Камянець-Подільський » Новини Кам'янця-Подільського » Аварії » Церкву 16 ст. відновлюють пінопластом. Ганьба!

Церкву 16 ст. відновлюють пінопластом. Ганьба!

  • 1 627
  • 1
  • (Оцінок: 0)
Церкву 16 ст. відновлюють пінопластом. Ганьба!
Церкву 16 ст. відновлюють пінопластом. Ганьба!

В зв`язку із проведенням робіт на фасаді охоронної пам`ятки культурної спадщини - церкви Святих апостолів Петра і Павла , (в простонароді Петропавлівська) на вул Татарська  9 в м. Кам`янець-Подільський з порушенням пам’яткоохоронного законодавства, сьогодні відбулася термінова зустріч (не нарада ) на території храму представника НІАЗ "Кам`янець" заввідділом реставрації та реабілітації Кулішової А.А. , начальника відділу апарату виконавчого комітету Кам`янець-Подільської міської ради з Охорони культурної спадщини Чухрія О.В. керівництва ГО "Охорони пам`яток історії культури, архітектури" Скрипник А. Ю. , Магілат В.В., Кроль В.О. та настоятеля храму протоієрея Цісаря О.

На 9 годину ранку на фасаді охоронюванної пам`ятки проводились будівельні роботи на піденному фасаді споруди.

 

На виставленому риштуванні працювали робітники і проводили роботи із влаштування утеплення фасаду плитами із пінопласту. Роботи проводяться господарським способом, не фахівцями із відсутністю знань і навиків проведення реставраційних робіт . Із слів протоієрея Цісаря О. , він звернувся письмово до керівника НІАЗ"Кам`янець" Фенцура В.В. з проханням про необхідність проведення робіт із впорядкування фасаду храму. На словах (зі слів настоятеля отця Олександра Цісаря) Фенцур В. дозволив проведення робіт із утепленя фасаду і порекомендував робити це частинами, щоб кошторис не перевищував 100 тис. гривень. Треба зауважити, що громада Петропавлівської церкви проводить всі ремонтні роботи за свій рахунок. Бюджет, звичайно, не є великим, але громада утримує і використовує для своїх релігійних треб пам`ятку культурної і історичної спадщини за власний кошт. Заввідділом реставрації та реабілітації НІАЗ"Кам`янець" Кулішова А.А. повідомила, що вже три дні поспіль приходить і попереджає настоятеля про недопустимість проведення робіт на фасаді і показала документи , які надали настоятелю отцю О. Цісарю з рекомендаціями від НІАЗу . Начальник відділу з Охорони культурної спадщини виконкому міської ради Чухрій О.В. також повідомив, що вже робив усні зауваження настоятелю з приводу проведення робіт, але Припісів не давав.

 

Також повідомив настоятеля про штрафні санкції , якщо роботи не будуть проводитись відповідно до вимог законодавства. Звернула увагу п. Чухрія О.В., що він має подати терміново Припис до НІАЗ "Кам`янець" і викласти в ньому всі порушення , а також зуважила на терміновому зупиненю проведення робіт і повернутися всіх в правове поле і отримати всі необхідні дозволи і проекти для проведення робіт . Намагалась вияснити, що стало причиною проведення робіт із утеплення фасаду . На жаль так і не змогда вияснити . Наразі прийняли рішення про зупинення негайно робіт на фасаді і змусили робітників злізти із риштувань та порекомендували настоятелю отцю О. Цісарю звернутись до НІАЗ "Кам`янець за порядком і рекомендаціями для проведення робіт.

Із цієї ситуації напросився певний висновок :- нехтуємо і знищуємо те,, що нам дісталося в спадок через небажання іти правовим шляхом, який прописаний в законодавстві. Маємо відповідальні інституції, які мали би стояти чітко на засадах збереження культурної спадщини і мали би виконувати в повній мірі свої повноваження і не зловживати своїми посадовими можливостями . Далі представники громадскості будуть контролювати і моніторити ситуацію і спонукати відповідні органи належно виконувати свої повноваження та притягнені до відповідальності винних осіб. (відео викладу згодом) .

 

(Текст з поста Фейсбук Валентини Магілат)


------

Останні коментарі:

Краще розібратися і допомогти
Краще розібратися і допомогти
Шановний авторе статті, Ви хоча б раз були в Перопавлівській церкві? Чи бачили Ви зруйновані стіни і камінь, зацвілі стародавні ікони? Чи не болить у Вас серце, що руйнується історична пам`ятка? Громада храму кілька років тому зробила пристойний ремонт будівлі за власний кошт, але камінь, що руйнується, сипиться далі і ніщо це не може спинити. Чому Ви і всі решта разом з Вами бачать крамолу там, де її нема? Що поганого в тому, щоб сучасними матеріалами законсервувути старі стіни храму і таким чином зберегти їх? Чому замість того,щоб розібратися і допомогти( зауважте - не матеріально) Ви ніби спеціально пишете цю ганебну статтю? Давайте тоді зруйнуємо відремонтовані башти фортеці(іх також реставрували червоною сучасною цеглою). Думаю, що в турків її ще не було!!А ще запрошую Вас разом з командою в наш прекрасний музей мініатюр. Замовте екскурсію за 50гр. і почуєте,що більшість українських замків зараз лежати в руїнах. Думаю, що в свій час ось такі "цінителі" допомогли їх знищити. Не хочете або не можете допомогти, то хоча б не заважайте. Вас просять вся громада храму
Цитувати Скарга

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини