Житловий дім вул. Довга 17

  • 19
  • (Оцінок: 0)
Житловий дім вул. Довга 17
Житловий дім вул. Довга 17

СТАРЕ МІСТО ЖИТЛОВИЙ ДІМ, XV-XIX ст. (вул. Довга 17).

Наприкінці XV-початку XVI ст. розташовувався із відступом від червоної лінії забудови вулиці на 5,5 м, був майже квадратним у плані (8,2х8,8 м), одноповерховим, із підвалом. У 1700 р. складався з житлової кімнати з альковом та кухні.

На початку XVIII ст. розширено прибудовою з північного боку, а на початку ХІХ ст. – у західному напрямку до червоної лінії сусідніх будинків. У цей період був надбудований другий поверх, західний фасад отримав декор із характерними елементами бароко та рококо. У другій половині ХІХ ст. був добудований зі сходу і набув форми прямокутника. У середині XX ст. була влаштована мансарда.

В даний час кам'яний будинок, прямокутний у плані, двоповерховий, оштукатурений, торцем виходить на червону лінію забудови. Планування першого та другого поверхів аналогічне.

Підвал є коридором шириною 1,5 м кілька викривленого в плані обрису довжиною 18,5 м з примикаючими з боків камерами, перекритий коробовими склепіннями з розпалубками.

Вхід до будівлі обрамлений пілястрами іонічного ордера та увінчаний розірваним сандриком. Кути будівлі на першому поверсі підкреслені простими лопатками, що переходять на другому поверсі.у каннельовані пілястри з капітелями коринфського ордера, що підтримують профільований карниз, декорований ліпними кронштейнами. 

Отвори декоровані лиштвами із сандриками. Цоколь будівлі оштукатурений із імітацією рустівки. Споруда вінчає чотирисхилий дах із перехопленням. На місці перехоплення збереглися фігурні кронштейни з поліхромією. Пам'ятник характеризує міську забудову кінця XVIII – другої половини ХІХ ст


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини