Камянець-Подільський » Блогери » Чернух Володимир » Даль в Кам'янці в січні 1831 року

Даль в Кам'янці в січні 1831 року

  • 0
  • (Оцінок: 0)

5 лютого 1831 року в Кам’янці-Подільському військового лікаря Володимир Іванович Даль призначили завідуючим першої карантинної зони. На той час у місті розгорілась епідемія холери..

Потрапив Володимир Даль у Кам'янець в січні 1831 року, його відрядили з групою військових лікарів на Поділля для боротьби з епідемією, яка почалась з липня 1830 року. Карантина зона Володимира Івановича розмістилась у військовому шпиталі гарнізонних казарм. У район, яким опікувався Даль, входила й приміська слобідка – там траплялись хати, де холера не залишила жодної живої душі.

Володимир Даль перебував на Поділлі, менше року Попри такий короткий термін лікар знаходив час, щоб ознайомитись з археологією та архітектурою краю, життям та побутом, збирати легенди, перекази та повір'я, поповнювати свій запас слів, який незабаром ляже в основу його творів.

Записані на Поділлі народні пісні Даль включив до п’ятого тому своїх "Вибраних творів", виданих згодом в Петербурзі під псевдонімом Козака Луганського. До того ж, незабутні враження про перебування в Кам'янці лягли в основу його повісті "Подолянка". А у знаменитому словнику Володимира Даля у першому томі слово «беда» проілюстровано висловом «Кругом вода, а в середине беда»


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини