СХОДИ БІЛЯ БАНКУ

  • 1 144
  • (Оцінок: 0)
СХОДИ БІЛЯ БАНКУ
СХОДИ БІЛЯ БАНКУ

СХОДИ БІЛЯ БАНКУ (друга пол.ХІХст., вул. Князів Коріатовичів, Кам'янець-Подільський)

З будівництвом Новопланівського мосту розпочалось активне освоєння лівобережної частини – Нового плану. Забудова цієї території почалась із спорудження громадських будівель та формування міського парку на північ від Новопланівського мосту.
У середині ХІХст. від Гунського колодязя в каньйон у скельному масиві була прокладена стрімка стежка зі сходами, по яких домогосподарки носили джерельну воду до своїх осель. З архівних джерел відомо про існування проблеми будівництва кам’яних сходів, котра незабаром була вирішена. Зведені кам’яні сходи вдало вписались в прямовислі скелі каньйону.Автором їх був Карчевський Микола Федорович, котрий у 1839 році закінчив Петербурзьке будівельне училище, а з 1848р. до 1859р. працював у Кам’янці-Подільському губернським архітектором.

Сходи біля банку 

На той час висота сходів становила 12 сажнів, що відповідає 25,6м. Нині перепад між верхньою терасою і нижньою відміткою сходів становить близько 35м. Ймовірно, на час спорудження сходи були коротшими, а у підніжжі скелі були дерев’яними, про що свідчать поштові листівки початку ХХст.

Сходи біля банку 
Незабаром через яр та Гунські джерела, що знаходились в південній частині парку і впадали водоспадом в р.Смотрич, було збудовано малий місток (1874р.). Прогулянка вулицею Бульварною, парком через місток по сходах до кладки стала улюбленою рекреацією городян у кінці ХІХ, а сходи почали називати Новопланівськими.Із зведенням у 1901р. Будинку відділення Державного банку Російської імперії, в кам'янці-ПОдільскому, сходи отримали назву – Банківські.

Сходи біля банку 
Згідно Номенклатури об’єктів комунального будівництва на 1935рік було здійснено перекладку кам’яних сходів, серед яких були Банківські сходи та відремонтовано існуючий Банківський місток. У 1960-х роках вздовж верхнього сходового маршу та оглядового майданчика влаштовано огородження у вигляді балясин та кам’яних потинькованих стовпчиків.

У середині 1960-х років, коли в південно-східній частині каньйону р.Смотрич було облаштовано човнову станцію, та й сьогодні, коли відпочинкова зона для кам’янчан збагатилась «Алеєю закоханих», цей мальовничий ландшафт зі сходами та оглядовим майданчиком став улюбленим місцем кам‘янчан.

Сходи біля банку 


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини