Камянець-Подільський » Вибори » Умови та правила нових виборів!

Умови та правила нових виборів!

  • 3 121
  • (Оцінок: 0)
Умови та правила нових виборів!
Умови та правила нових виборів!

5 вересня, в Кам`янці-Подільському стартує виборча кампанія, що закінчиться 25 жовтня.

Які ж умови та правила нових виборів згідно з новим Законом України «Про місцеві вибори». Що змінилося з момен­ту попередніх виборів 2010 року?

 

1. Насамперед кандидатури депутатів міської та районної рад висуватимуть тільки політичні партії, але членство кан­дидата в політсилі не є обов’язковим. Виборець голосуватиме і за кандидата, і водночас за партію, яку він представляє. Аби потрапити до місцевого парламенту, партія повинна подолати 5-відсотковий бар’єр (2010 року було тільки 3%).

 

2.Кількість депутатських місць приве­дено у відповідність до кількості вибор­ців.

Дані сайту Державного реєстру ви­борців, за станом на 31 серпня ц.р., свід­чать, що в Кам’янець-Подільському районі 57360 виборців, а в місті - 74313. Тому і районна, і міська ради потрапляють до категорії від 50 тисяч до 100 тисяч ви­борців і складатимуться із 36 депутатів. На сьогодні ж, за даними офіційних сайтів рад, у міському парламенті засідають 50 депутатів, а в районному - 84.

Крім того, введено грошову заставу для кандидатів, яка також безпосередньо за­лежить від кількості виборців.

Наприклад, застава для потенційних де­путатів нашої райради складатиме 2766 грн., до міської - 3553 грн., а ось для обласної ради ставки вищі - 50116 грн.

По три з половиною тисячі гривень му­сять заставити і кандидати на посаду кам’янецького міського голови. Через те, що місто має менше ніж 90 тисяч виборців, вибори мера проводитимуться в один тур, і висування кандидатур політичними пар­тіями не є обов’язковим.

Хоча загалом вибори в сільських радах відбудуться по-старому, все ж без нови­нок не обійшлося. 28 серпня ЦВК оголо­сила перші вибори і в нових об’єднаних територіальних громадах. На Хмельнич­чині їх поки 21, а в нашому районі - три.

 

Офіційно висування кандидатів почнеть­ся 21 вересня, 1 жовтня виборчі комісії мають ухвалити остаточні рішення про реєстрацію чи відмову кандидатури.

До 22 жовтня виборці можуть уточнити та змінити свої дані у списках.

 


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини