Камянець-Подільський » Фото » Історичні фотографії Камянця » Освячення води у джерелі, 21 квітеня 1893 року.

Освячення води у джерелі, 21 квітеня 1893 року.

  • 95
  • (Оцінок: 0)
Освячення води у джерелі, 21 квітеня 1893 року.
Освячення води у джерелі, 21 квітеня 1893 року.

Колись на цьому місці було одне із джерел ключової води, якою користувалося населення міста. Група цих джерел зветься "Гунські криниці".
 

Вода з джерел тече під землею, проходить шлях від "Водойми", далі тече до "Молодіжного скверу", та стікає в невелике озеро, яке називається "Лебединим" і водоспадом скидається з крутої скелі в річку Смотрич.


"Гунські криниці" широко вживалася в Кам'янці не одне століття. За описом Кам'янця О. М. Сементовським, у 1862 році з усіх джерел та криниць міста вода тут вважалася найсмачнішою. В той час до криниць добиралися зі Старого міста за три версти, об'їзною дорогою через Польські фільварки. Воду з криниць продавали в місті, діжка коштувала 25 - 85 копійок сріблом. Доступ до Гунських криниць полегшився, коли після 10 років будівництва в січні 1874 р. урочисто відкрили Новопланівський міст.

Освячення води у джерелі, 21 квітеня 1893 року.

До речі, 1865 р., коли міст ще тільки почали будувати, було розроблено план упорядкування Гунських криниць. Зокрема, передбачалося влаштувати серію резервуарів і фонтан там, де нині стоїть пам'ятник воїнам-афганцям. Після відкриття мосту дещо із запланованого облаштування Гунських криниць було зроблено.
Сквер Гунські криниці, своєю назвою занурюють нашу пам'ять у глибину віків, коли півтора тисячоліття тому гуни переміщалися з Азії в Європу через нашу місцевість і знайшли тут джерела зі смачною водою. А можливо, ці джерела було знайдено пізніше на місці колишнього гунського табору чи поселення.

Епоха гунів охоплює IV ст. до н. е.-III ст. н. е. У I тисячолітті до н. е. величезні простори Центральної Азії від півдня Монголії до Каспію населяли різні племена, одне з них - гуни.

Рух гуннських племен зі сходу на захід, що розпочався в II ст. до н. е., розтягнувся до IV ст. н. е. Рух гунів на захід привів у рух усі інші племена і народи. Цей небачений в історії рух різномовних племен і народів отримав назву Великого переселення народів.
Незабаром їх уже можна було зустріти на території сучасної України. Євразійський, або Великий степ, що простягається від Китаю і до Угорщини, і проходить через українське Причорномор'я. Цим шляхом гуни рухалися до Європи, здобувши попутно кілька великих перемог, зокрема, розбивши племена остготів на Дніпрі, а вестготів - на Дністрі.
Давним-давно зникли гуни. Не так давно, але кудись запропастилися і джерела зі смачною водою. Найдовше живе пам'ять...


На фото освячення води в джерелі на місці майбутнього Молодіжного скверу у квітні 1893 року.


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини