Про Нарзесову криницю

  • 2 889
  • (Оцінок: 1)
без картинки
Про Нарзесову криницю

Кожний, хто буває у Старому місті, звертає увагу на гарну пам`ятку архітектури навпроти Ратуші. Легенда розповідає про історію спорудження цієї міської криниці.

Десь у 16 столітті, коли у Кам`янці існувало три національних общини — руська, вірменська, польська, всі у місті дивувались багаторічному коханню без взаємності багатого вірменського купця Нарзеса до жінки коваля. Красуня ніби не помічала високого, завжди у розкішних шатах, поважного, видного з себе вірменина. А як наполегливо він домагався з нею побачення, передавав подарунки, шукав зустрічі; але так і не спромігся добитися взаємності. Жінка ця зберегла вірність своєму чоловікові.

Прийшло багато часу. Не маючи дітей, вмираючи, Нарзес усі свої величезні статки заповів Кам`янцю на побудову водогону, який мав нести на скелястий острів прісну воду з Гунських криниць. Проект побудови водогону був справою непростою. Поки судили, рядили, як водогін проводити, гроші і розійшлись.

Вірменський колодязь Нарзеса

Вірменський колодязь Нарзеса

Чекали, чекали водогону кам`янчани та й написали польському королю Владиславу скаргу, у якій просили розібратися: де Нарзесові гроші, де водогін? Та, поки комісія приїхала із Варшави, керівництво міста встигла організувати на залишки коштів Нарзеса будівництво колодязя у центрі міста, навпроти Ратуші. Накрили колодязь баштою (не тою, що ми можемо зараз бачити — ця вже з`явилася у 18 столітті за проектом Яна де Вітте).

Комісія королівська приїхала, бачить: колодязь побудований. Отже, гроші Нарзесові пішли все ж таки на вирішення питання водопостачання міста. Задоволена гучним банкетом у свою честь, комісія поїхала назад у Варшаву, так і не скуштувавши води з колодязя і навіть не подивившись у його глибину.

А вода виявилась солена, непридатна для вживання. Та й прибувала вода у колодязь дуже повільно — так, що і для господарчих робіт вода з цього колодязя не могла широко використовуватись у місті.

Так і стоїть донині колодязь цей, як пам`ятник корупції, яка була в усі часи. І ще як пам`ять про патріота Кам`янця, вірменина Нарзеса і про його любов. Адже саме на площі Польський ринок Нарзес вперше побачив її, жінку коваля, своє безсмертне кохання.


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини