Камянець-Подільський » Блогери » Чернух Володимир » Марія Гаврилівна Подраменцова

Марія Гаврилівна Подраменцова

  • 1
  • (Оцінок: 0)
Марія Гаврилівна Подраменцова
Марія Гаврилівна Подраменцова

11 квітня 1854 року у Кам’янці-Подільському народилася Марія Гаврилівна Подраменцова, яка ввійшла в історію театру як видатна актриса Марія Савіна.

Вона з’явилася на світ в сім’ї чиновника дванадцятого класу, скромного викладача чистописання та малювання Кам’янець-Подільської чоловічої гімназії Гаврила Подраменцова. Невідомо, як склалася би її доля, якби не пристрасне захоплення батька театром. Пробувала свої сили на сцені й Маріїна мама — Марія Петрівна. Недарма, спогади Марії про Кам’янець-Подільський чисто театральні: собача комедія, яку зображував дресирований пудель в актовому залі гімназії; участь у благодійному спектаклі, який улаштували Маріїні батьки.

Пропрацювавши вісім років (1851—1859) викладачем гімназії, Гаврило Миколайович, підігрітий успіхами в любительських спектаклях, зважився на рішучий крок — покинути забезпечене місце з казенною квартирою заради примарної акторської кар’єри. Він підібрав собі й відповідне сценічне ім’я — Гаврило Стремлянов. 1860 року сім’я Подраменцових назавжди покинула Кам’янець-Подільський й переїхала до Одеси.

А в гімназії місце викладача чистописання й малювання з 1859 року замість Гаврила Подраменцова обіймав український художник Іван Васьков. Марія Савіна померла 8 (21) вересня 1915 року в Петрограді (нині — Санкт-Петербург).


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини