Камянець-Подільський » Історія » Видатні постаті » Сергій Васильович Кукуруза

Сергій Васильович Кукуруза

  • 205
  • (Оцінок: 0)
Сергій Васильович Кукуруза
Сергій Васильович Кукуруза

3 лютого 1906 року у селі Привороття (нині Подільське Кам’янець-Подільського району) народився Сергій Васильович Кукуруза — художник-графік, заслужений вчитель Казахської РСР, заслужений діяч мистецтв Казахської РСР.

Навчався у Приворотській церковнопарафіяльній і трудовій школах, з 1921 року — в Кам’янець-Подільській художньо-промисловій школі, на робітничому факультеті. 1927 року призвано на військову службу. Навчався в Київському художньому інституті, 1936 року перевівся в Московський художній інститут імені Василя Сурикова.


1940 року в Москві вийшло видання повісті Миколи Гоголя, ілюстроване малюнками Кукурузи. Цією роботою захистив диплом і здобув звання художника-графіка. Після репресії жив з 1941 в Актюбинську (Казахська РСР), викладав в Актюбинському педагогічному училищі. 1958 року став членом Спілки художників СРСР.


Від 1961 щороку відвідував Кам’янець-Подільський, з’явилися цикли Сергія Кукурузи «Село Подільське», «Кам’янець-Подільський», «Поділля», «Архітектурні пам’ятники Поділля», «З літопису району», «До 30-річчя Перемоги». 1972 року переїхав у Кам’янець-Подільський, де й помер 26 вересня 1979 року.


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини