Камянець-Подільський » Історія » Церкви та храми » ПЕТРОПАВЛІВСЬКА ЦЕРКВА XVIст.

ПЕТРОПАВЛІВСЬКА ЦЕРКВА XVIст.

  • 1 011
  • (Оцінок: 0)
ПЕТРОПАВЛІВСЬКА ЦЕРКВА XVIст.
ПЕТРОПАВЛІВСЬКА ЦЕРКВА XVIст.

ПЕТРОПАВЛІВСЬКА ЦЕРКВА XVIст. (уточнене датування 1580 р.), (складові: церква св. апостолів Петра і Павла, огорожа з брамою),
охоронний № 741, адреса: вул.Татарська, 9, м.Кам’янець-Подільський, Хмельницька обл.



Петеропавлівська церква в Кам'янці-Подільському

Побудована в 1580 р. як кам’яна триконхова церква - ця дата була виявлена на одвірку під час перебудови на початку XIX ст. В

історичний літературі кінця XIX ст. і в сучасних історико-літературних публікаціях висловлюється думка про можливість будівництва церкви в XV ст. Церква є єдиною тридільною конховою культовою спорудою, що залишилася з трьох, які раніше існували в місті. В архітектурі церкви також присутні фортифікаційні елементи: архаїчний характер влаштування внутрішніх стінних гвинтових сходів у південно-західному куті дзвіниці. В архівних джерелах XVI ст. згадується як існуюча. У 1591р церкві був подарований будинок кам’янецьким міщанином Іваном Селецьким. Під 1593 р. церква згадується в подорожніх нотатках російським мандрівником Трифоном Коробейніковим. Протягом XVI – XVII ст. церква була православною. У часи турецького панування 1672 – 1699 рр. передана римо-католицькій громаді для проведення богослужінь. В кінці XVII ст. за східним фасадом церкви були побудовані укріплення. У 1700 – 1795 рр. церква є уніатською, з 1795 р. - знову стає православною.

План петеропавлівської церкви 


В кінці XVIII ст. стіни укріплені контрфорсами. В 1834 р. до західного фасаду прибудована дзвіниця в стилі російського класицизму. У 1876 р. встановлено 4-ярусний іконостас, влаштована нова дерев’яна підлога і хори. У 1894 р. здійснено зовнішній ремонт церкви: перебудований купол, до дзвіниці з північного боку прибудована ризниця. Огорожа церкви збудована в XVI ст., у муруванні збереглися різьблені білокам’яні блоки вторинного використання, стійки брамки також використано повторно.


Після революції 1917 р. церква залишалася діючою. У 1935 р. була закрита, деякий час використовувалась як зерносховище, під виробництво, склад тютюнової фабрики. У 1980-ті рр. було розпочато ремонтно-реставраційні роботи. Під час яких було виявлено фрагменти фресок XVI ст., живопису XVII-XIX ст. В 1991 р. церква передана громаді Української Православної церкві міста Кам'янець-Подільський.


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини