Камянець-Подільський » Свобода в Кам`янці » Деребанять кошти аж пил іде!

Деребанять кошти аж пил іде!

  • 3 305
  • (Оцінок: 0)

ДЕРИБАНЯТЬ КОШТИ, АЖ ПИЛ ІДЕ

На офіційній веб-сторінці Кам`янець-Подільської міської ради зазначено: «Дороги під пильним оком наглядової ради». Що простою людською мовою означає: «Пил в очі».

Кам`янець-Подільська міська організація ВО «Свобода» 19 березня 2013 року проводила під стінами міської ради акцію протесту під гаслом: "Кам`янцю - нормальне дорожнє покриття та його якісне утримання!", після якої на ім`я міського голови було направлено резолюцію з вимогою прозорого використання коштів та забезпечити дотримання відповідних технологій при виконанні робіт з будівництва, реконструкції та ремонту доріг.

Надавши владі певний час для виконання обіцянок, ми вирішили перевірити, наскільки виконуються законні вимоги кам`янчан. З цією метою депутат Кам`янець-Подільської міської ради від фракції ВО «Свобода» Віктор Притуляк надіслав депутатське звернення до міської влади з проханням надати інформацію скільки коштів в 2013 році передбачено на поточний ремонт доріг міста. У відповіді депутатові значилась сума 1 016013 гривень. Однак, в офіційному друкованому виданні «Вісник державних закупівель» зазначено, що з переможцем тендеру укладено договір вже на суму в 1 200 000 гривень. Виходячи з цього, ціна одного квадратного метра склала 226,64 гривень. В той час, як вартість такого ремонту складає близько 150,00 гривень за метр квадратний. Таким чином, вартість виконання робіт безпідставно збільшується (читай: розкрадається) майже на 184 тис. гривень. Хоча сума, на яку укладений договір, не може перевищувати суму виділених на це бюджетних коштів. Це свідчить або про надання нам недостовірної інформації або про перевитрату державних грошей.

Яскравим фактом порушення є схема, яку проводив Департамент житлової політики, доріг та інфраструктури Кам`янець-Подільської міської ради. Відповідно до чинного законодавства України для проведення конкурсних торгів необхідна участь не менше двох суб`єктів господарювання. Згідно з офіційною інформацією, участь у тендері взяло два комунальних підприємства, які підпорядковані Кам`янець-Подільській міській раді, а саме: КП «Комбінат благоустрою» та КП «Комунбуд». А це знову порушення норм Закону України «Про здійснення державних закупівель», в якому йдеться про те, що замовник зобов`язаний відхилити пропозицію конкурсних торгів, якщо їх учасники пов`язані між собою. Натомість вони успішно проводять торги «між собою», освоюючи таким чином бюджетні кошти.

Зважаючи, що вимальовується чергова корупційна схема в органах влади, Всеукраїнське об`єднання «Свобода» подало скаргу на дії членів комітету конкурсних торгів Департаменту житлової політики, доріг та інфраструктури Кам`янець-Подільської міської ради до Прокуратури міста Кам`янця-Подільського з метою проведення перевірки законності дій замовника, тобто влади.

Ось так у дорожній пилюці губляться народні гроші.

Р.S. Є ще таке питання до влади: чому у нормальних цивілізованих країнах невеличкі ділянки дороги ремонтують за одну-дві ночі, а в нас це робиться по два-три тижні. Це що, для того, щоб всі бачили, як ми «тяжко працюємо»?

Крім цього, ми часто бачимо, що дороги ремонтують заради самого ремонту, щоб на наступний рік була можливість знову відмити гроші, тому за якість ремонту ніхто не несе жодної відповідальності, ніхто ніколи ще жодного разу не був покараний. Чому? Розібратись неважко.

 

Оптимізація культурних закладів.

Під хижацьким поглядом «покращувачів» опинилися музеї, бібліотеки, школи мистецтв тощо. Величезне обурення громадськості викликав лист міністерства фінансів до міністерства культури, в якому виписано заходи з «оптимізації» закладів культури в Україні, зокрема переведення їх з фінансування за рахунок місцевих бюджетів на самофінансування. А це означатиме, що, наприклад, утримання хорових, музичних та художніх шкіл лягає безпосередньо на плечі батьків, які й так сплачують податки, з яких мали б забезпечуватися потреби галузі культури. Кожен в Україні розуміє,

Недавно навіть чиновники цілком підконтрольного партії регіонів виконкому Кам`янець-Подільської міської ради відчули, що запахло чимось недобрим, і розпочали ремствувати. Чому? Бо хто ж залишиться байдужим, коли пиляють гілку, на котрій сидять? Через це і народилась «чолобитна» до «царя» (президента), де в характерних канцелярсько-бюрократичних традиціях перелічувались здобутки культурних закладів міста та прохальне: не скорочувати закладів культури.

Це звернення було винесено на 42 сесію Кам`янець-Подільської міської ради. Але навіть таке вірнопіддане клопотання не сподобалося депутатам від партії регіонів (голова фракції В. Слободян), тому більшість із них не підтримали його.

Депугати-регіонали переконані, що ніхто не сміє звертатися з такою «дрібною» вимогою до «гаранта», щоб часом це його не розсердило. Чи можна вірити людям, які публічно б`ють себе в груди і запевнюють, що лише вони єдині відстоюють інтереси громади, називають українців фашистами, а самі допомагають своїм фюрерам знищувати Україну.

 

НЕНАША ВЛАДА ЛЮБИТЬ ЗАБУДОВУВАТИ ВУЛИЦІ МАБУТЬ, ЦЕ НЕПОГАНИЙ БІЗНЕС

Народна мудрість каже: «Хто спідтишка діє, той злодій є».

Таке дуже часто трапляється із нашою ненашою кам`янецькою владою. Вона любить забудовувати вулиці, тротуари, парки, сотні тисяч викидати на примітивні фонтани і таке інше. Причому не питаючи на це дозволу у громади. Наприклад, вноситься, або і не вноситься щось у генплан міста, тихенько без обговорень приймається на сесії, і пішла забудова у недозволених місцях. Люди дізнаються про це, коли вже розпочинається будівництво. Візьмемо, до прикладу, тротуар по вулиці Коріатовичів, де понаставлено повно кіосків із масою санітарно-технічних порушень.

Вулиця Соборна також забудовується магазино-барами і також із порушеннями. По вулиці Космонавтів від ЗО років Перемоги до Нігинського шосе передбачена дорога, але прийнято рішення про будівництво понад 60 гаражів для дуже вже хитрих громадян, багато з яких і близько там не проживають. В тому числі депутати міської ради від партії регіонів і голова земельної комісії М. Розбам.

На селищі Смірнова вирізуються дерева у відпочинковій зоні, яку колись засаджували учні та вчителі 1-0-1 школи, і яким нині боляче дивитись, коли це все нищиться. А для жителів цього мікрорайону це був не просто затишок, а й чисте повітря, бо дерева захищали їх від забруднень, які йшли з асфальтного та інших заводів, в тому числі і з сміттєзвалища, яке постійно димить. Такі питання повинні вирішуватися винятково за волею громади. І саме мешканці вулиць, прилеглих будинків, мають давати добро на будь-яке будівництво.

Все це відбувається, як ми уже сказали, з усіма можливими і неможливими порушеннями, а всіх фактів і не перелічиш, бо ця вакханалія твориться постійно і всюди, у білий день і на наших очах. І доти, шановні кам`янчани, поки ми мовчатимемо, вони будуть робити все, що для них приносить вигоду і прибутки.

А у можновладців хочемо запитати, коли у нас будуть відбуватися реальні, а не формальні громадські слухання? Коли народ відчує, що у нас є влада, і що вона захищає наші інтереси? І взагалі, панове, чи боїтесь ви Бога, адже ви всі смертні?

 

«НОВЕ» СУВЕНІРНЕ МІСТЕЧКО ЧИ «УЗАКОНЕНИЙ ХАБАР»

Нині стає очевидним, що теперішня міська влада з однаковим завзяттям руйнує в Кам`янці-Подільському як давні пам`ятки архітектури, так і те, що було створено не так давно, і чим могли пишатися кам`янчани. Прикладом тому є сувенірне містечко.

Організоване кілька років тому за часів господарювання команди Анатолія Нестерука, воно було своєрідною сучасною окрасою нашого міста. Для туристів це був свого роду оазис, де можна було придбати сувеніри на всі смаки, а також зробити оригінальне фото біля різнобарвних мініатюрних будиночків. Аналогів йому на той час не було в жодному місті нашої країни. Мери багатьох міст, відвідавши Кам`янець, поверталися додому з думкою створити щось схоже у своїх містах.

Але зі зміною влади змінилася і «цінність» сувенірного містечка. Воно стало комусь із можновладців дуже вже «муляти» очі. От і вирішили запроторити його подалі від очей туристів - тих, для кого воно в першу чергу і було створене, а саме - позаду будівлі міської ратуші, між дитячим майданчиком та зоною відпочинку.

А вирішення фінансового питання знайшли якнайкраще для влади: так як у міської ради коштів на благоустрій Старого міста нема, то всі витрати на обладнання нового майданчика, перенесення кіосків і благоустрій прилеглої території було в добровільно-примусовому порядку перекладено на приватних підприємців із сувенірного містечка. Їхньої згоди навіть ніхто не питав - на місце кожного незадоволеного обіцяли набрати нових охочих.

Дрібні підприємці, залякані втратою робочого місця і засобів до існування змушені були погодитися на кабальні умови місцевої влади, а саме: виплатити з кожного кіоска ( 2 кв.м площі) по 5300 гривень. За ці кошти владою було обіцяно влаштування 2-х майданчиків для проведення майстер-класів, 2-х альтанок, спочатку 12-ти, а потім аж 16-ти лавочок. І все це - «на благо» підприємців-ремісників, діяльність яких має сезонний характер і з кожним роком через скорочення кіль кості туристів у місті втрачає свою прибутковість. Отак місцева влада в Кам`янці-Подільському вирішила «підтримати» в місті малий бізнес, виконуючи директиви уряду Азарова-Януковича з огляду на розпочаті реформи.

Згідно з ескізною пропозицією на площі 816 м кв. має вміститися 67 тимчасових споруд (кіосків), літнє кафе (власник його невідомий), санвузол, приміщення охорони, два майданчики для проведення майстер-класів, дві альтанки, 16 лавочок. У відповідь на колективне звернення підприємців міста отримано листа, згідно з яким, кіоски «можуть розміщуватись без протипожежних розривів» і «планується знесення лише одного дерева»

Вказані вище кошти підприємців у терміновому порядку (до 12 квітня) зобов`язали перерахувати на карткові рахунки ФО-П Чорний та ФО-П Возна, хоч насправді всі роботи з благоустрою території взяв на себе місцевий бізнесмен Ободовський Євген Миколайович (надалі «Підрядник»), який очолює в міській раді депутатську комісію з питань освіти, культури, молоді й туризму.

Для підписання підприємцям підсунули кабальні угоди, в яких «Підрядник» практично не несе жодної відповідальності за свою роботу, а «Замовники» (тобто підприємці) за несвоєчасну оплату обкладаються штрафом у розмірі 15 000 грн. Згідно з цією угодою, «Підрядник» «зобов`язаний здати «Замовнику» результати робіт не пізніше 4 червня 2013 року» (!).

Станом на 1.06.2013 р. на тому місці, де мало би бути нове сувенірне містечко, ще ростуть бур`яни і не ступала нога «Підрядника». То де ж гуляють 159 000 грн., сплачених в авральному порядку підприємцями сувенірного містечка, і чи не варто це кваліфікувати як «узаконений хабар» місцевій владі за можливість і далі спокійно займатися своєю підприємницькою діяльністю???

Натомість міська влада приготувала для підприємців нові договори і нові суми для оплати. На цей раз в Договорі пайової участі підприємців у благоустрої міста однією із сторін виступає Кам`янець-Подільська міська рада і сума побору на цей раз складає 549 гривень з кожного торгового місця (2 кв. м). І хоч «нове» сувенірне містечко ще лише в проекті, підписавши договори, підприємці зобов`язані в термін до 1 місяця сплатити вказану суму.

Зрозуміло, що за всіма цими аферами стоїть не лише депутат міськради від партії регіонів Ободовський Є.М.

Всі дороги ведуть до міського голови Сімашкевича М. Є. Без його благословіння такі речі не відбуваються.

   А чому вони відбуваються, шановний читачу, здогадайся сам.

 

 

ЗАБУТИЙ РОЗКРАДЕНИЙ ТРОЛЕЙБУС

Втративши довіру до влади та силових органів, громадська організація «Кам`янецький тролейбус» звернулась за допомогою до народного депутата України від ВО «Свобода» Ігоря Сабія, щоб він, у свою чергу, звернувся з депутатським запитом до прем`єр-міністра, Генерального прокурора, та Служби безпеки України стосовно порушення кримінального провадження щодо посадових осіб, які брали участь у розкраданні та знищенні комунального майна «Дирекції будівництва тролейбусної лінії», що належить територіальній громаді міста.

Злочин після чотирьох років «розслідування» залишається нерозкритим. Істина у названій справі не встановлена. Громада міста не отримала відповіді від правоохоронних органів на питання, хто відшкодує збитки завдані в розмірі 270 млн. гривень.

Громадська організація «Кам`янецький тролейбус» ставить перед правоохоронними органами та місцевою владою таке питання: чому досі не притягнуті до відповідальності ті, хто розікрав народне майно?

Наш коментар: депутати від ВО «Свобода» як міського, так і обласного рівня звертались до владних структур з цього питання, але отримували, зазвичай, прості бюрократичні відписки. Сьогодні ВО «Свобода» має поважне представництво у Верховній Раді, тому народний депутат України Ігор Сабій вже подав запит про розкрадання коштів «Дирекції будівництва тролейбусної лінії» на розгляд Генеральної прокуратури. В цьому запиті народний депутат детально розписує нанесені збитки державі і місту зокрема. Він вимагає обов`язкового притягнення до відповідальності причетних

 

 

Кам`янець-Подільська «Свобода» закликає громаду бути активною і впливати на усі процеси, які відбуваються в місті. Організовуйте сходи, громадські слухання тощо. Ми Вам у тому допоможемо. Наші координати: проспект Грушевського 46, к. 711, 716. Тел. 3-98-56, 0972609474.

 Разом ми - нездоланна сила!


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини