Камянець-Подільський » Блогери » Вікторія Кохановська » «Гіпсовик» аби кам'янчани дихали гіпсовим пилом?

«Гіпсовик» аби кам'янчани дихали гіпсовим пилом?

  • 1 109
  • (Оцінок: 0)
«Гіпсовик» аби кам'янчани дихали гіпсовим пилом?
«Гіпсовик» аби кам'янчани дихали гіпсовим пилом?

Політична свобода дій для ПАТ «Гіпсовик» аби кам'янчани дихали гіпсовим пилом?

Здоров’я мешканців Кам’янець-Подільського потерпає від шкідливих викидів ПАТ «Гіпсовик». Керівництво заводу замість того, щоб подбати про утилізацію відходів, лише годує пустими обіцянками про фільтри. Боротьба між підприємством і людьми триває вже сьомий рік.

Дивитись відео «Гіпсовик» аби кам'янчани дихали гіпсовим пилом?:

Через викиди з ПАТ «Гіпсовик» людям на голову, фактично, падає негашене вапно. «Від квітня 2018-го року завод не має ліцензії на викид відходів у повітря. Фактично, він працює незаконно!», — обурюється місцевий мешканець Павло Галюк.

«Викиди схожі на білий сніг. Вони мають величезний вплив на органи дихання», — наголошує еколог Алла Войціховська.

Людей лякає те, що їх отруюють. Геолог Василь Дяків підкреслює: наслідки можуть бути катастрофічними.

«Пил особливо небезпечний для малих дітей. Крім того, гіпс може впливати на родючість землі, якість води», — зазначає геолог Василь Дяків


? Порушення стандартів санітарно-захисної зони

Відповідно до стандартів, затверджених законом, санітарно-захисна зона до таких підприємств має бути не меншою за 500 метрів. Утім, такої відстані не дотримано. Від найближчої домівки до паркану заводу — лічені кроки.

«Завод збільшив свою потужність втричі, а тому його адміністрація повинна врахувати сусідство з людьми», — переконана еколог Алла Войціховська.

Згідно із Законом України, дозвіл на викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря повинне мати кожне підприємство, що продукує шкідливі викиди. Місцеві ведуть війну проти заводу вже понад п’ять років, однак все марно.


? Закрити завод може тільки Держекоінспекція

«Жодне місто не має права закрити завод. Це може зробити суд на вимогу Державної екологічної інспекції», — каже заступник міського голови Кам’янця-Подільського Сергій Бабій.

Він переконаний: проблема у тому, що це місцеві нелегально проживають на території, яка є поблизу підприємства.

Громадська діячка Вікторія Кохановська дуже довго намагається відстояти право людей на чисте повітря, однак все марно.

«Представники фірми кажуть, що побудували тут бараки і це їхня приватна власність», — каже активістка Вікторія Кохановська.

Мова йде про те, що колись ПАТ «Гіпсовик» збудував бараки для своїх працівників. Згодом люди приватизували ці будиночки. Дехто з місцевих перепродав домівки і тепер вимагає закриття заводу.

«Я маю тут дім з 1978 року. Мені та сусідам закидають, що ми живемо тут нелегально», — коментує місцевий мешканець Петро Стахурський.


? Фірму постійно штрафують за відсутність спецдокументів

«Дозвіл на викиди у заводу закінчився у квітні 2018 року. За порушення ми притягнули відповідних посадових осіб за адміністративної відповідальності», — заявляє старший державний інспектор з охорони навколишнього середовища в Хмельницькій області Олег Ліщук.

До слова, ПАТ «Гіпсовик» має статутний капітан приблизно півтора мільярда гривень, водночас оштрафували його лише на 765 гривень.

«Ми, як міська рада, не хочемо давати підприємству дозвіл на викиди, адже зробили висновок, що воно порушує права людини», — говорить заступник міського голови Кам’янця-Подільського Сергій Бабій.


❌ Порушення на фірмі ПАТ «Гіпсовик»

Крім того, існує певний припис, згідно якого фірма має встановити на виробництві потужні фільтри, які не допускали б викидів в атмосферу.

«Є нормативна сторона питання, як от припис. До того ж, ми не можемо звільнити з роботи понад триста працівників. Куди вони підуть?», — каже директор ПАТ «Гіпсовик» Володимир Постовий.

Та місцеві не вірять словам підприємців. Не дивно, адже війна за чисте повітря триває приблизно 7 років. У керівництва є своє виправдання.

«Ми працювали не один рік для того, щоб знайти фільтри для очищення викидів. Нарешті закупили аж одинадцять, встановили п’ять. До слова, один фільтр обійшовся приблизно у 600 тисяч гривень», — розповідає ПАТ «Гіпсовик» Володимир Постовий.


? Підприємство «прикриває» керівництво Держекоінспекції

«Гіпсовик» отримав припис від Держекоінспекції уже вдруге. І в цьому, кажуть люди, захований надто хитрий план: маючи цей документ на руках, дозволу на роботу не треба! Бо підприємство перебуває наче в процесі усунення виявлених порушень.

Це підприємство, на якому працює понад 300 людей, з них лише 97 працівників оформлено офіційно.

Місцеві мешканці певні: підприємству з мільйонними прибутками вигідніше працювати на приписах і сплачувати лише 765 гривень штрафу, аніж зробити своє виробництво екологічно не шкідливим.

До того ж, керівником Держекоінспекції є Віталій Гуменюк. Ставлення до нього неоднозначне. Кілька років тому він здійснив смертельний наїзд на пішохода і залишився непокараним. Його двічі звільняли із займаної посади, та щоразу він поновлювався через суд. Активісти кажуть, що такий керівник тут «вигідний», мовляв, за хабар із ним можна вирішити будь-які питання.

«У нашому місті кумівство ніхто не відміняв. Через нього у нас проблеми з цим заводом», — додає активістка Вікторія Кохановська.

Однак, Ірина Шелепницька, представниця ВО «Свобода» в Кам’янці-Подільському, до якої належить і директор «Гіпсовика» Володимир Постовий, зазначила: «Депутати провладної більшості навіть не приховують того, що намагаються знищити підприємство з власних політичних антипатій».

До слова, на минулій сесії депутатська група від ВО "Свобода" не підтримала ініціативу колег-депутатів розпочати перевірку на підприємстві, яке фактично вбиває кам'янчан.

Місцеві мешканці запевняють, що не збираються закінчувати нерівну війну проти шкідливого підприємства.
Тому, через численні їх звернення місцева влада вирішили направити чергове звернення до керівництва держави.


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини