Пісні Поділля

  • 8 334
  • (Оцінок: 1)
без картинки
Пісні Поділля

Видання збірника «Пісні Поділля», який би представляв пісенний репертуар певного осередку — міста, села, колективу, викликане необхідністю якнайповнішого розкриття сучасного стану народної творчості, з`ясування історичної долі фольклорних жанрів, локальних особливостей і місця в духовному житті народу фольклорної традиції та народної новотворчості.

Назва : Пiснi Подiлля
Автор : упор. Мишанич В.С.
Видавництво : Київ: «Наукова думка»
Рік видання : 1976
Сторінок : 513
Формат : djvu
Розмір файлу : 14,2 MB
Мова : Українська

В історії вітчизняної фольклористики вже були спроби показати особливості побутування народної пісні певної місцевості. До Великої Жовтневої революції видано ряд збірників, у яких зафісовано більш чи менш повний репертуар певного району, міста, села і навіть одного носія пісенної творчості В радянський час, коли збирання фольклору стало загальнодержавною справою, лише на Вінниччині виділились такі осередки монографічного нагромадження народнопоетичної творчості, як с. Кукавка Могилів-Подільського району (збирач М. В. Рябий), Слобода Яришівська цього ж району (збирачка М. О. Руденко), с. Зятківці Гайсинського району (збирач Г. Т. Танцюра), с. Погребище (збирачка Н. А. Присяжнюк) та ін.

turbobit

Збірник «Пісні Поділля» є спробою показати найбільш характерні зразки традиційної народнопісенної творчості, що побутували в с. Погребищі Вінницької області протягом 1920—1970 років. Збирання фольклору погребищан розпочалося після Жовтня і велося багатьма записувачами. Найбільше — понад чотири тисячі пісень — записала Настя Андріанівна Присяжнюк 20—70-ті роки, у 20-х роках учні місцевої школи записували фольклор за програмою Етнографічної комісії ВУАН; 1928 р. експедицію до Погребища здійснив В. Харків; в 60—70-х роках фольклор селища записували працівники Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. М. Т. Рильського АН УРСР А. Гуменюк і 3. Василенко. Робота останніх зводилась, головним чином, до фіксації мелодій пісень, поданих Н. Присяжнюк у різні часи до фондів ІМФЕ. У творчій співпраці з Н. Присяжнюк здійснили нотацію 350 пісень з її голосу погребищенські музиканти В. Р. Мілятицький та В. Я. Тарасюк. У 1972—1975 рр., досліджуючи фольклор­ний процес Погребища, понад 1400 пісень записав на магнітофону плівку автор цих рядків. Таким чином, записи репертуару Погребища у фондах ІМФЕ та в архіві Н. Присяжнюк нині налічують понад п`ять тисяч пісень (з них 1500 на магнітофонну плівку) , відбиваючи стан його побутування, поширення з кінця XIX ст. до наших днів.

Завдання упорядника полягало в тому, щоб з великої кількості записів відібрати і текстологічно підготувати найкращі твори, розподілити матеріал на основі жанрово-тематичного принципу кла­сифікації за розділами та в межах їх. Критерієм відбору пісень була не лише художня вартість, оригінальність текстів, але й багатство мелодії, тобто художня повноцінність пісні в цілому.

До збірника не включені пісні, що вже публікувались у томах серії «Українська народна творчість» («Колядки і щедрівки», «Жар­тівливі пісні», «Танцювальні пісні», «Радянська пісня»), а також ті, що увійдуть до інших томів («Робітничі і революційні пісні», «Пісні літературного походження»).

 

Скріншот з книги:

 

Також можна завантажити самі Пісні Поділля:

Слова для пошуку: пісні, збірник, завантажити, українські, скачати, мови, української, летітбіт, Присяжнюк


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини