Камянець-Подільський » Історія » Церкви та храми » Будинок духовної консисторії

Будинок духовної консисторії

  • 3 722
  • (Оцінок: 0)
без картинки
Будинок духовної консисторії

Історія цього будинку досить цікава. У XVIII ст. ділянка землі, на якій тепер знаходиться будинок, належала графу Федору Потоцькому. Він подарував цю ділянку з кам`яною спорудою так званому Приказу Громадської опіки.

Кам`яна споруда з часом зовсім розвалилась і в 1807 р. Приказ продав ділянку із залишками стін і двома кам`яними погребами міському архітектору Антонію Тіренбергу, який зніс руїни і за два роки побудував кам`яний житловий будинок. Після смерті А. Тіренберга будинок належав його вдові Шарлотті Тіренберг.


 

Довжина вздовж північного фасаду 39,4м, вздовж східного – 45,6м, шириною у центральній частині – 20,4м, 17,5м, у східній частині – 8,8м, 5,7м, 8,1м. Загальний об`єм - 8853куб.м. Планувальна структура змішаного типу секційна та коридорна з одностороннім розміщенням приміщень.

Площа забудови = 610м2 . 

 

На той час знадобилося приміщення для Подільської духовної консисторії, що містилася в тісному цегляному будинку при Іоанно-Предтеченській церкві. І в 1834 р. консисторія придбала будинок у Ш. Тіренберг. Архітектор Симеон Учта склав плани внутрішньої перебудови головного будинку та флігеля. Після закінчення робіт в головному будинку розмістились відділи консисторії, a у флігелі - її архів.

Після лютневої буржуазно-демократичної революції в Кам`янці-Подільському 1917 р, було створено першу Раду робітничих депутатів, яка згодом об`єднались iз Радою солдатських депутатів. Рада містилася спочатку в приміщенні колишнього буфету на Старому бульварі, а влітку 1917 р. переїхала в будинок колишньої духовної консисторії. Рада робітничих і солдатських депутатів та місцева партійна організація проводили велику роботу серед трудяших міста і солдатів гарнізону і випускали листівки проти імперіалістичної війни, в кінці серпня організували відсіч контрреволюційним заколотникам - прихильникам генерала Корнілова.

26 жовтня (за ст.ст.) радіотелеграф приніс радісну звістку про повалення влади Керенського та встановлення Диктатури пролетаріату. З ініціативи членів більшовицької фракції міської Ради і корпусного комітету РСДРП (б) 1 листопада 1917 р. було скликано засідання Ради, яка прийняла постанову про підтримку першого Радянського уряду на чолі з В.І. Леніним і про оголошення Радянської влади в місті.

У 1919 р. в будинку містився міський комітет комсомолу, в 1925 р. - окружна міліція, а згодом - інші державні установи. Після Великої Вітчизняної війни тут знаходилась ветеринарна та агрономічна школа. Тепер цей будинок орендує радгосп-технікум, який розмістив у ньому гуртожиток школи підвищення кваліфікації.

У 1925 р. будинок з флігелем був переданий Кам’янець-Подільській повітовій міліції і використовувався під житло.

У післявоєнний час тут розміщувались ветеринарна та агрономічна школи, пізніше гуртожиток обласної школи підвищення кваліфікації спеціалістів сільського господарства.  

У 2000 р. будинок був переданий у власність Хмельницькій та Кам’янець-Подільський єпархії Української автокефальної православної церкви. У східній частині першого поверху будинку була влаштована церква Преображення Господнього. Будинок занесений до переліку пам’яток історії Хмельницької області. ( Пост. РМ УРСР від 6.о9. 79 №442 ох.№1645).  

Будинок духовної консисторії



 


 

Використано матеріали: Г. ОСЕТРОВА, старший науковий. працівник Кам`янець-Подільського історико-архітектурного заповідника. Прапор Жовтня. - Кам`янець-Подільський, 1982. - 31 липня


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини