Камянець-Подільський » Свобода в Кам`янці » Як написати звернення до депутата?

Як написати звернення до депутата?

  • 75 569
  • 12
  • (Оцінок: 4)
Як написати звернення до депутата?
Як написати звернення до депутата?

Перед виборами угромадян є завжди шанс на успішне вирішення своїх проблем депутатами різних рівнів, так як кожний з них намагається заробити побільше бонусів.  Тож саме час писати скарги, пропозиції та заяви.

Право на звернення закріплене у ст. 40 Конституції України, текст якої говорить: ”Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатись до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом термін”. Розгляд звернень виборців входить до обов’язків народного депутата України, які перелічені у статті 24 Закону України ”Про статус народного депутата України” від 17 листопада 1992 року.

Завантажити зразок звернення:

priklad-individ.docx
[179.04 Kb] (Завантажили: 10830)

 
Завантажити шаблон щоб написати від руки:

shablon-indiv.docx
[16.09 Kb] (Завантажили: 6283)

 
Закон України ”Про звернення громадян” від 02 жовтня 1996 року закріплює у преамбулі такі особливості реалізації права на звернення, як: - внесення пропозицій в органи державної влади щодо поліпшення їх діяльності; - викривання недоліків у роботі органів держави (особиста ініціатива); - оскаржування дій посадових осіб, державних і громадських органів.

Відповідно до норм Закону України ”Про звернення громадян” зверненням громадян є викладені у письмовій або усній формі пропозиції (зауваження), заяви (клопотання) і скарги, причому необхідно чітко розрізняти ці три поняття.


Пропозиція (зауваження)
Пропозиція (зауваження) – це звернення громадян, де висловлюється порада, рекомендація щодо діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування, депутатів усіх рівнів, посадових осіб, окрім того у пропозиції може бути висловлена думка щодо врегулювання суспільних відносин та умов життя громадян, вдосконалення чинної правової бази, соціально-культурної та інших сфер діяльності держави і суспільства.

 Заява (клопотання)
Заявою (клопотанням) є звернення громадян із проханням про сприяння реалізації їх прав та інтересів або повідомлення про порушення чинного законодавства, недоліки в діяльності підприємств, установ, організацій, депутатів усіх рівнів, посадових осіб. Додатково заява може містити думки щодо поліпшення діяьності підприємств, установ, організацій, депутатів усіх рівнів, посадових осіб. Необхідно уточнити, що клопотання являє собою письмове звернення з проханням про визнання за особою відповідного статусу, прав або свобод.

 Скарга
Скаргою називаємо звернення з вимогою про поновлення прав і захист законних інтересів громадян, порушених діями або бездіяльністю, рішеннями державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, об’єднань громадян, посадових осіб. У даному випадку до рішень, дій або бездіяльності, які можуть бути оскаржені, відносимо:

ті рішення, дії, бездіяльність, якими порушуються права, законні інтереси та свободи громадянина (групи громадян);

ті рішення, дії, бездіяльність, якими створюються перешкоди для здійснення громадянином його законних інтересів, прав і свобод;

ті рішення, дії, бездіяльність, якими незаконно покладено на громадянина які-небудь обов’язки або його незаконно притягнуто до відповідальності. 

Як оформити письмове звернення до народного депутата?

Перед написанням звернення ви повинні чітко сформулювати проблему або питання і правильно обрати необхідний вид звернення. Хочемо зауважити, що в залежності від змісту звернення, обирається особа, до якої це звернення буде спрямовано. Говорячи про звернення до народних обранців усіх рівнів, відмітимо, що з питаннями суто місцевого характеру необхідно звертатись до депутатів місцевих рад, із більш серйозними і масштабними проблемами – до народних депутатів України (тобто до народних депутатів Верховної Ради України).

Визначившись зі змістом та видом звернення, необхідно також притримуватись форми або вимог до звернення, які викладені у ст. 5 Закону України ”Про звернення громадян” від 02 жовтня 1996 року.

Звернення має бути адресовано тому органу або особі, до кола повноважень якої входить розгляд порушених у зверненні питань. Звернення може бути подано як окремою особою, так і групою громадян.

За загальним правилом, звернення краще розпочинати зі слів:"Шановний ( ім’я та по батькові)”, а закінчити слід словами: " З повагою до Вас”.

Звернення до депутата складають у довільній формі. Однак у цьому документі вам обов’язково потрібно вказати:

прізвища, ім’я , по-батькові,

місця проживання особи (групи осіб), що звертається,

чітко і ясно має бути викладена суть порушеного питання або проблеми,

подати депутатові конкретну пропозицію щодо його поведінки у вашій справі,

 вказати адресу, на яку ви просите надіслати відповідь,

 перечислити перелік документів, якщо ви додаєте їх до листа.


Звернення може бути подано у письмовій або усній формі (під час особистого прийому громадян депутатом, посадовою особою), причому звернення, подане у письмовій формі, обов’язково має бути підписано особою (особами), що звертається.

Загальний текст звернення може складатись за такою схемою:

 вступна частина, де зазначаються підстава звернення, обставини, які стали передумовою для звернення;

 мотивувальна частина, де вказується обґрунтування або основні питання, порушені в зверненні;

 результативна частина, де слід вказати мету звернення і очікуваний результат розгляду звернення.

Такий вид звернення як скарга на рішення певного органу або посадової особи має бути подана до органу або посадової особи вищого рівня протягом року з моменту прийняття рішення, яке оскаржується, але в жодному разі не пізніше одного місяця з часу ознайомлення громадянина, який звертається зі скаргою, з таким рішенням.

Слід зауважити, що в основі звернення має бути реальна і важлива проблема (питання) соціального або правового характеру, тобто не радимо вам звертатись до депутатів усіх рівнів із проханням переселити вашого сусіда на поверсі, оскільки вам не подобається колір його краватки.

 Пам’ятайте, що не підлягають розгляду та вирішенню такі звернення:

 

 

Письмове звернення краще надсилати адресату рекомендованим листом або особисто заносити до відповідної приймальні.

 

 письмове звернення без зазначення місця проживання або не підписане автором, тобто анонімне звернення;

 повторні звернення від однієї і тієї ж особи до одного і того ж органу (посадової особи) з одного і того ж питання, яке вже було вирішено даним органом (посадовою особою) по суті;

 звернення-скарга, подана із пропущенням зазначених вище строків;

звернення, подане особами, які визнані недієздатними у судовому порядку.

 

 

Забороняється відмова в прийнятті та розгляді звернення з посиланням на політичні погляди, партійну належність, стать, вік, віросповідання, національність громадянина, незнання мови звернення.

 

Рекомендована література:

1. Конституція України від 28 червня 1996 року

2. Закон України „Про звернення громадян” від 02 жовтня 1996 року

3. Закон України „Про статус народного депутата України” від 17 листопада 1992 року

4. Рішення Конституційного Суду України від 14 жовтня 2003 року у справі № 1-21/2003

5. Видання „Регламент Верховної Ради України”, 2002

6. Брошура „Ви обрали депутата. Що далі?”, 2003


---

Підготовлено- 1-й Портал міста Кам'янець-Подільський


------

Останні коментарі:

Вероніка
Вероніка
Надайте мені допомогу,мене звати Вайнагій Вероніка,в тому році народила двох дітей,чоловік працює на заводі грошей не платять.Приходится винаймати квартиру,але грошей не вистачає.Ми маємо можливість отримати власне житло?
Цитувати Скарга
admin
admin
:smailuk3: Вероніко у нас на порталі юриста не має. Вибачайте. Але з огляду на те, що регіонали розікрали вже все що бачили, завалили молодіжну програму по отриманню житла - Вам нічого не світить...
Цитувати Скарга
Михайло
Михайло
Підскажіть будьт ласка, яким чином можна отримати дивіденти за акції заводу, можливо існує якийсь закон?
Цитувати Скарга
admin
admin
Штатного юриста у нас, поки не має.
Цитувати Скарга
ольга
ольга
Меня зовут Подлесная Ольга. Я- жительница села Злынка Маловисковского района Кировоградской области.
хочу рассказать о том, как депутаты из фонда "Возрождение"( в Малой Виске этому фонду принадлежит большое красивое здание) обидели мою дочь.
перед самими выборами катались эти "вельмишановни" к нам в село, обещали золотые горы. Ну, к тому, что обещания не выполняются- все давно привыкли. Но к тому, что обещают ребёнку и он ждёт, надеется, и в итоге остаётся разочарованным- к этому нельзя относиться спокойно. Этот фонд учредил гранды за первые места в областном конкурсе на лучшее сочинение о первой учительнице. Приехали к нам в школу и наобещали - за первое место- ноутбук, за второе- кинокамеру, за третье- ещё что то. Моя дочь, Подлесная Валентина, ученица 1 Злынской школы выиграла первое место в этом конкурсе.
И всё.
И в этот фонд я ездила, и в школу обращалась: где же обещанный приз?? прошли выборы- и "про обицянкы" забыли.......
Вот вчера был в школе последний звонок. Стояли мы с моей дочкой- ждали, что может хоть грамоту ей кто какую вручит- писал ребёнок, старался. И ждал.
Вот такая история. Вроде ничего страшного- никто заболел от этого, не умер. Но детские надежды- в который раз: разбиты.
Цитувати Скарга
Андрій
Андрій

Добрий день!
Велике прохання оцінити мої шанси на видачу кредита.
Мені 29років маю жінку і сина 5м. які на данний час вирішили краще жити в селі, а не зі мною в власній квартирі однокімнатній яку подарували мені батьки,
але не переписали. Літом у звязку з складною фінансовою ситуацією вирішив взяти не величкий кредит і відправитись на заробітки в Краков,
що було помилкою так як на данний час вже маю не один такий кредит і проживаю сам в Хмельницькому на 0 і маю 2 варіанта або взяти один кредит
на великий термін чим швидше тим краще або тікати якби не сімя і бажання виховувати свого першого синочка вибирав би другий варіант,
але не можу так вчинити з ними. Ваші пропозиції. Дякую.
Андрій
тел. 097 665-37-40

Цитувати Скарга
Марія
Марія

Доброго вечора!Я мама трьох дітей не знаю куди мені вже звертатися за допомогою скоро холодна зима а будинок у якому ми живемо старий з дерева та глини холод в зимку у кімнатах що можна по підлогах кататись,з чоловіком як одружились так і не живем разом бо нема можливості працює щоб прогодувати сім`ю а забрати нас до себе не може бо живе з батьками у маленькій кімнаті ,трму  прошу на колінах підкажіть що робити куди звернутись як дальше жити і допогти дітям Молю вас! 

Цитувати Скарга
Наташа
Наташа

Мне нужна помощь я сдала наркобизнесмена и он до сих пор не арестован, мои усилия бессильны.

Цитувати Скарга
тетяна
тетяна

Добрий вечір звеликою повагою рішилась звернуця до вас оскільки незнаю чи ви нам допоможете. У моеї доні уроджена косолапість їй зробили операцію тепер потрібно пройти рабілітацію м.чернігів .відродженя. Але на даний час немае фінансов .допоможіть якщо можете .

Цитувати Скарга
олена
олена
доброго дня мене звати олена в мени дитина за зиму 4 рази лежала в лікарні 2 рази в реанімації набрали багато мікро кредитів плотим проценти і нічого невиходить закрити я непрошу щоб мені дали просто так якщо так можна щоб допомогли так взяти кредит щоб ці перекрити і платити рімними частинами то так би закрили
Цитувати Скарга
Василь з Камянця
Василь з Камянця
Доброго дня, мене звати Василь і я з села Конотипці Камянецького району. Село затопило, сільський голова мовчить. Що робити, підскажіть, пане Романе Козаку???? Я не можу цього терпіти, з любовю ваш Василь Пипка
Цитувати Скарга
Доброго дня
Доброго дня
я людина неосвіччина живу в броварах я продаю бринзу дуже дешево всього 60 гривен за кілоґрам можете зробите мені сайт а я вам 30 кг пишіть сюда dmutromelnuchenko@easyemail.info
Цитувати Скарга

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини