Камянець-Подільський » Історія » Події минулого » Енергопоїзд в Кам'янці-Подільському

Енергопоїзд в Кам'янці-Подільському

  • 286
  • (Оцінок: 0)
Енергопоїзд в Кам'янці-Подільському
Енергопоїзд в Кам'янці-Подільському

Хто пам'ятає про енергопоїзд, що забезпечував Кам'янець-Подільський електричною енергією в шестидесятих-семидисятих роках. Знаходився він на залізничних коліях за заводом "Автозапчастина", теперішний автоагрегатний завод.

Трохи історії. Енергопоїзди на базі паротурбінних установок у повоєнні роки зіграли винятково важливу роль при відбудові промисловості й забезпеченні електропостачання населення України.

Енергопоїзди забезпечували освітлення, подачу води в житлові приміщення. Енергопоїзди тих років випускались на залізничних платформах вантажопідйомністю 50 т., де розміщувалися конденсаційний паротурбогенератор і все допоміжне тепломеханічне та електротехнічне обладнання електростанції. В 1956 році почався серійний випуск пересувних паротурбінних електростанцій ПЕ-4 потужністю 4 МВт.

Кожна така установка могла забезпечити електрикою промислове місто з 50-тисячним населенням. Поряд з ними в ці роки використовувалися енергопоїзди фірми "ДЖЕНЕРАЛ ЕЛЕКТРИК" (США) потужністю 3000 Квт (GE-3000), а також енергопоїзди виробництва Чехословаччини.

Газотурбінні пересувні електростанції першим почали випускати ВО "Мотор-Січ, м. Запоріжжя.

P.S. Кам'янець-Подільський стрімко розвивався.

Взято з фейсбуку - Михайло Костенко


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини