Камянець-Подільський » Новини Кам'янця-Подільського » Буденне життя » Дослідження башти литовського періоду в Кам’янці-Подільському

Дослідження башти литовського періоду в Кам’янці-Подільському

  • 1 042
  • (Оцінок: 0)
Дослідження башти литовського періоду в Кам’янці-Подільському
Дослідження башти литовського періоду в Кам’янці-Подільському

В оборонну систему Верхніх Польських воріт входить найдавніша башта литовського періоду, яка не досліджувалася фахівцями і була білою плямою серед оборонних пам’яток Кам’янця.

 У 2020 р. на замовлення Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» розпочалися археологічні дослідження башти. Розкопки здійснюються археологами Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції ДП «НДЦ «ОАСУ» Інституту археології НАН України (керівник – Павло Нечитайло).

В ході досліджень встановлено розміри башти – 7,6 х 8,3 м. Наразі розчищено нижній ярус та вхід з білокам’яним обрамленням. Первісно башта була двоярусна, закритого типу. Нижній ярус башти глухий. Північна стіна укріплена потужними контрфорсами висотою до 5 м. та прорізана бійницею. Також виявлено кам’яні п’яти склепіння втраченого другого ярусу башти, кам’яне мощення нижнього ярусу башти і знайдено під час розкопок предмети ХІХ ст. – підкову, картеч та металеве ядро.

Одночасно з проведенням археологічних досліджень триває ремонт кладки стін Турецьких бастіонів, а саме: закладаються вивали в кладці, бійниць та штрабі муру до Кушнірської башти. Ремонтні роботи здійснюються фахівцями ПП «Гермес С».


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини