Камянець-Подільський » Блогери » Олег Будзей » Залуччя та Черче на шпальтах газети «Комсомолець прикордоння»

Залуччя та Черче на шпальтах газети «Комсомолець прикордоння»

  • 7
  • (Оцінок: 0)

У Кам’янці-Подільському попередником «Сталінської молоді» була газета «Комсомолець прикордоння». Вона виходила у 1928—1930 роках як додаток до більшовицької газети «Червоний кордон».

Не місце цьому в комсомолі

У № 10 від 10 квітня 1928 року «Комсомолець прикордоння» у рубриці «Комсомольським терпугом» подає замітку із села Черче на Кам’янеччині. Називається вона «Не місце цьому в комсомолі». Підписано замітку псевдонімом «Зоркий»:


«У нас є комсомолець Куровський. Дуже боїться він Бога й щоби здати свої гріхи, завжди лупить поклони в костьолі перед порогом.
А щоб з’їсти кусок свяченої паски, так обов’язково побіг до ксьондза сповідатись.

Напевно, наш Куровський позбавився всіх земних гріхів, від того і головою сільського будинку не захотів бути».
Це типова замітка-донос сільських безбожників.

А як у вас?

У № 16 від 9 червня 1928 року «Комсомолець прикордоння» у рубриці «По осередках КСМ та піонерзагонах» подав замітку «А як у вас?». Підписано її, очевидно, справжнім прізвищем: Піонтковський. Мова йде про село Залуччя:

«Залучанський комсомольський осередок Смотрицького району провів велику роботу серед молоді в справі розповсюдження газет. Юнацькі газети передплатили всі комсомольці та багато позаспілкової молоді.
За гарну передплату наш осередок отримав винагороду — футбольний м’яч від районного комітету ЛКСМУ.

Тепер організована й працює при осередку футбольна команда. Граємо у вільний час, а більше — в дні відпочинку».

Відсвяткували добре

У № 31 від 18 вересня 1928 року «Комсомолець прикордоння» у рубриці «МЮД на селі» подає замітку із села Нігина Смотрицького району. МЮД — це Міжнародний юнацький день. Називається замітка «Відсвяткували добре». Підписано її, очевидно, справжнім прізвищем: І. Стерник. Згадуються і сусідні з Нігином села — Залуччя, Черче. Ось ця замітка:
«У неділю другого вересня 1928 року на всіх вулицях села красувалися МЮДівські плакати та гасла. Біля сільського будинку, сільської Ради та школи маяли в повітрі червоні прапори.
Уся молодь збиралася коло сільського будинку. А звідтам організованими колонами, з музикою вирушили до села Залуччя. Там з’єдналися із залучинецькою молоддю й з нею пішли далі до села Черче. В Черчі проводили святкування. На мітингові було заслухано декілька промовців, а на кінець була передача юних піонерів до лав комсомолу.
Звідтам, опісля мітингу, молодь відвідала кіно, де демонструвалася картина «Дев’яте січня».

 
Логотип газети «Комсомолець прикордоння»



------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини