Камянець-Подільський » Історія » Церкви та храми » Орган в Кафедральному костелі - як йому повернули життя?

Орган в Кафедральному костелі - як йому повернули життя?

  • 3 169
  • (Оцінок: 0)
Орган в Кафедральному костелі - як йому повернули життя?
Орган в Кафедральному костелі - як йому повернули життя?

У період «войовничого атеїзму» кафедральний костел в Кам'янці-Подільському закрили, а його приміщення передали на баланс музею. Під час Другої світової війни орган було пошкоджено.

Як органу повернули життя в кафедральному костелі Кам'янця.

1970 р. директор музею Григорій Хотюн став шукати фахівців для реставрації органа та облаштування концертної зали органної музики. У вересні до міста прибули майстри-органісти Естонської філармонії Хардо Крейза, Хеллі Крейза та Георг Сепп.

Вони з`ясували, що немає 200 металевих труб, є 17 регістрів (ряд труб однакового тембру) з 20, пошкоджено пульт керування, міхи та інші деталі. Необхідно замінити міхи на електричну систему. Потрібно виготовити нові деталі труби з використанням олова (100 кг), свинцю (100 кг), соснової дошки, мідного дроту та інших матеріалів.

 

 Відкриття органа 9 листопада 1978 р. (Арсеній Котляревський, Богодар Которович (скрипка). Фото з архіву музею

Загальна вартість робіт становила 28-33 тис.руб., а роботи планувалося виконати за три роки.

Хардо Крейза запропонував розширити орган, додавши ще один мануал (ряд клавіш), збільшити кількість регістрів із 20 до 24, а труб із 970 до 1806.

У жовтні 1972 р. музей та товариство охорони пам`ятників запросили професора-органіста Київської консерваторії Арсенія Котляревського та інспектора музичного управління Міністерства культури СРСР В.Новикова. Комісія, дослідивши приміщення костелу та орган, дійшла висновку, що орган не придатний для використання у концертній діяльності, тому його не варто відновлювати. На їхню думку, для подальшого використання приміщення як концертної зали варто купити новий орган за 110 тис.руб. Голова міськвиконкому Лідія Демчук, перший секретар міськкому КПУ Олександр Лісовий надсилали листи до вищих інстанцій з проханням виділити кошти на ремонт або купівлю нового органа. Зберігся лист голови міського правління товариства охорони пам`ятників історії та культури Іона Винокура до міністра культури СРСР Катерини Фурцевої з проханням посприяти організації ремонту органа в ЧССР або НДР, де є відповідні фахівці.

 

Орган. Сучасний вигляд Фото Петра Ігнатьєва

Листування Григорія Хотюна з Хардо Крейза свідчить,. що директор музею і далі шукав шляхи реставрації органа. У листі від 16 березня 1976 р. до начальника Естонського республіканського управління реставрації Хотюн зазначив, що вже звертався до різних установ, але досі реставрацію не проведено. Григорій Миколайович просив прийняти замовлення на реставрацію та повідомити про ціну і строки.


У листопаді 1978 р. Міністерство культури УРСР направило в Кам`янець випускницю Київської консерваторії Ірину Калиновську. Регулярні концерти (у вівторок, п`ятницю, суботу, неділю) розпочалися 9 червня 1979 р.Ціна вхідного квитка на концерт становила 1 руб. для дорослих та 50 коп. для студентів і школярів.


У червні 1976 р. міськрада та міськком КПУ дали згоду провести реставрацію протягом 1976- 1977 рр. У грудні 1976 р. музей і реставраційне управління Держ буду Естонської РСР підписали договір на виконання реставраційних робіт 1976 р. на суму 5 тис.руб. (зняття та маркування органних труб, виготовлення з`єднувальних деталей трактур - механізмів, що забезпечують зв`язок клавіш із клапанами, подають повітря у труби). Оскільки в Кам`янці не було відповідної матеріальної бази, орган вивезли до Естонії.

У лютому 1977 р. було підписано договір про продовження реставраційних робіт на суму 45 тис.руб. Частину суми (20 тис.) виділило Хмельницьке обласне управління Українського товариства охорони пам`ятників історії та культури. Роботи з реставрації корпусу органа виконувала бригада місцевих спеціалістів. Паралельно проводився ремонт приміщень костелу, який завершено в квітні 1978 р.

Адміністрація музею розраховувала, що естонські майстри проведуть монтаж і налаштування в квітні, проте роботи завершилися лише в листопаді 1978 р. Згідно з актом прийому, виготовлено відсутні труби, нову педальну клавіатуру, до якої додано три клавіші, які розширюють її діапазон, та відповідно додано 12 труб і нову маленьку віндладу (дерев`яний ящик з отворами в кришці, на які встановлено труби) з електричною трактурою. Зроблено загальне регулювання механізмів і налаштування всього органа. Вартість усіх робіт становила 50785 руб., а загальна балансова вартість органа на 1979 р. - 120260 руб.

 

 Монтаж органа естонськими майстрами 1978 р. Фото з архіву музею

 1978 р. Хотюн звернувся у Хмельницьку обласну філармонію, щоб забезпечити органні концерти у костелі та затвердити штатну одиницю органіста в музеї.

9 листопада 1978 р. відбулось урочисте відкриття органа. Програму підготовлено за сприяння заслуженого діяча мистецтв УРСР, професора Київської консерваторії Арсенія Котляревського, який виступив із повідомленням «Органи в музеях СРСР та орган Кам`янець-Подільського музею» і виконав твори Баха, Леонтовича, Джироламо-Фрескобальді, Шостаковича. На концерті виступили лауреат міжнародних конкурсів, доцент Київської консерваторії Богодар Которович (єдиний скрипаль у світі, удостоєний честі дати два концерти на легендарній скрипці «Саппопе» Ніколо Паганіні за межами Італії) та співачка, викладач Хмельницького музичного училища Г.В.Баранова.

 Педалі та клавіші органуПедалі та клавіші органу 

Так розпочалось нове життя органа Кафедрального костелу, який радує нас мелодійним звучанням і сьогодні.

 ---

Газета "Подолянин". Наталія РИБЧАК, завідувач відділу Кам`янець- Подільського державного історичного музею-заповідника.

  

Ключові слова: орган, Камянець, костел, музей


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини