Мури в Старому місті

  • 1 149
  • (Оцінок: 0)
Мури в Старому місті
Мури в Старому місті

Оборонний мур, що йшов уздовж дороги з боку річки, зведений у 1762 році. Ян де Вітте у 1772 р. провів реконструкцію Брами з пілонами. На плані Я.Шуллера 1773 р. позначено як «Мур слабкий коштом Воєводства давно поставлений», згодом його так і назвали – «воєводський мур».

МУРИ по Старопоштовому узвозу. 

МУРИ по Старопоштовому узвозу.  

В 1832 р. відстань між пілонами брами збільшено вдвічі. На одному пілоні зображено герб Подільського воєводства – сонце, плиту з яким вмурували у 1772 році. Інший пілон оздоблено гербом Російської імперії у вигляді плити із зображенням двоголового орла та датою 1832 р.


МУРИ по вул. Успенській

МУРИ по вул. Успенській 

Оборонні мури були зведені в першій чверті XVIII ст. з метою посилення баштово-стінових укріплень Руської брами. Будівництво укріплень велось під керівництвом військового спеціаліста Анджея Гловера, від прізвища якого походить народна назва «Мури Гловера». А.Гловер використав дві тераси, які мали неоднаковий перепад висот, поєднуючи їх брамою, підсиливши оборонними мурами. Це дало можливість зміцнити обороноздатність Руської брами та Міської брами св. Михаїла і створити загальну цілісну систему захисту міста з південно-західного боку. На поч. ХІХ ст., коли місто втратило стратегічне значення, мешканці використали фортифікаційні укріплення як підпірні мури для житлових будинків, а деякі частини мурів розібрали на будівельний матеріал.


МУРИ ПО ВУЛИЦІ ЗАМКОВІЙ

МУРИ ПО ВУЛИЦІ ЗАМКОВІЙ 

До кінця XVII ст. мури, що йдуть у північно-західному напрямку від Міської брами, ще не були зведені. Головним оборонним укріпленням виступав Вірменський бастіон, який підсилював обороноздатність Міської брами. Вздовж верхньої кромки західної сторони міста – від міських воріт до башти на Броді на початку XVIII ст. інженерами було збудовано мур і об’єднано дві системи укріплень - батарею св. Трійці та батарею св. Михайла. У другій половині XVIII ст. укріплення перебували в занедбаному стані і були розроблені пропозиції по їх зміні та підсиленню. Після втрати Кам’янцем-Подільським на початку ХІХ ст. статусу важливого міста-фортеці оборонні мури використали як тераси для посадки зелених насаджень та прокладання доріжок для прогулянок. З цією метою була розібрана південна стіна укріплення, названа на плані 1773 р. батареєю св. Трійці. Стіни колишніх батарей та міських мурів були понижені, а після реконструкції Міської брами в 1876 р. частково засипані. Після проведення археологічних робіт у 2006 році та ремонтно-реставраційних робіт, мури були розчищені та підняті вище існуючого рівня ґрунту.


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини