адміністрацією НІАЗу «Кам`янець». Сам колекціонер провів детальну екскурсію, ознайомивши присутніх із провідними зразками фортифікацій та творцями цієї науки.

З жовтня

 В рамках фестивалю "Terra Негоіса-2008" відбулося відкриття першого в нашому місті боулінг-клубу «Галактика», що знаходиться в Гала-готелі.

Досить цікавою була сама програма заходу. Навіть після того, як міський голова розрізав символічну стрічку перед входом в приміщення, організатори все рівно ще витримували інтригу. Захід був видовищним і ще й за рахунок стилізованих танців. Танцювальний колектив Апельсин» допоміг в цьому, адже в момент, коли представлявся боулінг в найдавніші часи, дівчата танцювали запальний танець полінезійських амазонок, потім, коли діло дійшло до часів Просвітництва, Ренесансу, глядачі з захопленням споглядали танець Венеціанські таємниці».

Після слів-привітань міського голови Анатолія Макаровича Нестерука відбувся перший кидок кулі, право на який, звичайно, отримав мер. Судячи з усього, гра абсолютно нелегка, зате захоплююча, адже міський голова влучив у кеглі лише з третьої спроби. Наразі власник Гала-готелю» Анатолій Ковальський повідомив, що боулінг у місті буде не лише як гра, але й як вид спорту. Справа в тому, що в залі навіть є тренери, які пояснюють правила, навчають грати.

  
 
 Табір реконструкторі опустів перед битвою

Варто сказати, що боулінг-клуб "Галактика" дійсно на високому рівні і претендує бути кращим на Західній Україні. Дизайн повністю відповідає назві Галактика, адже там встановлене спеціальне світлове ультрафіолетове обладнання.

Другий рік поспіль у Старому замку в рамках фестивалю відбувається культурно-історична реконструкція Вечірня учта в Старому замку. Метою заходу є відновлення старовинних бенкетів у Старому замку. Захід передбачав жорсткий дрескод всі присутні обов`язково мали бути у національних автентичних костюмах. Дуже добре відповідали цій вимозі представники влади. Міський голова, секретар міської ради, депутати та заступники міського голови пошили собі спеціальні костюми, вартість яких сягала понад 2 тис. грн. Костюми справді відповідали усім вимогам - від шапки, без якої козак не вважався козаком, до елементарного ґудзика, який також мав відповідати завданому колориту. Як повідомив в інтерв`ю міський голова Анатолій Нестерук, такі костюми шилися впродовж майже чотирьох місяців. Основний костюм замовляли у Львові, чоботи пошили на кіностудії ім. Довженка. Хутра та ґудзики замовляли у Росії. Справді процес виявився не з легких, але результат себе виправдав - наші чиновники виглядали не гірше, а подеколи і краще самих реконструкторів. Але, на жаль, не всі дотрималися вимогу одязі і серед представників Середньовіччя було чимало засланців» з XXI століття. Проте організатори сподіваються, що наступного року їх кількість буде зведено до мінімуму.

 

Щодо програми, то вона була доволі простою - бенкет, а на сцені виступали гурти, які грають автентичну музику. У перерві між ними свою майстерність показували військово-історичні клуби. За свідченням більшості учасників, цьому заходу трохи не вистачало спільності. Не було організовано ігор, танців, лише у кінці навколо сцени було організовано коло танцюючих.

В суботу, 4 жовтня

 о 15.00 відбулось урочисте відкриття фестивалю "Terra-Heroica-2008". Що цікаво і, в принципі, похвально, в цьому році усі заходи фестивалю розпочинались вчасно, згідно з програмою. Лише на відкритті було невеличке непорозуміння в часі, якого не очікував ніхто. Одним словом, традиція спізнюватись давно в минулому, адже відкриття почалось на півгодини раніше. Можливо, це пов`язано з тим, що дещо раніше з параду повернулись наші головні учасники — військові реконструктори.

До речі, варто сказати, що вже вдруге за історію фестивалю, з метою привернути увагу гостей до історичних військових традицій, проводиться парад учасників. І вже вдруге досвід показує, що цей захід дійсно вартий уваги.

ЩЩодо самої процедури урочистого відкриття, то, звісно ж, виступали міський голова, поважні делегації з Києва. Право першого пострілу фестивалю мав Анатолій Макарович Нестерук. Далі було традиційна процедура чеканки монети. Прикрасив програму урочистого відкриття танець менует у виконанні ансамблю танцю Апельсин».

  
 
 Якщо Вам пощастить, можна ось так, подивитись на баталію

І звісно ж, відбулось представлення команд-учасниць фестивалю, які вдало продемонстрували свій бойовий вишкіл, своє військове вміння.

ЗЗ кожним роком у Кам`янця-Подільського з`являється все більше міст-друзів, міст-партнерів. Якщо ви пам`ятаєте події Відкриття туристичного сезону, то ще кілька європейських міст скріпили свою дружбу з нами угодою. 4 жовтня о 13.00 на фестивалі «Тегга Негоіса-2008» в залі Магдебурзького права міської Ратуші відбулось підписання договору про співпрацю з унікальним європейським містом — Кутна Гора (Чехія).

На підписання договору про партнерство з Кутна Гора прибув його міський голова та деякі депутати міської ради.

Співпраця буде визначатись у наступних напрямках: молодіжні програми, спорт, культура, фольклор, комерційна діяльність, наука та освіта, стажування спеціалістів різних напрямків, розвиток туризму, охорона здоров`я та соціальна сфера, місцеве самоврядування, охорона навколишнього середовища. Який напрямок буде приорітетним - керівництво

Кутна Гора ще визначається. Договір був скріплений підписами міських голів.

Місто цікаве для нас, адже також дуже багате на історію. З XIII століття, завдяки великим покладам срібної руди і відпрацьованої чеканки срібної монети, Кутна Гора швидко набуло статусу одного з провідних політичних і торгових центрів середньовічної Чехії. На сьогоднішній день історичний центр міста входить в список об`єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Абсолютно новим і унікальним проектом була концертна програма хорового співу ««Flos in Іаріdе». Щоб дізнатись більше про даний захід, найкраще говорити з його починателем. Отож, про перемоги і невдачі, складності і перспективу на майбутнє говорить керівник хору Журавлик» Іван Михайлович Нетеча.

Недоліком було те, що в "Журавлика" та "Сяйва" не було відповідного середньовічного одягу. Були проблеми з перевезенням музичних інструментів. Також варто сказати, що 3 жовтня, в п`ятницю, коли ми виступали на площі, дуже заважав у проведенні концерту рух транспортних засобів.

  
 
 Початок битви, поляки захоплюють українське село

Уперше в рамках фестивалю проведено шоу силачів Срібна підкова, на яке було запрошено відомих силачів з України та Росії. Серед них Ельбрус Нігматулін, Ігор Пеканов, Євген Енштайн та інші. Планувалося, що силачі змагатимуться, застосовувавши лише автентичні підручні матеріали - вози, булави, гренджоли, діжки тощо. Проте це задум повністю втілити в життя не вдалося - силачі піднімали залізні штанги тощо. Лише вкінці цим дужим чоловікам було запропоновано підняти віз, навантажений мішками з борошном, загальна вага якого сягала 1000 кг. Усі спортсмени справилися з цим завданням. Під час змагань нам вдалося поспілкуватися з найсильнішою людиною Росії Ельбрусом Нігматуліним, який поділився своїми враженнями про фестиваль:

 

Фото з реконструкторами Terra Heroica

 

Якщо натрапите на групу реконструкторів, то зними завжди можна сфотографуватись

 

Мені доводилося бувати в Україні, але переважно у східних регіонах. Вперше приїхав до Кам`янця-Подільського, і ваше місто мене просто вразило. Особливо сподобалася учта. Склалося враження, що я завдяки машині часу я потрапив в інший світ. Дуже шкодую, що не привіз свого національного костюма. Якщо мене запросять наступного року, то обов`язково привезу!

В Україні завжди були силачі і теперішнім чоловікам просто потрібно докладати сили волі, щоб досягати успіху, зокрема у такому виді спорту, як наш.

Військово-історична реконструкція

ККульмінація фестивалю Безперечно кульмінацією фестивалю можна назвати військово-історичну реконструкцію Бої під стінами Кам`янецької фортеці» (присвячену 360-річчю початку визвольної війни під проводом Б.Хмельницького). За повідомленням Олега Демчука, у битві взяло участь 550 реконструкторів, із них 20 представників кінноти. Вперше на болі битви було побудовано чотири будинки, які було підпалено, що створило додатковий ефект. Правда, організатори не все прорахували і підпалили хати на початку, внаслідок чого утворилася димова завіса, яка перешкоджала спогляданню битви. Тривала битва 20 хв.

  
 
 Дехто після битви міряєтья силами

Знаковим є також те, що у битві взяли участь і представники міської влади - Олег Демчук, Ігор Земськов, Олександр Шкварський, Сергій Акимович, Володимр Бокуліч, ПавлоБілоус та митець Славко Полятинчук. У своїх автентичних костюмах вони дуже органічно вписалися у битву, відчувши на собі весь адреналін.

  
 
 Концерт для усіх бажаючих

Завершилося дійство святковим концертом під стінами Ратуші. На жаль, цього року в організаторів не вистачило коштів на запрошення зірки, тому концерт давали лише представники автентичних гуртів, але навіть вони змогли розігріти народ і під кінець практично всі танцювали.

 

<!--kamenec_media_begin:https://www.youtube.com/watch?v=KKVZRVzTIso&feature=related--><!--kamenec_media_end-->

 <!--kamenec_media_begin:https://www.youtube.com/watch?v=vaVs-DmH-5E--><!--kamenec_media_end-->

<!--kamenec_media_begin:https://www.youtube.com/watch?v=IqFu2YBhefw--><!--kamenec_media_end-->

 
 Відео з Terra Heroica

 

Закриття "Тегга Негоіса-2008"

Дякуючи Богу, два основних дні фестивалю відбувалися за хорошої сонячної погоди. Проте, як показав 2008 фестивальний рік, без дощу не обійшлося. Що ж, і на Тегга Негоіса 2008» погода внесла свої корективи, проте, на щастя, вони були незначними. 5 жовтня о 12.00 не відбулося урочисте закриття фестивалю та концертна програма хорового співу на площі Польський ринок. Та всі учасники і групи військово-історичної реконструкції все одно були нагороджені і не залишились поза увагою.

 

«Ділове місто» Вероніка Власюк, Михайло Юрчишин

Навігація по Terra Heroica

Терра Героїка - що це таке?
Список учасників TERRA HEROICA по рокам

Відео з фестивалю Terra Heroica
Terra Heroica 2005
Terra Heroica 2006
Terra Heroica 2008

Terra Heroica 2009
Програма фестивалю Terra-Heroica 2008»Програма фестивалю Terra-Heroica 2009»  

Сторінки: 1 2

------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини