Камянець-Подільський » Довідка » Про місто » Найвищий міст в Україні - "Стрімка лань"

Найвищий міст в Україні - "Стрімка лань"

  • 32 263
  • (Оцінок: 3)
Найвищий міст в Україні - "Стрімка лань"
Найвищий міст в Україні - "Стрімка лань"

40 років тому в Кам`янці-Подільському був побудований третій міст через Смотрич, який мав розвантажити місто від значно зрослого руху транзитного автотранспорту.

Цей міст одразу визначили ре­кордсменом у кількох "номіна­ціях", а згодом він став одним із найцікавіших туристичних об`­єктів міста. Мало того, його ви­знали одним із семи чудес Кам`янця-Подільського.

Проект мосту розробили у 1965 році фахівці всесвітньо відомо­го Інституту електрозварювання імені Євгена Патона. Уперше у світовій практиці інженери ви­рішили застосувати бісталеві ба­лки, які дозволили зробити міц­ний міст без жодного підпорно­го "бика".

"Стрімка лань" — найвищий міст України.

Коли проект узгодили, 1 лю­того 1966 року відбулася чергова сесія Кам`янець-Подільської міськради. На ній з гордістю було повідомлено: "Нинішнього року розпочнеться будівництво мос­та через Смотрич у районі Кубачівки". Причому партійне кері­вництво міста поставило завдан­ня будівельникам — закінчити будівництво мосту до сторіччя від дня народження Леніна (тоб­то до 22 квітня 1970 року). Але відрапортувати партійцям про трудовий здобуток до ювілею Ілліча не вдалося. Споруджен­ня моста затягнулося, на що були об`єктивні причини, адже завдання перед будівельниками було принципово новим та незвичайним.

А ще кам`янецька "Стрімка лань" здобула всеукраїнську славу як міст атракціонів. Так, 20 вересня 1996 року тут розпо­чало роботу шоу "Вільний по­літ": охочі, заплативши гроші, можуть стрибнути з великої ви­соти у каньйон Смотричу за до­помогою спецобладнання. Пра­вда, у 2006 році після смертель­ного падіння журналістки з Ки­єва такі екстремальні розваги заборонили.

І от нарешті, уранці 21 серп­ня 1973 року, монтажники мостозагону №2 поклали останній блок, який з`єднав береги сиво­го Смотричу. У вересні-жовтні закінчили решту робіт, і на по­чатку листопада 1973 року від­булось урочисте відкриття диво- моста.

Первісно новітній міст не мав назви. Згодом, виходячи з оригі­нальної конструктивної особ­ливості споруди, її стали нази­вати мостом "Бегущая лань" (російською), або "Стрімка лань" (українською).

 

Як зазначає "Книга рекордів України", кам`янецький міст

"Стрімка лань" найвищий в Україні:

його висота — 70 м.

 

Ще один атракціон — польо­ти під мостом на повітряній кулі. Таке дійство можна поба­чити майже шорічно — під час повітроплавних змагань та фес­тивалів, які регулярно відбува­ються у Кам`янці-Подільському. Вперше політ під мостом відбувся 29 червня 1999 року. 6 липня 2004 року здійснено ре­кордний політ трьох куль під мостом "Стрімка лань".

Загальний вигляд мосту Стрімка лань

Загальний вигляд мосту Стрімка лань

Проте передусім міст через Смотрич — важлива для Украї­ни комунікація. Тривалий час він перебував у комунальній власності міста. Але через цей міст проліг магістральний авто­мобільний шлях Н-03, який сполучає Хмельницький і Чер­нівці, тому 2004 року споруду передали в державну власність (у відання Укравтодору).

Стрибки з мосту в Камянці-Подільському

Стрибки з мосту в Кам`янці-Подільському

Цікаве дійство відбулось 3 ли­стопада 2005 року — фахівці Ки­ївського науково-дослідного інституту імені Шульгіна про­вели випробування "Стрімкої лані". Вісім "КамАЗів", наван­тажених по 25 тонн, тричі поче­ргово заїжджали на міст, пере­віряючи його на міцність. Ви­пробування підтвердили надзви­чайну надійність розроблених чотири десятиліття тому конс­трукцій.

Будівництво мосту стрімка лань в Кам`янці-Подільському

Будівництво мосту стрімка лань в Кам`янці-Подільському

Будівництво мосту стрімка лань в Кам`янці-Подільському

Будівництво мосту стрімка лань в Кам`янці-Подільському

Сергій ЄСЮНІН


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини