Камянець-Подільський » Медицина » Медновини » Як та навіщо вибирати сімейного лікаря?

Як та навіщо вибирати сімейного лікаря?

  • 4 111
  • (Оцінок: 3)
Як та навіщо вибирати сімейного лікаря?
Як та навіщо вибирати сімейного лікаря?

-  Каталог сімейних лікарів Кам`янця-Подільського 

=

Як я до сімейного лікаря записувався? - Читати

=

з 2019 дОГОВІР З ЛІКАРЕМ ПІДПИСУЄТЬСЯ в електронному вигляді - Вам з собою потрібий тільки паспорт і телефон (на я кий має прийти СМС)

==

З 1 квітня 2018 року стартує національна програма «Обери свого лікаря», що реалізовується в рамках медичної реформи, ініційованої Міністерством охорони Здоров`я України. Поряд з численними змінами у сфері охорони здоров`я, які несе з собою медреформа, вибір сімейного лікаря є головною подією 2018 року.

Навіщо обирати свого лікаря?

Кожному українцеві доведеться зробити вибір. І це вже добре, адже вибір завжди мотивує конкурентну боротьбу, а значить, є реальний шанс очікувати підвищення якості обслуговування в державних поліклініках.

Більше того, скасування прив`язки до місця проживання дає можливість вибрати кращого фахівця з тих, що проживають в Вашому місті або населеному пункті.Проігнорувати кампанію за вибором лікаря буде недоцільним, адже рано чи пізно може виникнути необхідність у медичній консультації, рецепті або лікарняному листку.

Запис на прийом до вузьких спеціалістів (другого рівня), до яких відносяться офтальмологи, отоларингологи, хірурги і т. д., також буде здійснюватися через сімейного лікаря. Окремо варто пояснити, що сімейний лікар може обслуговувати (лікувати) всю родину, включаючи батьків і дітей. При цьому буде можливість обрати для своєї дитини педіатра, якщо його вважатимуть більш компетентним у питаннях дитячого здоров`я.


Механізм вибору сімейного лікаря та підписання з ним декларації.

Перш за все, уточнимо, що підписувати декларацію в 2018 році необхідно тільки з сімейним лікарем (або терапевтом) і педіатром (при необхідності). У виборі лікаря можна керуватися різними інструментами: поради друзів, досвід лікування, медичний портал «MedKontrol». Аж до 01.04.2018 року Ви можете визначатися з лікарем, а починаючи з квітня поточного року, зможете підписати з ним декларацію.

Без підписаної декларації з сімейним лікарем ви не зможете безкоштовно звертатися до профільних фахівців (офтальмологи, отоларингологи, хірурги тощо).

Як підписати декларацію з сімейним лікарем?

Для підписання декларації з обраним лікарем необхідно звернутися в поліклініку (Центр первинної медико-санітарної допомоги), де він працює.

  • Крок 1. Ви звертаєтеся в реєстратуру і називаєте ПІБ обраного лікаря.
  • Крок 2. Пред`являєте паспорт і ідентифікаційний код (при наявності). При підписанні декларації від імені дитини потрібно його свідоцтво про народження та документи (паспорт, ІПН) обох батьків або опікунів.
  • Крок 3. Реєстратор вносить Ваші дані в декларацію (як правило, в електронному вигляді), в т. ч. і номер мобільного телефону для верифікації даних.
  • Крок 4. На вказаний номер моб. телефон приходить СМС-повідомлення з кодом, який Ви повідомляєте реєстратору для підтвердження своїх даних. У разі відсутності моб. телефону реєстратор зробить копії Ваших документів.
  • Крок 5. Ви підписуєте декларацію з обраним лікарем і забираєте один примірник собі. Після підписання декларації з лікарем, Ви маєте право розраховувати на надання безкоштовної медичної допомоги первинного рівня.

Зразок декларації з сімейним лікарем

Зразок декларації з сімейним лікарем Зразок декларації з сімейним лікарем  Найбільш поширені запитання, які можуть виникнути при виборі сімейного лікаря та підписання з ним декларації.


Можна вибрати сімейного лікаря не за місцем проживання?

Так, можна. Якщо у обраного лікаря ще немає 2000 пацієнтів, він не може Вам відмовити. Однак пам`ятайте, що при виборі лікаря у віддаленому районі при виклику його на будинок доведеться чекати довше. Тому рекомендується вибирати сімейного лікаря в межах свого центру первинної медико-санітарної допомоги або району.


Які терміни підписання декларації?

Кампанія по вибору сімейного лікаря стартує 01.04.2018 і триватиме до кінця поточного року. При цьому якщо Ви не встигнете підписати декларацію в цьому році, в наданні медичної допомоги Вам не відмовлять, а вибрати сімейного лікаря доведеться при виникненні потреби в медичних послугах (з тих лікарів, хто залишиться на той момент).


Якщо у лікаря вже набрано 2000 пацієнтів, можна з ним підписати декларацію?

2000 пацієнтів – рекомендоване Моз кількість пацієнтів, однак все залежить від можливостей самого лікаря і населеного пункту, де може не вистачати лікарів. У цих випадках кількість пацієнтів може бути більше.


Скільки доведеться платити за лікування у сімейного лікаря?

Надання медичної допомоги на первинному рівні (в центрі первинної медико-санітарної допомоги) є безкоштовним, оплату послуг лікаря виробляє Національна служба здоров`я на підставі підписаної декларації.


Скільки разів можна міняти сімейного лікаря?

У 2018 році сімейного лікаря, терапевта та педіатра можна змінювати необмежену кількість разів (хоч кожен місяць), з 2019 р. міняти лікаря можна буде 1 раз на рік. При цьому для зміни лікаря досить тільки підписати нову декларацію з іншим лікарем, стара декларація анулюється автоматично.


Хто буде обслуговувати пацієнта, якщо обраний лікар піде у відпустку або на лікарняний?

При відсутності лікаря, з яким укладена декларація, пацієнт має право звернутися до іншого лікаря цього лікувального закладу, на якого покладено обов`язки на період відсутності колеги. Декларація з відсутнім лікарем не розривається.


У разі виникнення екстреної медичної ситуації в неробочий час звертатися до свого сімейного лікаря?

У таких ситуаціях необхідно звертатися в швидку медичну допомогу за номером «103».


Чи потрібно підписувати декларацію з хірургом або кардіологом, які працюють у відділенні лікарні?

У 2018 році необхідно підписати декларацію тільки з сімейним лікарем, терапевтом і педіатром (при необхідності), що працюють в Центрах первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). З хірургами, кардіологами, гінекологами та іншими спеціалістами третинного рівня, тобто які працюють у стаціонарних відділеннях лікарень, підписувати декларацію не потрібно. Аналогічно не потрібно підписувати декларацію з вузькими спеціалістами вторинного рівня (офтальмолог, ЛОР тощо), які працюють в поліклініках (ЦПМСД).


Можна підписати декларацію з терапевтом або педіатром, які працюють у відділенні лікарні?

У 2018 році необхідно підписати декларацію тільки з сімейним лікарем (лікарем) і педіатром (при необхідності), що працюють в Центрах первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). З терапевтами та педіатрами, які працюють у стаціонарних відділеннях лікарень, підписувати декларацію не потрібно.


Хто може укласти декларацію за пацієнта, який є недієздатним?

Вибір лікаря, який надає центр первинної медико-санітарної допомоги для осіб, які не досягли 14 річного віку, та осіб, визнаних недієздатними в порядку, встановленому законом, здійснюється їх законними представниками (опікунами).


Якщо під час перебування в іншому місті виникне необхідність у послугах сімейного лікаря, до кого потрібно звертатися?

В іншому місті необхідно звернутися в реєстратуру найближчого центру первинної медико-санітарної допомоги, де в електронній системі будуть вказані дані пацієнта, після чого реєстратор направить людини до лікаря.


Можуть вибрати сімейного лікаря переселенці (ВПЛ), що не мають місцевої прописки?

Вибрати лікаря тимчасово-переміщені особи можуть, якщо вони зареєстровані і мають довідку переселенця з соціальної служби.


Яка процедура укладання декларації зі студентами, приїхали з інших населених пунктів?

Студенти мають право самостійно вибрати і укласти декларацію з лікарем на всій території України, незалежно від зареєстрованого місця проживання.


Пам`ятайте, що деякі недобросовісні лікарі можуть ввести Вас в оману, переконуючи підписати декларацію саме з ними. Як правило, такими прийомами користуються лікарі, які бажають утримати перебувають на його/її ділянці пацієнтів.


---

- Паспортний стіл Кам'янця-Подільського


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини