Камянець-Подільський » Історія » Видатні постаті » Письменники, що народилися в Кам'янці-Подільському

Письменники, що народилися в Кам'янці-Подільському

  • 6 111
  • (Оцінок: 0)
Письменники, що народилися в Кам'янці-Подільському
Письменники, що народилися в Кам'янці-Подільському

Відомі письменники, що народилися в Кам`янці-Подільському та прославили його в Україні та за її межами.

Бажан Микола Платонович

Бажан Микола Платонович 

(09.10.1904-23.11.1983)

Народився в Кам`янці-Подільському. Поет, перекладач, академік АН. Навчався у Київському кооперативному інституті та інституті зовнішніх відносин. Автор понад 30 поетичних збірок. Перші вірші – “Рура Марш” та “Аеромарш” були надруковані 1923 року в газеті “Більшовик”. Перша збірка творів М. Бажана “17-ий патруль”. М. Бажан — автор: “Били, б`єм і будемо бити” (1941), “Люди, книги, дати” (1962), “Путі людей” (1969) та ін.


Бєляєв Володимир Павлович

Бєляєв Володимир Павлович 

(04.04.1907-20.02.1990)

Народився в Кам`янці-Подільському – прозаїк. Навчався на робітфаці. Працював в редакції газети “Червоний кордон”. Постійно підтримував творчі зв`язки з хмельничанами, неодноразово влаштовував творчі зустрічі. Автор творів “Української ночі”, роману-трилогії “Стара фортеця”, “В цю ніч при місяці”, “Викриття”, “Я – звинувачую”, “Вишнева алея” та ін.


Богданович Анатолій Максимович

(псевдонім Сокальський А.М.)

Богданович Анатолій Максимович 

(3.07.1882-12.08.1914)

Народився 3.07.1882 року в с. Сокіл Кам`янець-Подільського району. Помер 12.08.1914 року в с. Чернівці Могилів-Подільського району. Прозаїк. Закінчив Київський комерційний інститут (1914). Автор книжок “Ескізи сучасності” (1909), “Васильна” (1910).


Грабовський Віктор Миколайович

Народився в с. Баговиця 1942 року. Критик, перекладач. Навчався у Львівському інституті. Перекладає твори слов`янських письменників. Автор ряду критичних статей, які друкувались у періодиці, книжок “Канари” (1983), “Дерево слова” (1987).


Гурський Володимир Григорович

Народився 1954 року в гірничому селищі Сахкамінь Кам`янець-Подільського району Хмельницької області. Здобув спеціальність гірничого техніка у Кам`янець-Подільському. Багато друкувався в районних та обласних газетах Хмельниччини. Його перша книга у співавторстві з Гончаруком П. – “Піраміда для всіх”.


Житецький Павло Гнатович

Житецький Павло Гнатович 

Народився 15 лютого 1866 року в м. Кам`янець-Подільському. Закінчив історико-філологічний факультет Київського університету. Перу П.Г. Житецького належать “Литературная деятельность И. Вишенского”, “Київська громада за 60-х років” та ін.


Захаржевський Валеріан Петрович

(13.03.1887-15.04.1977)

Народився в м. Кам`янці-Подільському. Закінчив Київський університет (медичний факультет). В 1923 році Валеріан Петрович вступає до аспірантури. Перші роботи – “Глиняна дівчина”, новела “Лермонтов”. Перша книга письменника “Білий дім”. Згодом пише повість “Сад” та “В клініці”, роман “Вчені” та ін.


Кам`янчанин Ісайя

Народився в першій половині 16 ст. в місті Кам`янець-Подільський. Культурно-освітній діяч, перекладач, перший письменник-полеміст серед українських, російських і білоруських народів. Ім`я Ісайї в науковий обіг увів російський історик літератури Дмитро Абрамович, який 1913 року в Петербурзі опублікував усі відомі твори Ісайї та розвідку про нього. Рецензією на цю публікацією в українознавчому науковому часопису “Україна” (книга 1 за 1914 рік) відгукнувся Іван Огієнко. Потім ще не раз, зокрема в працях “Українська культура”, “Історія українського друкарства”, він високо поцінює Ісайїну діяльність і творчість.


Костюк Григорій Олександрович

Костюк Григорій Олександрович 

Народився в с. Боришківці 1902 р., український письменник з діаспори, проживає у США. Закінчив гімназію у Кам`янці-Подільському, пізніше Київський університет (філолого-історичний факультет), аспірантуру при Науково-дослідному інституті історії української літератури, захистив кандидатську дисертацію. З 1935 по 1940 р. – в`язень концентраційних таборів НКВД Воркути. З 1945 р. Г. Костюк в еміграції. Він активний діяч МУРу, об`єднання “Слово”, УВАН, НТШ (США), д.ч. Академії Наук України (1992), лауреат премії Т. і О. Антоновичів та В. Винниченка. Г. Костюк автор крит.-бібліогр. нарису “Панс Мирний”, книг “Падіння Пастишева”, “Володимир Винниченко та його доба”, “У світі ідей і образів”, “Зустрічі і прощання (ч. 1, 2)”, передмов до творів І. Багряного, В. Підмогильного, М. Куліша, М. Плевака, П. Филиповича, В. Винниченка.


Кушнір Віктор Степанович

Народився в с. Калин Кам`янець-Подільського району. Поет. Закінчив факультет журналістики Київського держуніверситету. Автор збірок “Пам`ять” (1967), “Неподільність” (1972), “Повернення” (1980).


Мак Ольга Нилівна

Мак Ольга Нилівна 

20 липня 1913 року народилася українська письменниця, член Об`єднання українських письменників “Слово” і Спілки письменників України Ольга Нилівна Мак. Родом з Кам`янця-Подільського, де й закінчила третю семилітню школу. Потім вступила до технікуму чужоземних мов. А в 1938 року закінчила літературно-лінгвістичний факультет Ніжинського педагогічного інституту. Автор оповідань “Дала дівчина хустину”, “У великодню ніч”, “Столиця голодного жаху”; художніх творів “Бог вогню”, “Чудасій”, “Жаїра”, “Куди йшла стежка”. Переважну більшість творчість Ольга Мак написала для дітей – молодших і старших. У цих творах зображено молодь, яка прагне до морального вдосконалення, шукає свою стежку в житті: “Призабуті казки”, “Як Олег Царгород здобув” та інші.


Мар`янін Володимир Григорович

Мар`янін Володимир Григорович 

Народився 6.01.1940 р., с. Велика Слобода Кам`янець-Подільського району. Гуморист, драматург. Закінчив факультет журналістики Львівського університету. Автор гуморесок “Гіркі пілюлі” (1980), написав п`єсу про юного підпільника Ілька Головчука.


Матусяк Людмила Іванівна

Народилася у місті Кам`янці-Подільському в 1967 році. Закінчила філологічний факультет КПДПУ. Поезією захоплювалася з дитинства. Автор поезії “Світає в арці. Радісно молюсь…”


Отроковський Володимир Михайлович

(13.10.1892-26.04.1918)

Народився в с. Кудринці Кам`янець-Подільського району — поет, літературознавець, кандидат філологічних наук. Особисто знав Олександра Блока. Автор статті “Культурно-освітня діяльність споживчих товариств” (1921). Коротку частину творів Отроковського надрукували літературні критики П. Филипович і М. Зеров у “Віснику АН” (1921). Помер 26.04.1918 в м. Київ.


Педа Пантелеймон Михайлович

Педа Пантелеймон Михайлович 

Народився в с. Жванець Кам`янець-Подільського району. У 1931 році видав збірку віршів “Перший рейд”. Закінчив Одеський педагогічний інститут (1930). Автор збірки “Горять огні” (1961). Переклав з єврейської збірку поезії Х. Вайнермана “До праці” (1932).

Перепелюк Володимир Максимович

Народився у с. Боришківці Кам`янець-Подільського району. Закінчив школу бібліотекарів (1934). Він написав “Повість про народний хор” (1970), брав участь у створенні колективної поеми “Слава Кобзареві”. Підготував до друку збірку оповідань “Чому плакав Лось?”.


Пилинська Марія Михайлівна

(1898-1976)

Народилася в місті Кам`янець-Подільському. Перекладачка, мовознавець. Переклала з вірменської мови “Новели” К.С. Мікоеляна, “Мої університети” М. Горького та ін. Разом з І. Вирногом уклала російсько-український фразеологічний словник.

Подолян Микола Петрович

Народився 24 вересня 1923 року в м. Кам`янець-Подільському. Навчався у Харківському УКІЖ. Перші його збірки “Світанковий грім”, “Вишневий сніговій”, “Вибране” та ін. Багато друкувався в районних та обласних газетах.

Полятинчук В`ячеслав Володимирович

Народився 16 січня 1961 року в с. Руда. Першу освіту здобув в с. Жванець. Далі вчився в Хмельницькому технологічному інституті. Отримав диплом інженера-механіка.

Перша збірка “Нема диму без вогню” (1980).


Сваричевський Анатолій Володимирович

Народився 29 січня 1930 року в с. Баговиця Кам`янець-Подільського району. У 1953 році закінчив КПДПУ. Особливо вивчає матеріали, пов`язані з перебуванням Лесі Українки на Хмельниччині. Близько 40 статей опублікував А. Сваричевський у книзі “Буду жити”. А всього Сваричевський надрукував у пресі понад 800 публікацій, статей, нарисів, рецензій, повідомлень.


Сенгалевич Маргарита

(1901-1975)

Народилася в місті Кам`янець-Подільському. Прозаїк, перекладач. Закінчила Київську гімназію. Автор десятка книг, серед яких повість “Світить вогник вдалині” (1957), а також оповідання – “Чарівний мозок” (1960), “Спогади про Коцюбинського” (1962).


Смотрицький Мелетій

Смотрицький Мелетій 
(1577-1633)

Народився в місті Кам`янець-Подільський. Письменник, церковний і освітній діяч Речі Посполитої, український мовознавець, праці якого вплинули на розвиток східнослов`янських мов. Автор “Граматики слов`янської”, в 1610 році надрукував свій видатний полемічний твір “Тренос”, а в 1619 – славнозвісна праця “Грамматіки славєнския правилноє Сvнтагма”.


Шеремета Іван Віталійович

Народився 1950 року в с. Оринін Кам`янець-Подільського району Хмельницької області. За фахом — слюсар. Є засновником міського поетичного клубу “Ліра”. Його поезії – “Мелодія душі”, “Ну то що?..”


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини