Камянець-Подільський » Новини К-П району » Малієвецький маєток - історико-культурний музей

Малієвецький маєток - історико-культурний музей

  • 18 349
  • (Оцінок: 1)
Малієвецький маєток -  історико-культурний музей
Малієвецький маєток - історико-культурний музей

Простих часів не буває - 103 роки тому, в розпал війни, у вирі революції, шаленої інфляції, епідемії тифу і соціальної дезорієнтації у Кам'янці-Подільському відкрили Український Університет. Другий в країні. (Перший - у Києві.) Думаєте, тоді були «зайві гроші»?

Думаєте університет одразу став схожим на університет? Книги у вагонах з боєприпасами звозили з усієї губернії, з потрощених бібліотек панських маєтків, до речі. Сьогодні вони - скарб університетської бібліотеки.
Студенти навчалися без світла, в аудиторіях із вибитими обстрілами шибками. Часи - ніяк не для культури і науки. Фронт, заповнені лікарні, війна і воші.

Та уявіть сьогодні Кам‘янець-Подільський без двох університетів: національного і аграрного - а вони вийшли з Українського Універстету. Так собі місто, мінус тисячі студентів і викладачів.
Власне, ці два виші - це, все, що залишилось нам у реальний спадок із тих років.
Сьогодні сесія обласної ради проголосувала за відкриття в Маліївцях історико-культурного музею. Для унікального палацо-паркового комплексу це історична подія. 8 квітня вже увійшло в історію.

Ми потроху притомніємо як нація. Бо нації без культури не буває. Війни, епідемії, брак коштів йдуть із людством у ногу. І тільки за культурним спадком нащадки визначать, ким ми були.


8 квітня 2021 року четверта сесія хмельницької обласної ради проголосувала про створення в Малієвецькому маєтку історико-культурного музею!!!


:request: Малієвецький маєток історико-культурний музей!

Попереду в мене ще багато подяк - усім, хто причетний. Роботи - ще більше. Все тільки починається.
Ми, українці, не звикли поважати владу, і подяки сприймаються як підлабузництво й викликають недовіру. Однак пора подивитись на самих себе. Влада завжди є і була відображенням суспільства. Ми змінюємося, волонтеримо, віримо у краще, вивчаємо історію і культуру, поважаємо одне одного - і тоді ж дивним чином і влада виявляється адекватною, розуміє, йде назустріч.

Малієвецький палац 
Так, подяк маю написати ще багато, але в цьому дописі хочу окремо відзначити співпрацю з обласною адміністрацією.
В нашій країні можна на пальцях руки порахувати відкриті в часи Незалежності музеї й заповідники. Закони змінюються, механізми не відпрацьовані. Друзі, хто знайомий ближче, знає, скільки часу пішло на наради і консультації. Вони завжди забирали багато часу і зусиль. Прийняття рішення про створення - це лише вершинка айсбергу, за кадром же залишились години роботи про визначення подальшої форми роботи, штату, юридичної складової, розрахунків, розробки концепції...


Голово облдержадміністрації Сергій Гамалій- ДЯКУЮ.


Може, нарешті, зійшлися зірки, може, так співпало, але, скоріше, це всього лише злагоджена робота команди, відповідальність, розуміння проблеми, бажання зробити роботу і зробити її добре. Вже щоб не було далі, а 8 квітня увійшло в історію.
Все тільки починається.

-----

Автор тексту - Настя Донець
Фото Дмитро Полюхович


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини