Камянець-Подільський » Блогери » Козак Руслан » Хлоргексидин у разі інфекцій ротової порожнини: коли і як застосовувати

Хлоргексидин у разі інфекцій ротової порожнини: коли і як застосовувати

  • 22
  • 1
  • (Оцінок: 0)
Хлоргексидин у разі інфекцій ротової порожнини: коли і як застосовувати
Хлоргексидин у разі інфекцій ротової порожнини: коли і як застосовувати

Хлоргексидин — найпоширеніший антисептик у стоматологічній практиці для профілактики й лікування інфекцій порожнини рота.

 Засіб має виражену активність проти бактерій, грибків і дріжджів, оскільки швидко й ефективно обмежує їхнє розмноження завдяки бактерицидним і фунгіцидним властивостям. 

 Хлоргексидин може випускатися як самостійний антисептичний препарат у вигляді 20-відсоткового розчину або входити до складу засобів гігієни ротової порожнини, таких як зубні пасти, гелі та рідини для полоскання рота. Його використання спрямоване на профілактику й інтенсивну терапію захворювань та інфекцій пародонту. Завдяки своїй активності він вбиває патогенні мікроорганізми, які розвиваються в слизовій оболонці ротової порожнини, особливо в ситуаціях високого ризику, зокрема під час хірургічних операцій або інших високоінвазивних втручань.

Застосування антисептика у стоматології

Є декілька випадків, коли пацієнти можуть використовувати хлоргексидин самостійно як доповнення до гігієни ротової порожнини:

  • Пародонтоз (гінгівіт або пародонтит) — для підтримання здоров’я ясен. Коли вони страждають від інфекції, спричиненої бактеріями чи грибками, антисептик запобігає зростанню мікроорганізмів для кращого одужання.
  • Пародонтальна хірургія — після оперативних операцій у ротовій порожнині (наприклад, видалення зубів або встановлення імплантатів), щоб обмежити ризик ускладнень, які можуть бути спровоковані потенційним зараженням.
  • Ураження слизової оболонки — для лікування деяких типів виразок, аби запобігти утворенню біоплівки на ранах і прискорити їхнє загоєння.

 Ополіскувачі для рота з хлоргексидином 

Ополіскувачі для рота з хлоргексидином не потрібно розбавляти водою, оскільки вони містять необхідну концентрацію активних інгредієнтів для безпосереднього використання.


Як правильно застосовувати?

Хлоргексидин дуже простий у використанні: ним треба полоскати рот двічі чи тричі на день, кожні 8–12 годин, утримуючи засіб у роті протягом 30–60 секунд, щоб посилити його дію. Далі його випльовують. Після процедури не рекомендується вживати їжу і напої мінімум 30 хвилин. Засіб зберігає свою дію впродовж 8–12 годин, усуваючи й пригнічуючи збудників інфекції. Гелі з хлоргексидином треба наносити на ясна за допомогою м’якого пензлика або ватного тампона, обов’язково після їди. Уникайте їди й пиття протягом 30 хвилин. Спреї дають змогу легше і зручніше наносити антисептик на оброблювану ділянку у разі локального пародонтологічного лікування. Така форма особливо підходить для людей з обмеженими можливостями, які не можуть виконувати нормальну гігієнічну процедуру. Для досягнення найкращого ефекту засоби із хлоргексидином варто застосовувати на ніч перед сном, не змиваючи.


------

Останні коментарі:

Саша
Саша

Блін ця штука яку ми п'ємо у стоматолога і є хлоргексидин.

Цитувати Скарга

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини