Лікарня для бідних

  • 1 232
  • (Оцінок: 0)
Лікарня для бідних
Лікарня для бідних

Будинок лікарні для бідноти, ХІХст. (вул. Шевченка, 37, сьогодні - Хорова школа)

У 1885 році Кам’янецькому міському товариству лікарів була виділена земельна ділянка для будівництва безкоштовної лікарні для бідних. Ініціатором будівництва був лікар, історик, член Товариства подільських лікарів Юзеф Роллє. Благодійні кошти на будівництво виділені «Імператорською гуманітарною спілкою».


У 1891 році за проектом міського архітектора Мойсея Баллога був побудований кам’яний будинок лікарні. Лікарня в силу своїх можливостей і коштів забезпечувала належне поліклінічне обслуговування і госпіталізацію хворих з міста та оточуючих сіл. Завідувач лікарнею Ю. Роллє утримував заклад своїм коштом та коштом друзів-меценатів. Лікарем-консультантом лікарні для бідних був Едмунд Фаренгольц (той який побудував сходи, які назвали на його честь).

Будинок лікарні для бідноти, ХІХст. 
Через декілька років на садибі лікарні побудовано двоповерховий будинок, де розмістився віспоприщеплювальний інститут. Нині у ньому знаходиться Кам’янець-Подільська міська дитяча музична школа ім. Т. Ганицького. Лікарня та інститут функціонували до 1917 року. У 1917 році лікарня була ліквідована, а в її приміщення перенесли віспоприщеплювальний інститут, де він знаходився до 1922 року. За актом 1922 року Кам’янець-Подільської міської управи на території лікарняної садиби розташовувались будівля амбулаторії, будинок віспоприщеплювального інституту, квартира завідуючого та дерев’яний сарай. За вище вказаним документом площа будинку лікарні становила 130 сажнів квадратних.

дитяча хорова школа 
З 1922 року до початку Великої Вітчизняної війни ці споруди займала робітнича та дитяча поліклініки. У радянський період – комунальні служби міста, а саме: управління сільського господарства, відділ з розподілу житла та технічне бюро.
У серпні 1992 році в будівлі лікарні для бідних відкрито дитячу хорову школу.


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини