Камянець-Подільський » Історія » Пам`ятки архітектури » Що відреставрували в 2019 році

Що відреставрували в 2019 році

  • 1 036
  • 1
  • (Оцінок: 0)
Що відреставрували в 2019 році
Що відреставрували в 2019 році

Інформація про те, що відреставрували в 2019 році у Кам'янці-Подільському на території Старого міста.

Реставрація Гончарської башти (2017-2019 рр.)

(фото вище)

В 2017 році розпочалися роботи з реставрації Гончарської башти. Повернення первісної форми даху башти вимагало вирішення складних інженерних і конструктивних завдань. Демонтаж аварійного даху був проведений в стислі терміни. Складну роботу по реставрації проведено з заміною аварійних несущих конструкцій даху влаштованих в 1960-ті роки на нові. В 2018 р. реставровано стіни та бійниці башти.

Гончарська башта до і після проведення реставраційних робіт (2017, 2019)

В 2019 році у башті на другому ярусі було влаштоване залізобетонне монолітне перекриття, на якому встановлено дерев'яні галереї, з яких відвідувачі зможуть оглянути середньовічну систему оборони найбільшої башти в східній частині Кам’янця. Проектно-кошторисна документація розроблена Київським інститутом «УкрНДІпроектреставрація», а роботи виконували фахівці приватного підприємства «Гермес-С».


Казематна куртина Руської брами з баштами та укріпленнями

Поточний ремонт пам’ятки архітектури Казематної куртини Руської брами з баштами та укріпленнями

Комплекс споруд Руської брами з вежами і укріпленнями (охор.№734) розташований на правобережній смузі каньйону річки Смотрич вздовж вул. Руської. Ансамбль включає 5 башт: Вартову, Прибрамну, Напівбашту, Надбрамну, Прибережну, Казематну куртину і Барбакан,

що сполучені оборонним стінами.

Казематна куртина до і після проведення ремонтних робіт

Казематна куртина до і після проведення ремонтних робіт 

Останні ремонтно-реставраційні були проведені  2007 році за проектами, розробленим Львівськими філіалами інститутів «Гіпроград» та «Укрзахідпроектреставрація», ВАТ Київське  СПКБ «Менас». Було  реставровано кам’яну кладки фасадів башт Вартової, Прибрамної, Надбрамної, Прибережної, Напівбашти, Барбакану, Казематної куртини, відновлено дахи з гонтовим покриттям, влаштовано дерев’яні сходи, віконні та дверні заповнення, реставровано дерев’яну галерею бойового ходу барбакану.

В 2018 р. за власні кошти заповідника був проведений підтримуючий ремонт приміщення Казематної куртини. Виконано ремонт кам’яної кладки стін, склепінь та мощення підлоги з кам’яних плит.


Відреставровано оборонні мури Руської брами

У 2018 році Київський інститут «УкрНДІпроектреставрація» виготовив проектно-кошторисну документацію для виконання протиаварійних реставраційно-ремонтних робіт на Мурах комплексу оборонних споруд Руської брами, охопивши при цьому весь спектр реставраційних заходів від консервації і трасування фундаментів до реставрації поруйнованих бійниць та стрільниць. У 2019 р. спеціалісти МПП «Гермес-С» виконали ці роботи майстерно і в результаті було відроджено втрачені ділянки колись існуючих фортифікаційних споруд гідротехнічної оборонної системи Руської брами.

Мури Руської брами 

Відновлені бійниці для гармат і гаківниць будуть надалі «розкривати» унікальну оборонну систему в каньйоні р. Смотрич та можуть стати зручним майданчиком для проведення історичних реконструкцій середньовічних битв.



Поточний ремонт пам’ятки архітектури Петропавлівської церкви

В 2019 р. комісією у складі фахівців проектних інститутів ТОВ «Балко» (м. Львів), ПП «Проект-Менас» (м. Кам’янець-Подільський) та НІАЗ «Кам’янець» було проведено обстеження пам’ятки архітектури національного значення Петропавлівської церкви (16 ст.) на вул. Татарська, 9. Визначено втрати пам’ятки, складено дефектні акти та розроблено Програму на поточний ремонт.

Петропавлівська церква 

Згідно рішення 71 сесії міської ради від 11 квітня 2019 р., НІАЗ «Кам’янець» були виділені кошти субвенцій з міського бюджету на виконання поточного ремонту фасадів церкви. Кошторисна документація була розроблена ПП «Проект-Менас». Отримано відповідний дозвіл Міністерства культури України щодо проведення робіт.

Ремонтні роботи з опорядження фасадів церкви, влаштування водовідведення з даху виконало МПП «Гермес-С».

Храм надалі буде привітно запрошувати вірян та туристів міста.


Ліквідація аварійного стану Ковальської башти №3 комплексу оборонних споруд Польської брами (2018-2019 рр.)

У 2018 році виконані роботи з ліквідації аварійного стану даху на Ковальській башті №3 комплексу оборонних споруд Польської брами. Згідно проекту реставрації, розробленого Київським інститутом «УкрНДІпроектреставрація», було влаштовано дах з гонтовим покриттям. Згідно стародавніх технологій в столярному цеху МПП «Гермес-С» були виготовлені гостини та просочені оліфою «по гарячому» згідно стародавніх технологій.

ліквідації аварійного стану даху на Ковальській башті №3 

У 2019 році фахівці встановили блискавкозахист та виконали протипожежне просочування дерев’яних конструкцій даху башти. Тепер відвідувачі та жителі міста мають можливість побачити відреставровану башту, яка виконувала дозорну та оборонні функції в системі оборонно-гідротехнічного комплексу Польської брами.

---

За інформацією НІАЗ Кам'янець - niazkamenec.org.ua


------

Останні коментарі:

Олекса (шляхта з Київа)
Олекса (шляхта з Київа)

Блискучі досягнення!!!

Низький уклін Музейникам та Реставраторам!

Цитувати Скарга

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини