Камянець-Подільський » Новини Кам'янця-Подільського » Буденне життя » Археологічні знахідки 2016 року в Кам'янці

Археологічні знахідки 2016 року в Кам'янці

  • 3 263
  • (Оцінок: 1)
Археологічні знахідки 2016 року в Кам'янці
Археологічні знахідки 2016 року в Кам'янці

Керівники археологічних експедицій, ознайомили нас ходом археологічних досліджень на території Старого міста в 2016 році, та їх результатами, а також окреслии перспективи подальшої роботи в цьому напрямку.

П.О. Нечитайло  детально зупинився на археологічних дослідженнях південно-східної ділянки Польського ринку, де відкрито руїни житлово-ремісничого комплексу першої пол. ХVІІІ ст. і кам’яну вимостку міської площі 1760 року. Дослідження дають підстави стверджувати, що тут займались обробкою чорного і кольорового металів, а також косторізним промислом. Серед знахідок велику кількість складають монети (біля 100 од.), глиняні люльки кін. ХVІІ - перша пол. ХVІІІ ст. (більше 200 од.) і фрагменти кавових горнят того ж періоду, багато з яких турецького виробництва, а деякі - китайські. Цікавою знахідкою є шляхетська печатка гербу «Лис».

Науковий співробітник Інституту археології НАН України, кандидат історичних наук Д.К. Чорновол повідомив про дослідження ділянки в північно-східній частині Польського ринку, де прослідковано планування трипільського поселення середини ІV тис. до н.е., відкрито залишки ливарні з обробки міді та знайдено більше 900 од. предметів: фрагменти тиглів із залишками оплавленої міді, мідні пластинки, частини мідних виробів, фрагменти кераміки (посуд, антропоморфна й зооморфна пластика) і кістяні вироби. За матеріалами досліджень є підстави стверджувати, що трипільці самі могли займатись мідним виробництвом, а не імпортувати мідні вироби з території Балкан чи Трансільванії.

 

Про багатий остеологічний матеріал з археологічних досліджень на Польському ринку розповів професор Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, доктор географічних наук, кандидат історичних наук Б.Т. Рідуш.

Учасник археологічної експедиції П.А. Болтанюк детально ознайомив з ходом археологічних розкопок на ділянці по вул. Замковій, біля пам’ятки архітектури Міських мурів, де виявлено під шаром ґрунту і будівельного сміття товщиною до 6,0 м. частину оборонного муру і залишки кам’яних стін башти (людвисарні) кін. XVII - пол. XVIII ст., ділянку артилерійської батареї поч. XVIII ст., господарську піч і зібрано біля 800 од. предметів різних історичних періодів, в тому числі турецький мідний посуд. Виявлений археолого-архітектурний комплекс пов’язаний з іменами відомих інженерів-фортифікаторів Арчібальта Андре Гловера і Крістіана Дальке.

 

Про рідкісну знахідку - гончарний горн ХV ст .- з ділянки втраченої історичної забудови по вул. Троїцькій, 4 «а» розповів учасник археологічної експедиції, кандидат історичних наук І.О. Старенький. Було відкрито камери для опалювання кераміки і для спалювання деревини, які сполучались повітряним каналом, господарські ями по кутах і зібрано велику кількість знахідок – фрагментів керамічного посуду.

Під час доповідей демонструвалися світлини процесу досліджень, виявлених об’єктів та цікавих знахідок, що викликали щирий інтерес у слухачів і активне обговорювання. Також присутні змогли оглянути окремі знахідки з досліджень, які представлені в підготовленій до Круглого столу експозиції.

Генеральний директор НІАЗ «Кам’янець» В.В. Фенцур подякував учасникам експедиції і вручив почесні грамоти П.О. Нечитайлу, Д.К. Чорноволу, І.О.Старенькому, П.А. Болтанюку.

 

Археологічний розкоп у південно-східній частині пл. Польський ринок з вимосткою ХVІІІ ст. (1), руїнами житлово-ремісничого комплексу першої пол. ХVІІІ ст.(2), вимосткою ХІХ ст. (3)

(Фото аерозйомки виконано «Drone service» і надано Кам’янець-Подільською архітектурно-археологічною експедицією)

 

Археологічний розкоп на ділянці по вул. Замковій

(Фото аерозйомки виконано «Drone service» і надано Кам’янець-Подільською архітектурно-археологічною експедицією)

 

Люльки ХVІІІ ст. з розкопу в південно-східній частині пл. Польський ринок

 

Китайські порцелянові та турецькі фаянсові кавові чашечки першої половини ХVІІІ ст. з розкопу в південно-східній частині пл. Польський ринок

 

Кістяні вироби, заготовки до косторізного інструменту, скарбничка, мідний шлак, мідні вироби, тиглі для плавлення кольорового металу, печатка ХVІІІ століття, ювелірні прикраси та інші знахідки з розкопів на Польському ринку.

 

 2 грудня 2016 року Круглий стіл «Підведення підсумків археологічних досліджень сезону 2016 р. на території НІАЗ».


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини