Камянець-Подільський » Історія » Пам`ятки архітектури » Палац Чарторийських в якому знаходиться найдавнійший камін

Палац Чарторийських в якому знаходиться найдавнійший камін

  • 2 196
  • (Оцінок: 0)
Палац Чарторийських в якому знаходиться найдавнійший камін
Палац Чарторийських в якому знаходиться найдавнійший камін

Палац Чарторийських типовий зразок будівництва заможніх міщан в період барокоо та ренесансу - є зразком палацової забудови Кам'янця. У XVIII ст. належав генералам подільських земель польським магнатам Чарторийським.  Від давнього ядра будинку, датованого XVI ст., зберігся кам'яний підвал з коробовим склепінням.

У 18 столітті в описах Кам'янця-Подільського з'являється назва нового типу житлової забудови - "палац". Воно підкреслює репрезентативний характер садиб, що належали людям іменитим і заможним. Кам'янецька палаци не відрізняються монументальністю: вони одно- двоповерхові, їм властиві гармонійні пропорції і високохудожнє оформлення, переважно ренесансного характеру з елементами стилю бароко. Характерною особливістю кам'янецьких палаців 18 століття є їх розташування в межах Старого міста, переважно в центрі, а не в передмістях.

Палац Чарторийських в дореволюційний період
Палац Чарторийських в дореволюційний період

 

Великий кам'яний будинок побудовано на високому цоколі з прямокутним ризалітом на західному фасаді. Ризаліт увінчаний фронтоном з круглим вікном. Вікна на фасадах декоровані білокам'яними наличниками. Підвіконня у вигляді карнизних поличок тесані з білого каменю. Вхід на східному фасаді обрамлений білокам'яним порталом. Кути будинку оздоблені рустами. Всередині будинку зберігся пишно декорований у стилі бароко камін з гербом "Погонь". Нині в будинку Чарторийських знаходиться монастир свв. Кирила і Мефодія ордену Найсвятішого Ізбавителя (редемптористи) УГКЦ.


Палац Чарторийських називають ще палацом генералів подільських земель. Він розташований в східній частині Старого міста, на вул. Зарванській. У ХVIII ст. споруда належала князю Адаму К. Чарторийському, Кам'янецькому генеральному старості, відомому політичному і культурному діячу.

Портрет Адама Чарторийского. Фото Михаіл Грейм. 1879 год.
Портрет Адама Чарторийского. Фото Михаіл Грейм. 1879 год.

 


Палац одноповерховий, на високому цоколі, прямокутний в плані, з ризалітом з західного боку. Основний об'єм перекритий 4-схилим дахом, ризаліт - двосхилим. Вікна декоровані білокам'яними бароковими наличниками. Підвіконні карнизи білокам'яні профільовані. Східний вхід обрамлений білокам'яним порталом. Кути будинку оформлені білокам'яними рустами. Вінчаючий карниз виконаний у камені і отинькований.

камін в Палаці Чарторийського
Камін в Палаці Чарторийського

 

В найбільшому приміщенні будинку, у південній залі зберігся камін XVIII ст. у стилі бароко, прикрашений пишно декорованим гербом Чарторийських "Герб Погоня".

Палац Чарторийських в 1930-х роках 

Будівля палацу в 1930 році. Автор фото С. Таранушенко. На будівлі ми бачимо № 8 (по вулиці Дзержинського) - в 1911 році Міська Дума прийняла Постанову "Про нумерацію будинків"


Будівельна історія палацу починається в XVI ст., коли на його місці існував невеликий кам'яний будинок, від якого до нашого часу зберігся кам'яний підвал, перекритий коробовим склепінням. В середині XVII ст. будинок був кам'яним, одноповерховим, на високому цоколі.

Палац Чарторийських в 1980-х роках Палац Чарторийських, 1980-ті рр., в якому знаходиться найдавнійший камін Кам'янця-Подільського

Під час турецької окупації 1672-1699 рр. зруйнований в надземній частині. В середині XVIII ст. відновлений і розширений. Під час Великої Вітчизняної війни був значно пошкоджений, після війни реконструйований.

В архітектурі палацу домінують риси бароко, проте збереглися й елементи Ренесансу. Палац Чарторийських є визначною пам'яткою архітектури, зразком житлової забудови середини XVIII ст. і вирізняється високохудожнім декором: білокам'яними наличниками, порталом, гербом. Тепер в ньому розміщується греко-католицька місія.

Вигляд на будинок зі сторони 


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини