Камянець-Подільський » Довідка » Про місто » Кам'янець-Подільський цементний завод

Кам'янець-Подільський цементний завод

  • 4 056
  • (Оцінок: 0)
Кам'янець-Подільський цементний завод
Кам'янець-Подільський цементний завод

Кам’янець-Подільський цементний завод розпочав свою роботу в 1970 році, коли було запущено в експлуатацію першу технологічну лінію, потужністю 600 000 тонн цементу за рік для забезпечення потреб ринку в основному центральної частини України (Київська, Вінницька та Черкаська обл.), де дефіцит цементу становив приблизно 2 млн. тонн в рік.

Кам'янець-Подільський цементний завод:

У три етапи 30 серпня 1971 р., 30 серпня 1972 р. та 25 серпня 1973 р. були здані в експлуатацію відповідно друга, третя та четверта технологічні лінії.

Подачу сировини з кар'єрів на завод було оптимізовано на заміну традиційному перевезенню автомобільним транспортом. Вапняк почали подавати конвеєрним транспортером, глину — шламопроводом (мокрий спосіб виробництва цементу), що значно ефективніше та безпечно.

У 1972 р. було прийнято рішення про розширення заводу до шести технологічних ліній і збільшення його потужності з 2,4 млн. до 3,7 млн. тонн цементу за рік. 19 липня 1972 р. колектив відвантажив перший мільйон тонн цементу. Виконані в 1974–1975 рр. будівельно-монтажні роботи дали змогу своєчасно здати в експлуатацію п'яту та шосту технологічні лінії.

У серпні 1976 р. було відвантажено першу 10-мільйонну тонну цементу, а 13 січня 1978 р. здано комплекс об'єктів, які полегшили освоєння проектної потужності. У 1988 р. завод випустив 3 786 000 тонн цементу за рік. Це був рекордний випуск.

Переживши важкі 90-ті роки та стрімкий спад економіки, починаючи з 2000 р. підприємство стає лідером будівельної галузі, одним з найбільших постачальників цементу на ринку України.

У травні 1999 р. ПАТ «Подільський цемент» увійшло до складу міжнародної компанії з виробництва будівельних матеріалів CRH,  і вже в 2008–2011 роках підприємство пройшло повну модернізацію та перейшло на сучасний екологічно-безпечний сухий спосіб виробництва цементу. Вартість інвестиції склала понад 300 млн євро.

Сьогодні публічне акціонерне товариство «Подільський цемент» є одним із найпотужніших виробників цементу у Європі.  Це перший цементний завод в Україні, який приєднався до Кіотського протоколу в рамках Проекту Спільного Впровадження ООН. 

Проектна потужність підприємства складає 2,05 млн т цемент на рік. На заводі працює близько 500 людей.

Цемент підприємства з успіхом використовувався при спорудженні Запорізької і Хмельницької АЕС, Дністровського каскаду ГЕС, об'єкту «Саркофаг» Чорнобильської АЕС, Київського метрополітену та інших відповідальних об'єктів державного значення.

З 2021 року АТ «Подільський цемент» працює під новим брендом CEMARK.

--

місто - Кам'янець-Подільський


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини