Камянець-Подільський » Блогери » Ірина Пустиннікова » В 2022 році відмінили Маланки

В 2022 році відмінили Маланки

  • 233
  • (Оцінок: 0)

Терпіти не можу скандали, але і мовчати теж не годиться. А тема - просто бутон срачу. Напишеш - і він яаааак розквітне. Або я так собі думаю..
Ми всі в курсі, що війна і не до святкувань. Їх ніхто і не чекає - ні ілюмінації, ні нічних гоцок у клубах, ні фестивалів різного штибу, ні тим більш феєрверків.

Але. Ритуал не святкування.
Ритуал в ХХІ столітті в Україні - взагалі річ червонокнижна, ендемічна, не так дихнеш у його бік - він зав'яне і зникне. Назавжди.
Може, хтось пам'ятає, як бідкалася я 7.01.22 через те, що цього року зі списку живих ритуалів вже викреслено різдвяних "турків" у Котелевому та Черленівці. Не зібралися, не вдягнули костюми, не пішли. Все. Був звичай, яскравий, древній - нема.
Відродити після паузи - ДУЖЕ складно. Потребує більше зусиль, часто під час воскресіння втрачає добру половину автентичності.
Ну і маємо ситуацію: найбільші маланки країни під питанням.


Чому? Бо озираються на селищні та сільські ради, а ті переводять стрілки на обласне керівництво. Мовляв, з області ще не спустили, чи можна, чи ні.

А на середину.
Поганське тисячолітнє дійство, котрому потрібен дозвіл чиновника на існування?
Це навіть не профанація.
Ні, ну зрозуміло, що всі бояться зробити боляче іншим і остерігаються викликати на себе гнів. Це ясно. Але - ще раз - ритуали в нас і так зникають. Їх не вбили дві світові війни, срср і ковід - але зараз може прийти їхній кінець.


Хто від того виграє?
Облрада Чернівецької області? Очільник Буковини? Та ніхто ж.
Там ще й ситуація в регіоні така, що маланкуватимуть - ЯКЩО маланкуватимуть - лише діти та підлітки шкільного віку. Не молоді чоловіки. Всі питання на кшталт "чого не в окопі" відпадають вже на старті. Але щоб наш етнографічний скарб пережив цю війну, його не треба топтати. Там раз наступиш - і гаплик.


Любов Добровольська, Марина Либанова, Владимир Пулинец, підкажіть, будь ласка, кого тегнути, щоб допомогти маланці пережити цю важку зиму? Хтось в курсі, хто в Чернівцях зараз завідує культурною політикою - і чиє "добро" так чекають по сільрадах? Від цієї людини зараз залежить багато.


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини