Форум міста Кам'янець-Подільський

 

ГЕРБ ПОДІЛЛЯ СОНЦЕ

  • 3 673
  • 0
  • 5-08-2020

Походження цього герба загубилося в у сивій давнині. Можливо, ця емблема пов’язана з місцевим культом сонця. У давні часи наші предки-язичники поклонялися небу і небесним світилам. Сонце було символом родючості. Його зображували скрізь – на скелях, на стінах печер, різних предметах. Сонячні (солярні) знаки дуже часто зустрічалися на керамічному посуді трипільців, які жили на території краю у IV-III ст. до н.е.

Герб Поділля 
Ймовірно, що поступово зображення сонця стало родовим знаком якогось місцевого племінного вождя.
У середині ХІІ ст. територія історичного Поділля входить до складу Галицької Русі, а з 1199 року Галицько-Волинського князівства. Можливо, вже тоді золоте сяюче сонце було символом нашого краю.
Першу писемну згадку про подільське сонце знаходимо у хроніці краківського каноніка Длугоша. Розповідаючи про Грюнвальдську битву 1410 року, він пише: «З поміж інших загонів, що сюди прибули, три було із землі Подільської. Всі їхні хоругви з сонячними ликами на червоному тлі».

Герб Поділля 
З 1434 року сонце стало гербом Подільського воєводства. Тоді воно вже зображувалося на білому фоні з 12 зірками навколо.
Цей герб зустрічаємо на кількох пам’ятках архітектури.
На фронтоні міської ратуші;
На кам’яних стовпчиках обабіч Старопоштового узвозу від Польських воріт до Вітряної брами;

Герб Сонце 

У Домініканському костелі св. Миколая (його видно тільки з горища костелу);
У колекції лапідаріїв НІАЗ «Кам’янець» (знайдено на території Польської брами)
Зображення герба ми знаходимо також у деяких документах та старовинних книгах, на планах та гравюрах. Наприклад, у лівому верхньому куті відомої гравюри К. Томашевича (1672-1692 рр.) зображено герб: сонце з 16-ма променями і написом навколо: «оплот Подільського воєводства». Тут також зображено герби трьох кам’янецьких магістратів: руського, польського, вірменського.
#гербикамянцяподільського #сонце

--

Більше про геральдику Поділля

Про зображення сонця

Спроба розшифрувати

Ваш коментар чи ставлення до цієї теми: