Terra Heroica 2009

  • 4 856
  • (Оцінок: 0)

Вперше за 5 років на належному рівні було проведено історичну реконструкцію «Кам`янець - місто ремісників». Цю ідею планують надалі трансформувати у гільдію ремісників, щоб із часом мати вироби від автентичних ремісників XVII ст.

Всі, хто бажав, мав змогу взяти участь у майстер-класах і навчитися танцювати старовинні танці XVIII ст. У п`ятницю в готелі «7 днів» і «Гала-готелі», а в суботу просто неба на майданах Старого міста кам`янчани та гості вчили нові па.

 
   
Terra Heroica 2009:

  •  
    • фестиваль відвідало близько 10 тисяч людей.
    • Велика вдячність ДП «НТК «Завод точної механіки») за допомогу у виготовленні деталей до мушкетів.
    • Загалом в охороні громадського порядку було задіяно 120 міліціонерів.
    • Нещодавно створений у Кам`янеці-Подільському клуб "Ротарі" подарував місту гармату. Цей клуб об`єднав представників офіційних кіл і бізнесменів заради гуманітарного служіння місту. «Служіння громаді - вище за особисті інтереси» - таким принципом керується міжнародний рух Ротарі. (Президент клубу Сергій Бабій )
    • Готелі для зірок: Як з`ясувалось, офіційні делегації з Литви та Польщі оселилися в готелі «7 днів», заступник голови ВРУ Микола ТОМЕНКО - в «Клеопатрі». Народний депутат України Віктор ПАВЛЕНКО, власник ТМ «Чумак» Йохан БОДЕН і лідер гурту «Воплі Відоплясова» Олег СКРИПКА перебували в готелі «Amadeus Club» (там же вночі відбулось автопаті співака). І нарешті, справжнє сузір`я VIP-персон проживало в готелі «Гетьман».
    • Інші фестивалі Кам`янця-Подільського

Вперше організатори системно підійшли до сувенірної продукції. Розпочали виводити фестиваль на новий, комерційний рівень. З`явилися плакати, календарі, блокноти, магніти, посуд, тканинна продукція із символікою «Terra Heroica».

Як все відбувалось:

 

(2 жовтня) Пятниця:

Terra-Heroica. Нестерук - клоунВідкрив фестиваль на майдані біля Ратуші урочистим пострілом зі старовинного пістоля якийсь клоун у шторах (джерело), як виявилось то був міський голова Анатолій НЕСТЕРУК. Вперше в історії фестивалю прозвучав залп гармати та мінорна мелодія у виконанні сурмача.

Згодом увагу глядачів прикували виступи військових реконструкторів, після яких усі бажаючі мали змогу взяти участь у хореографічних і музичних майстер-класах концертної програми «Flos in lapide».

Для бюрократів, НІАЗ "Кам`янець" провів міжнародноий семінар «Реставрація, відбудова та сучасне використання пам`яток архітектури» та круглий стіл «Збереження історичної спадщини в Україні та Литві», як зізнались наші архітектори - до литовців, у сфері відбудови, нам ще як до неба!

Своєрідним початком історичного свята можна назвати відкриття муніципальних фотовиставок «Фестиваль «Terra Heroica» у Кам`янці» у готелі «7 днів», «Гала-готелі» та кафе «Ніка». На них було представлено близько 50 робіт місцевих фотографів Віктора ВІНЦЕРСЬКОГО, Петра ІГНАТЬЄВА, Олексія та Валентини СІРИХ, Миколи СІДАША, Віктора ПАСХАЛІСА, Олесі ДУБІК і Руслана РОМАНЮКА.

Після міжнародного семінару, який пройшов у НІАЗ «Кам`янець», у приміщенні Вірменської криниці відбулося відкриття художньої виставки «Зі скарбниці Юрія ХИМИЧА». Юрій Іванович родом з кам`янця, український архітектор, графік, заслужений діяч УРСР. У його творчому доробку чимала сторінка присвячена рідному місту. Під час відкриття вчений Станіслав ДОВГИЙ зазначив, що у разі дозволу міської ради на встановлення пам`ятника Юрію ХИМИЧУ він береться його профінансувати.

Затишшя перед парадом та битвою Terra Heroica

Затишшя перед парадом та битвою

Полячка зваблює українців

Полячка зваблює українців

Одним з перших заходів п`ятниці стали відвідини нашого міста українськими чемпіонами-плавцями Денисом СИЛАНТЬЄВИМ та Яною КЛОЧКОВОЮ. Спочатку вони завітали у ДНЗ №21 «Золота рибка», де подарували дітям спортінвентар і провели урок фізкультури. Згодом Яна та Денис спільно з представниками влади, бізнесу, громадських організацій і ЗМІ взяли участь у круглому столі «Проблеми та перспективи розвитку плавання у Кам`янці-Подільському» та нагородили усіх, хто активно підтримує благодійну акцію «Басейн всією громадою».

О 17.00 стартувала побутово-історична реконструкція «Кам`янець - місто ремісників». Упродовж трьох днів усі охочі мали змогу придбати сувенірну продукцію майстрів зі Львова, Івано-Франківська, Тернопільщини, Закарпаття, Одеси, Херсона та, власне, з Хмельниччини, а також відвідати майстер-класи та власними руками виготовити воскові свічки, ляльки-мотанки, намисто, скляні фігурки, глиняний посуд тощо.

Козак Володимир

Козак Володимир відбивався від бажаючих постріляти з лука

Аж із Миколаєва приїхала Олександра ТИХОНОВА зі своєю донькою Сонею. Вона вчила оздоблювати прикраси, робити обереги, вловлювачі снів і ляльки-мотанки. А майстер народних промислів, художній керівник артстудії «Ірина» Ірина ТАРАСЕНКО разом із сином представляли художнє лиття з бронзи. Майстри родом з Одеси займаються цим видом мистецтва понад 20 років. Як завжди, неперевершеними були гравюри місцевого майстра Сергія ПАНАСЕНКА.

3 жовтня (субота) :

Зранку 3 жовтня в залі Магдебурзького права, що в Ратуші, розпочав роботу круглий стіл «Збереження історичної спадщини в Україні та Литві». В його роботі, що тривала понад три години, взяла участь велика делегація з Литви, яку очолював сам посол Альгірдас КУМЖА, а також невелика делегація з Ук-мерге - литовського міста-побратима Кам`янця. До речі, в складі литовської делегації був знаменитий український письменник Андрій КУРКОВ. Вів круглий стіл секретар міськради Михайло АНОСОВ. Робота розпочалася з вітальних слів міського голови Анатолія НЕСТЕРУКА та посла Альгірдаса КУМЖІ, який добре володіє українською мовою, втім для зручності литовської делегації робочою мовою засідання була російська.

Організатор історичної битви - Олекса Руденко

Організатор історичної битви - Олекса Руденко

Із цікавістю учасники круглого столу ознайомилися з литовським досвідом збереження історичних пам`яток - в Каунасі, Тракаї, Клайпеді та інших містах. Виступи ж української сторони в основному звелися до висвітлення періоду литовської доби в історії України. Ґрунтовну доповідь на цю тему зробив професор Лев БАЖЕНОВ. Із цікавістю присутні слухали виступи Дмитра ВАЩУКА, Бориса ЧЕРКАСА, Олега ПОГОРІЛЬЦЯ, Ростислава САВВОВА, Ольги ПЛАМЕНИЦЬКОЇ, Галини ОСЕТРОВОЇ та ін.

Заманливо виглядали об`єкти, запропоновані кам`янецькою стороною для можливих інвестицій. Серед них - казарми фортеці, колишній пивзавод. Йшла мова і про нові об`єкти в нашому місті - критий аквапарк, канатну дорогу через каньйон.

парад Terra Heroica

Парад Terra Heroica

Намітив круглий стіл і кроки для подальшої кам`янецько-литовської співпраці. Це і проведення наукової конференції, спеціально присвяченої литовській добі в історії України, і відкриття в місті пам`ятника князям Коріатовичам, і співпраця в багатьох галузях, зокрема в музейній справі, реалізації привабливих інвестиційних проектів.

Цьогоріч муштра військових підрозділів проходила на двох майданчиках - у дворі Старого замку та на майдані Польський ринок. Так само в двох місцях відбувалися хореографічні та музичні майстер-класи від «Vento del Tempo» і «Lorem ipsum» із Санкт-Петербурга, київських «Джойссанс» та «Uno Spiritu».

terra heroica

Військовий парад

Традицією фестивалю стали показові виступи спортсменів у суботу після обіду у сквері біля Ратуші. Вперше було запрошено силових жонглювальників на чолі із заслуженим тренером України, рекордсменом книги рекордів Гінесса Юрієм ЩЕРБИНОЮ. У складі групи гостей також були відомі майстри силового жонглювання Сергій ПОПОВИЧ, Сергій КЕСЕЛЬ, Олександр КАТЕРУША, Павло ШКЛЯРЕВИЧ, Олександр ЖУТНІК та ін. Другу групу силового шоу з гирями «Ветеран» представляли чемпіон України та світу Сергій ШЕВЧЕНКО, рекордсмен світу Олександр ДЯГОВЕЦЬ. Також у виступах брали участь і наші ветерани - майстер спорту СРСР Володимир КОПИЧИНСЬКИЙ і майстер спорту СРСР Леонід БЕРЕЗНІЦЬКИЙ.

У суботу та неділю в Кафедральному костелі св.Петра і Павла звучали виступи солістів і хорових колективів «Журавлик» і «Надія». А в неділю у церкві св.Йосафата відбулася божественна літургія за участю хорових колективів.

Займаємо місця, щоб подивитись баталію

Найголовнішою подією фестивалю, безумовно, стала військово-історична реконструкція «Баталії під стінами Кам`янецької фортеці» під Замковим мостом, присвячена визвольним змаганням під проводом Богдана Хмельницького. Вперше реконструктори намагалися відтворити справжні військові дії. Завершився другий день конкурсом краси «Міс «Terra Негоіса».

Баталія під час Terra-Heroica

Найяскравіший акорд фестивалю

4 жовтня (неділя) :

У неділю вранці в Старому замку фанатів історичної реконструкції чекав показовий турнір лучників «Кам`яна стріла» за участю реконструкторів, спортсменів і мисливців та військово-історична реконструкція «Сцени із життя місцевого гарнізону».

Концерт у Старій фортеці

Концерт у Старій фортеці

Після урочистого закриття фестивалю на його гостей чекав музичний фестиваль «Рок Січ-2009», участь в якому взяли гурти «Пропала грамота», «Мандри», «Воплі Відоплясова». та їхній лідер - організатор фестивалю «Рок Січ» Олег СКРИПКА. Днем раніше драйвом і невичерпною енергією запалювала переможниця «Євробачення» співачка Руслана. Також виступав і місцевий гурт «Апріорі».

 

Відео з фестивалю:

<!--kamenec_media_begin:https://www.youtube.com/watch?v=tlGWjd0Cb4U--><!--kamenec_media_end-->

 

Битва закінчилась. Terra Heroica

Ось і підійшов кінець фестивалю Terra Heroica

 

Негативи фестивалю:

Так як цього року глядачів було, щонайменше в двічі більше ніж у 2008р., виникла проблема із місцями для перегляду реконструкції історичної битви, Саме головне що "Пузатіки" розмістились на майданчику з охороною, а звичайні смертні за час до битви займали місця, а ті хто не встиг бігали як коні, шукаючи де би притулитись, молодь пробиваючись через чагарники, каміння і болото вилазили на мури, дерева, башти та все що було вище за 2м. (хоча в цьому є щось екстремальне)

В ночі під час концерту, я з дружиною та друзями з Хмельницького цілу годинку кружляли навколо палаток., щоб знайти місце за столиком ( а було їх аж 15 штук). Так і не найшовши де би присісти ми поїхали до дому.... Чому була така мізерна кількість ганделиків ?, мені не зрозуміло....

Також Вірменський ринок був повністю пустий, а минулого року там стояли атракціони і розміщувалось безліч палаток із столиками.

Як завжди підкачала організація, чомусь на авто. та ЖД. вокзалі роздавали рекламу банків, а програмки не хотіли і в Старому місті не мішало би вивішувати програму фестивалю. Точна програма фестивалю з`явилась за тиждень до фестивалю. Рекламу вішали на стовпах і мості за 2 дні (а після, висить вона ще місяць). Та і відкриття фестивалю відбулось на пустій площі, бо ніхто і не знав, що буде відкриття...

Підкачали костюми чиновників: Ольга Чорнобиль - в костюмі Діда Мороза, індіанця потрібно взагалі каструвати, а барана, який збирав по 10 грн. за фото, в психушку закинути...

 Terra Heroica - end

Навігація по Terra Heroica

Терра Героїка - що це таке?
Список учасників TERRA HEROICA по рокам

Відео з фестивалю Terra Heroica
Terra Heroica 2005
Terra Heroica 2006
Terra Heroica 2008

Terra Heroica 2009
Програма фестивалю Terra-Heroica 2008»Програма фестивалю Terra-Heroica 2009»  

Сторінки: 1 2

------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини