Сходи Фаренгольца

  • 6 325
  • (Оцінок: 2)
Сходи Фаренгольца
Сходи Фаренгольца

Сходи Фаренгольца — пам`ятка архітектури місцевого значення в Кам`янці-Подільському (охоронний номер 15-XM). Розташовані в північно-західній частині Старого міста. З`єднують вулицю Кузнечну вгорі з вулицею Руською внизу на березі Смотрича.

Історія пам`ятки згідно з довідкою, укладеною працівниками Національного історико-архітектурного заповідника «Кам`янець», сходи збудовано 1850 року з тесового каменю за кошти міста. 1870 року проводився ремонт, внаслідок якого закріплено зруйновані східці. 1874 року на сходах Фаренгольца влаштовано нові дерев`яні перила. 1934 року проведено чергові ремонтні роботи.

Едмунд Федорович Фаренгольц

 (* 1840, Кам`янець-Подільський — † 25 липня (6 серпня за новим стилем) 1912, Кам`янець-Подільський)

 — подільський дворянин, лікар, громадський діяч. Двоюрідний брат лікаря Вільгельма Фаренгольца. Біографічні відомості 1861 року закінчив Кам`янець-Подільську гімназію. У 1861—1864 роках навчався у Київському університеті. 1868 року закінчив Петербурзьку медико-хірургічну академію.

Учасник російсько-турецької війни 1877—1878 років. Від 1878 року постійно проживав у Кам`янці-Подільському. Працював у губернській лікарні, від 1895 року до кінця життя завідувачем дитячого притулку.

Сходи розпочиналися біля будинку на Кузнечній вулиці, який 1850 року придбав штабс-капітан Федір Фаренгольц (батько лікаря Едмунда Фаренгольца). Невдовзі Федір Фаренгольц зніс стару споруду та її місці збудував триповерховий будинок (зруйновано під час Німецько-радянської війни).

 

  Отже, перша версія.
В середині ХІХ століття неподалік Кузнечної вулиці жив відомий лікар і меценат Вільгельм Фаренгольц, автор праці «Обзорь чумныхь эпидемий вь Подольской губерний». Це він своїм коштом обладнав сходи перилами та майданчиками. Відтоді їх названо сходами Фаренгольца.
  Друга версія
говорить, що інший Фаренгольц, Федір, дядько Вільгельма, звів власний будинок поряд з колегіумом єзуїтів там, де на схилі каньйону починалися кам’яні сходи. В цьому випадку їх названо за ім’ям власника будинку. На жаль, будинок Фарнегольца зруйновано під час Другої світової війни.
  Третя версія
розповідає про Едмунда льца, сина Федора, – відомого в місті лікаря і громадського діяча. Наслідуючи лікарську спадщину родини, Едмунд працював у губернській лікарні, а від 1895 року і до кінця свого життя завідував дитячим притулком. Кажуть, що саме на його кошти було відремонтовано сходи.

 

1928 р. в журналі «Життя й революція» з`являться спогади Любинського «М.Коцюбинський у лікарні», в яких читаємо: «Другим разом згадали Кам’янець. Виявилося, що Михайло Михайлович дуже добре пам’ятає і з замилуванням згадує Польські фільварки, і Турецький міст, і сходи Фаренгольца, і Кафедральну башту, і Вітряну браму, і, навіть, Райську брамку; пам’ятає всі вірші й приповідки, зв’язані з цими старовинними будівлями, всі кам’янецькі перекази і пересуди».

Сходи фаренгольца

І хоч скоди Фаренгольца на сьогодні знаходяться в поганому стані, за старою традицією, вони допомагають людям потрапити до Польської брами і повернутися від каньйону до Старого міста.


Краєзнавець Галина Осетрова зазначає, що кам`яні сходи, влаштовані в середині XIX століття на кошти міста (в давнину тут проходила стежка в скельному обриві), кам`янчани стали називати сходами Фаренгольца за прізвищем власника будинку, біля якого вони починалися. Хмельницький обласний виконавчий комітет 4 вересня 1982 року ухвалив визнати сходи Фаренгольца пам`яткою архітектури та містобудування місцевого значення. 2010 року завдяки підприємству ТзОВ «Український кристал» зроблено капітальний ремонт сходів Фаренгольца.


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини