Камянець-Подільський » Історія » Пам`ятки архітектури » Північні сходи біля Замкового мосту

Північні сходи біля Замкового мосту

  • 1 033
  • (Оцінок: 0)
Північні сходи біля Замкового мосту
Північні сходи біля Замкового мосту

У середині ХІХ століття м. Кам’янець-Подільський бурхливо розвивався як центр Подільській губернії в Російській імперії. Півострівна частина міста сполучалась дорогами та кам’яними сходами із передмістями Кам’янця.

До середини ХІХ ст. з північного боку мосту збудували ще одні сходи, які вели до передмістя Видрівки, та Польські фільварки. Згодом ділянка з півночі від Замкового мосту була відведена для міських купалень, до яких спуск здійснювався цими ж сходами, про що свідчить план міста 1861 року.


З архівних джерел відомо, що мешканці цих передмість, для скорочення шляху до міста навпроти Старого бульвару, влаштували дерев’яну кладку і «…выковали в скале лестницу, выходящую на Турецкий мост». Зроблені вони були неякісно – за нестачею на це коштів – і залишені без нагляду та ремонту. Навесні 1881 року до Кам’янецької міської управи від депутатів Думи та мешканців цієї частини міста, надійшла заява в якій вони наголошували, що споруди перебувають в такому стані, що


«….сообщение по ним делается опасным и угрожающим опасностью потери жизни и увечью…чему было несколько случаев.…Просим озаботиться капитальною ремонтировкою лестницы, ведущей на Турецкий мост, а ныне же за вскрытием уже реки от льда, исправить кладку против Старого бульвара»


Тому, ймовірно, в останній чверті ХІХ століття були проведені ремонті роботи по зведенню північних сходів біля замкового мосту. Станом на 1889 рік у справі «Об исправлениии мостов, лестниц, кладок…..», згадується про дерев’яну кладку зі сторони Старого бульвару на Польські фільварки, яка разом із північними сходами біля Замкового мосту поліпшувала сполучення між різними передмістями та півострівною частиною Кам’янця-Подільського.


Як свідчить поштова листівка початку ХХ ст., перила на той час були дерев’яними, а марші освітлювались ліхтарями.
Згідно Номенклатури об’єктів комунального будівництва на 1935 рік було здійснено перекладку кам’яних сходів, серед яких і сходи, що вели до греблі.

Сходи у 1990-х роках 
Подальші ремонти проводились у післявоєнний час. У 1990-х роках проведено капітальний ремонт сходів та домуровано кілька нижніх маршів.


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини