Камянець-Подільський » Історія » Пам`ятки архітектури » Старий замок за описами 1544 та 1613 рр. Переклад опису

Старий замок за описами 1544 та 1613 рр. Переклад опису

  • 1 302
  • (Оцінок: 1)
Старий замок за описами 1544 та 1613 рр. Переклад опису
Старий замок за описами 1544 та 1613 рр. Переклад опису

Старий замок за описами 1544 та 1613 рр Переклад опису Кам'янецького замку 1613 р.. ZAMEK KAMIENIECKI. Замок Каменецький

"Фундаментом Кам'янецького замку є скеля, на якій поставлені його стіни. Обходить його разом з містом річка Смотрич, приходить під Замок з півночі і обходить місто навколо і знову прийшовши з півдня під Замок, впадає в Дністер за дві милі від Кам'янця. З одного боку від поля є доступ до цього замку, а з трьох (сторін) його захищають природні укріплення. з боку поля біля стіни і замкових веж проходить рів, виритий в скелі. Тому замок у вигляді трикутника не є зручним для нападу. Міст від міста до замку на стовпах побудований вельможним паном Яном Потоцьким, старостою кам'янецьких; з боків на чотири лікті височить стіна.


Pzygrogek Пригородок

Ворота до пригородку, через вежу від міста (вежа святої Анни), до неї підйомний міст з ланцюгом; ворота подвійні, засув у них залізний з колодкою. Ця ж вежа має два поверхи: на нижньому над воротами дві комори, з третьої [?] Кілька дощок вийняті; перед коморами кам'яний димохід; на верхньому поверсі кімната, а в ній комора, грубки і двері обидві не мають, поштукатурені, над вежею дах. По лівій стороні біля воріт комора і кімнатка в стіні для стражника, двоє дверей на петлях ".


Вежа святої Анни

"По правій стороні цього прігородка в стіні порожній ковальський димохід, далі кам'яна стайня з ганком, з обох кінців воріт немає, покрита новим дахом, без штукатурки.
Далі чотиригранний вежа (Czworogranista) przydłassza (?) В фундаменті має підвал (склеп) нижній, щаблі до нього з двору погані, на підвалі маленькі сіни. У них кухня. З сіней - кімната. Комора. Прохід до вбиральні. Двері все на петлях. На верхній поверх дерев'яні східці в сіни, там дві кімнати з вікнами (стеклами), а третя від річки - для стрільби, піч біла, двері все на петлях; в нижній хаті дві залізні решітки, хата покрита гонтом ".

Відтворення Старого замку 
Ймовірно, під ім'ям чотиригранний описується Нова Східна вежа
"До воріт від поля в землі шматок стіни порожній ненакритий варто, від нього сходинки вниз до башти;
над тією стіною кімнатка, зроблена з каменю, де до цього лазня була, там двері на петлях з засувом і засувки, сіни перед нею, в ній двері на петлях і вікна з гратами, там двоє довгих, через сіни перехід по стіні на вежу, в якій колодязь, а до криниці з фундаменту під землею від річки Смотрича, для проходу води, канал, обкладений каменем; над усім цим дах ".


Ймовірно, тут описана Водна (Смотрицкая) вежа
"Брама (арка) від поля (Пільний ворота - Brama polna) має з боку замку подвійні стулки з залізним засувом і замком".
Польна ворота, вид із заходу.

"У воротах Ізбіца або тарас (yzbica albo taras-дерев'яна конструкція для пристрою оборонної галереї на мурі) дубова розібрана і на дві купи складена для оборони біля воріт".
Yzbica - дерев'яна конструкція для пристрою оборонної галереї
"Вгору воріт сходи кам'яна до сіней і праворуч кімната без дверей, в сінях вікно з гратами, кухня, обкладена каменем, без димоходу, з неї кімната і комора, і обидві двері на петлях, кімната стелі не має;
в трьох вікнах ґрати залізні; з сіней навпаки тайник склепінчастий в землі йде аж до башти Детінцовой (Dziecincowey), де злочинців саджають, і там, через цю вежу був був хід до Дитинця, але двері замуровані, щоб злочинці не тікали. Ця брама вся розхитана [і валиться вниз до річки з скелі, вимагає великих коштів і швидкого порятунку, вже руїн існує загроза] ".


Ймовірно, Детінцовой названа вежа Рожанка.Вона з'єднувалася підземним ходом через Пільний ворота з вежею Водної.
"У цьому ж прігородке повернутися назад, починаючи від воріт по лівій стороні довге склепінчасте приміщення для земляний стрільби від прігородка, на ньому стайня кам'яна і двері на одній тільки петлі; в стайні сіни і великий зал, двері в сіни на петлях, в залі дверей немає, є три лави, підлога з ..., штукатурки і стекол немає. тим часом залом і другим прігородком дерев'яний міст на полях, по лівій стороні місце, де була згнила дерев'яна вежа, тепер це місце загороджений дошками. Трохи далі порожня гранована башточка , що не накрита. Цей же міст мав підйом до другого прігородку, і з цього моста був місток з підйомом до хвіртки, яка є в стіні біля прігородкових воріт, тепер його немає і в хвіртці немає дверей, тільки одна дошка з петлями і двома гаками, і воріт в цій брамі цього прігородка немає.


У цьому другому прігородке по правій стороні є велика порожня вежа, дверей і жодного поверху немає, щаблі до неї кам'яні вниз; а збоку зліва маленьке склепінчасте приміщення, пусте. Біля цієї вежі довга кам'яна пекарня, в якій були дві грубки, стоїть порожня без штукатурки, проте балки нові дубові, три вікна з гратами, це все з вежею під одним новим дахом на пекарні ступені кам'яні, якими і на вежу і на прігородковую стіну входять. По лівій же стороні в цьому другому прігородке склепінних приміщень перебудованих шість порожніх і ненакритих, без склепінь, а в одному біля воріт у вікні залізні грати.


Dzieciniec Дитинець

Брама (арка) з тесаного каменю склепінна, ворота дерев'яні, в них засув і скоби в стіні; біля воріт по правій руці склеп під вежу Чорну (baszta czarną), двері дерев'яні на петлях, скоби і засув; внутрішній замок відсутня; над дверима вікно, в ньому решітки залізні. А з лівого боку в цій же воротах склеп і двері залізні, два засува і дві скоби, вікно від замка, решітки в ньому залізні. Там лежать міські книги. Над аркою сходи кам'яна з півдня, на половині сходів невеликий склепік оштукатурений, вікна з залізними гратами, двері залізні, засувів два з скобами, замок внутрішній і вище сіни кам'яні, одне вікно, дах хороша. Звідти вихід на зубці до Папської (Papieski) вежі, заново покриті.
Спустившись назад вниз, біля сходів округла вежа, двері в неї замурована, перед тим туди садили ув'язнених і карали мечем злочинців; в цій же стіні до башти Папської двері дерев'яні на петлях, внутрішній замок і ключ до нього. За тими дверима кілька сходинок: нижче інші двері залізні, замкнені на колодку. Через стіну до склепіка одного з тих шести на пригородок другий; з склепіка ж двері залізні, за ними сходи вниз на південь за замок, і там від поля під вежею Папської двері дубові добре окуті для вилазки, за цими дверима шматок стіни, яким було розпочато обводити замок, від фундаменту досить широкий і міцний, заввишки на три з чвертю ліктів.
Вежа кутова з півдня названа Папська (Papieska) в честь її засновника, в нижньому ярусі штукатурка хороша, подвійні двері на петлях, засув залізний з колодкою, там гармаші зберігають те, що їм потрібно; вище на другому ярусі хороша штукатурка, двері одні дерев'яні, інші залізні, там зберігають порох. Третій ярус дерев'яний, на якому шляхетський депозит, двері на петлях і замок залізний, вікно з кватиркою. Четвертий останній нагорі ярус, на якому є колесо добре оббите залізом, камінь з коловоротом, але він не має всіх деталей. Ця вежа покрита новим гонтом, сходи до верхніх ярусів немає ".


Вежа Папська (Papieska)

"Вежа Шляхетська (Slachecka) на південь в стіні; ярусів було чотири, немає їх, також і немає дверей нижніх і верхніх. Названа шляхетського, тому що шляхтичі в ній відпочивають. Галереї до неї від Папської вежі покриті гонтом".


Вежа Ковпак. В описі - Шляхетська

"Вежа Джевічка (Drzewiczka) від єпископа, її засновника, названа; в ній чотири яруси; на четвертому гармаші несуть варту; двері все на петлях, верх її ковпаком склепінною накритий, галереї від шляхетського вежі до неї накриті".


Вежа Тенчинська. В описі - Джевічка

"Вежа Пестячи (Łaska) в честь її засновника названа, у неї внизу перший ярус в рівень з землею, підлогу цегляний, вікно з гратами, двері на петлях з замком. Другий ярус, на якому зброярі зберігають гарматні припаси; ..... .... вікно з гратами, двері на петлях з замком. Третій ярус під поганим дахом. біля цієї стіни у фундаменту прибудований кам'яний будинок великий з перекриттям вже старим, вікон в ньому три, двері дерев'яні на петлях, перед будинком сіни, з сіней кімнатка склепінна, ділиться надвоє, в одній частині прохід (до вбиральні) випав, потрібно або його побудувати, або замурувати, бо дірка придатна для втечі в'язнів, у другій частині вікно для стрільби, до неї одні двері на петлях, один засув і замок внутрішній , вікно з гратами; там депозит його милості пана підкоморія подільського, а в сінях вікно одне від замка з гратами, двері на петлях; на цьому ж будинку сіни і зал покриті гонтом, в якому одна велика фігура (ліпнина?) ".


Вежа Пестячи.
У документі описаний "кам'яний будинок великий" - це новий будинок старости, який примикав до башти. На башті видно проходи і двері. залишилися від цього будинку
"Вежа, з фундаменту якої склеп в сіни перед великим вищезгаданої будинком. На другому ярусі має в собі каплицю св. Михайла порожню, дверей великих до неї троє, для пересування гармат; замків ніяких не має; нагорі ярус, на якому фігура, названа Дракон (Smok), варто, і другий Орлик (Orlik) і нагорі виведена сторожова кімнатка для трубача, зараз порожня.
Вежа так звана Денна (Denna) до замкових стін (примикає), яка від поля весь замок і ворота захищає; має посередині кам'яний стовп, на якому лежать кінці колод; тих колод вісімнадцять вже старих, перекриття немає, дах обідрана ..... Від цієї башти йде стіна до Пільний воріт (Bramie polny) від фундаменту сіней, до тих сіней кам'яні сходи, приміщення з перекриттям, вікно з гратами, двері на петлях. Біля приміщення два склепи без зводу, третій склеп перебудований, має два яруси, середнього немає, тільки один два ...; над усіма е вище ярус дубовий поганий, від каплиці аж до кімнат, зажадає це місце міцного перекриття, для важкої гармати для оборони; від поля на цьому ж ярусі комора зі звичайними дверима на петлях ".


вежа Денна
Вежа Креслава, єпископа Владіславенского (Baszta Kryslai Episcopi Władysłauien), їм же заснована; на фундаменті нижня в'язниця для злочинців, на 12 ліктів у скелі; отвір, через яке їх випускають. На цьому ж ярусі рівно з землею відкрита (wolnieysze?) В'язниця, в якій двері дубові міцно ланцюгами, над ними грати ".
Ймовірно, вежа Креслава - це Лянцкоронська. В її підвалах містилася в'язниця.
"Перед дверима ганок кам'яне для варти і від нього в сторону склеп, двері немає; на другому ярусі цієї ж вежі як і в ганку; над ганком малий склеп, вікно з гратами двері залізні з замками; а в башті комора перебудована, там в цій другий перебудовані двері залізні з замком, перед нею сіни, вікно з гратами.
На третьому поверсі цих же фундаментів кімната перед вежею, до неї двері на петлях. Вікон чотири, ні в одному стекол немає, піч біла подмурована, лавка одна, підлогу цегляний поганий. В цьому ж будинку збоку кімната, двері в неї хороші на петлях з скобами, кам'яний димохід, вікно, в якому половина стекол, решітки пофарбовані. З цієї ж кімнати Кладовочка в стіні, з якої прохід до кімнати, з цієї ж кімнати хід по мурі навколо аж до другої башти над рікою, тобто на півночі; ця вежа з фундаменту має пивниці на першому ярусі, комору врівень із землею, з неї прохід, на другому ярусі комора, на третьому також, двері все на петлях, вікон ця вежа має в собі три.
Далі від цієї вежі йдучи по стіні башточка мала (baszteczka mała) для стрільби на стіні поставлена, зверху склепінна, через неї цими ж галереями до башти названої Чорна (Czarna). При вежі, названої Чорна, є склеп, двері від воріт в нього, як згадано вище, на склепі комора з ярусом. Комора, двері на петлях. Другий ярус, до якого двері, проходу дерев'яного не мають до нього. Четвертий ярус, на якому фігура (?) Довжиною ліктів п'ять, вище дах, зведена високо з завершенням, в якому годинник несправні, над яким лазня заново покрита бляхою ".


Комендантська вежа. В описі - башточка мала (baszteczka mała).

Вежа Чорна не збереглася
Budynek w posrodku Dziecinca.
Будівля посеред дитинця.
"По лівій стороні, входячи в замок, католицький костёльчік (Kosciołek Katholicki) кам'яний, на який славної пам'яті Ян Потоцький, воєвода Брацлавський, староста Кам'янецький, призначив від млина під замком 100 злотих на кожен рік і дав десятину з замкового фільварку, що своїм привілеєм підкріпив Його Милість Король. Зміст або оброк священика повинен бути від Фари (Кафедрального костелу), який 2 рази в тиждень повинен відправляти месу. Двері до цього костёльчіку хороші, в ньому три скляних вікна. Біля нього тепер кам'яний склеп, в якому лежить тіло Миколи Потоцького, Старости Кам'янецького, до нього дерев'яні двері на петлях, два великих вікна з залізними гратами.
Далі біля цього склепу Церква Російська від князів Коріатовичів (Cerkiew Ruska od Xiązat Kuryatowicow), перших засновників міста Кам'янецького, з яких один лежить в цій же церкви. Ця Церква побудована з дубового дерева, майже не порушена з давніх часів, з того часу, як вона ще було побудована, в якій Русь щонеділі відправляє своє богослужіння.
За цією церквою комору для засипки зерна з двома перегородками, дверей немає. Біля цієї комори сарай для возів, покрита гонтом; трохи далі від цього сараю rurmusz skrzynia (?) покрита гонтом, біля неї дубове корито для води, в яке з труб тече вода.
Трохи далі кам'яна кухня, з кам'яним димарем, яка з одного боку має два склепи ... з іншого боку пекарня, в ній піч для випікання хліба, вікно одне погане, двері на петлях з скобою і клямкою; стіл для видачі страв, біля кухні склеп внизу, під вежею, названої ласки, двері на петлях без замка, вікно з гратами, а над сходами цього склепу малий склепік зі склепінням, двері в нього залізні, два засува і дві скоби, вікно з гратами .
По правій стороні хата на переплетенні варто; в ній димохід кам'яне: вікон (віконниць?) скляних сім поруч лави, піч зелена погана; балясинами дерев'яними обведена, стіл один, двері на петлях. З кімнати в іншому кінці коридорчик, з якого убік прохід вгору на галереї, а навпаки хата велика, в ній вікон ... скляних вісім, піч погана, далі ... з якого хата менша дерев'яна, вікон скляних поганих в ній три, піч погана, димохід кам'яний , лави дві: двері на петлях пофарбовані: з тієї хати двері інші пофарбовані на петлях на галереї. Під тими хатами ... від вежі хата, в ній піч біла погана, вікон два з мембранами (слюда?) Поганими: сіни, в них димоходів кам'яних два, потім хата інша, в ній димохід кам'яний, піч погана, вікон чотири, мембрани (слюди ?) в них дві поганих, комора з неї і інша з тієї комори, у всіх цих сховищах двері на петлях. Під сходами ж ... в коридор там вікон два, в одному шина залізна: з коридору хата, в ній піч, з неї (з хати?) Комора: вікно в ній з гратами: в хаті вікон три поганих.
Проходячи з замку до воріт з лівого боку хвіртка через стіну на пригородок, двері на петлях, а далі пивоварня, при стіні біля воріт новий костел з дощок, в ньому є дві бочки, одна з них без обручів, двері на бігуна (na biegunach) ".
Матеріали додані до статті "Опис Кам'янецького замку 1613 року".

----
джерело: Inventarz i lustracie starostw: Kamieniec Podolskiego i Latyczowskiego. Rok 1613
В.М. Михайлівський. "Описи Кам'янецького і Летичівського замків 1613 року". Наукові праці Кам'янець-Подільського національного університету. Історичні науки. Том 18. 2008 рік.


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини