Камянець-Подільський » Блогери » Ірина Пустиннікова » В Кам'янці зносять рештки "тюремного замку" середини 19 ст.

В Кам'янці зносять рештки "тюремного замку" середини 19 ст.

  • 36
  • (Оцінок: 0)
В Кам'янці зносять рештки "тюремного замку" середини 19 ст.
В Кам'янці зносять рештки "тюремного замку" середини 19 ст.

Я не хочу писати цей пост. От взагалі. Мене плющить ця ситуація, в мене скакнув тиск, мені від цього погано. Але якось треба.
В Кам'янці зносять рештки "тюремного замку" середини 19 ст. Цю пам'ятку з вас, туристів, ніхто в очі не бачив, вона вам і не болітиме, та й більшості кам'янчан не болітиме теж. Було і нема, все одно там останні роки жителі прилеглих двохповерхових бараків облаштували собі погріби. Як хто з вас був у Новій Ушиці/Брацлаві/Літині, то там такі самі "тюремні замки" все ще стоять. Десь вони музей, десь магазин, десь частина лікарні. Таке.

Ну і пам'ятка все ж з душком. Напевно.

Російська в'язниця, зведена за типовим проєктом талановитого царського служки Андреяна Захарова (1803).

Це вже потім РІ почне на загарбаних територіях від Тифлісу до Ковна зводити типові ж "присуственні місця", а починала вона експансію завжди з побудови острогів. Зрештою, я писала історію нашого "тюремного замку" у "Подолянині" кілька років тому - і, здається, це була і є єдина стаття про цю споруду взагалі. Тому рівень інтересу до не і відповідний. Заїкатися про якесь пам'ятне місце для жертв НКВД - так у Старому місті вже ж робиться музей у домініканках, там все буде. Треба хіба два?

І що ж саме головне. Власник ділянки і випускник КУТЕПу (де літерка "т" відпвідає за "туризм") Володимир Парасулько має абсолютно всі законні підстави зносити бульдозерами ці старовинні склепіння. Всі документи у нього в ідеальному порядку. Продала міська влада ділянку за 600 з чимось там тисяч гривень у 2019-му? Продала. Тюремний замок мав статусу пам'ятки хоча б місцевого значення? не мав. Говорить голова НІАЗу "Кам'янець" Василь Фенцур мені, що так, дуже шкода, "ми не давали дозвіл рушити", а Парасульку - "так, це не пам'ятка, робіть, що вам треба"? Говорить. Хтось з купи організацій і чиновників, які мають за професійними обов'язками вносити пам'ятки в реєстри і їх захищати, хоч десь хоч раз почухався? не почухався. То чого плакати.

Та й не плачу.
Просто гидко.

Говорила вчора з власником ділянки довго, питала - от ви купили це, ви прийшли туди, ви це побачили, невже не йокнуло серце? Не йокнуло. З історії у власника в часи його учнівства у вахнівецькій ЗОШ (це Новоушиччина) було "5", а нашо школярам алгебра, він тричі мене вчора питав. Та не треба алгебри, не треба історії, нічого не треба.

Фото склепінь - не мої, думаю, автор Koval Rus Мої тільки з бульдозерами.


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини