Камянець-Подільський » Блогери » Чернух Володимир » Гімназія імені Степана Руданського

Гімназія імені Степана Руданського

  • 7
  • (Оцінок: 0)
Гімназія імені Степана Руданського
Гімназія імені Степана Руданського

5 вересня 1919 рокув Кам’янці-Подільському створили державну українську гімназію імені Степана Руданського, українського поета та лікаря.

6 років він навчався у Подільській духовній семінарії в Кам'янці-Подільському. Саме 1849 року 15-річний Степан на 6 років став кам'янчанином. І водночас жителем... Палестини. Саме так семінаристи називали густозаселену південно-західну частину міста (від Старопоштового узвозу до Польської брами), де винаймали квартири.
Кам'янець пробував офіційно вшановувати Степана Руданського. Саме в часи УНР існувала українська гімназія імені Руданського, коли 5 вересня 1919 р її об'єднали з російською хлоп'ячою гімназією і створили державну українську гімназію імені Руданського. А в радянські часи в Старому місті на будинку колишньої семінарії (нині це картинна галерея) була меморіальна дошка про те, що тут навчалися Степан Руданський та Анатолій Свидницький. Нині вона зберігається у фондах НІАЗ «Кам'янець». У 2015-у році в місті Степану Руданському встановили нову пам’ятну дошку.


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини