Форум міста Кам'янець-Подільський

 
Камянець-Подільський » Форум » Історичний форум » Знахідки та розкопки » Типільське поселення в селі Грушка Кам'янець-Подільського району

Типільське поселення в селі Грушка Кам'янець-Подільського району

  • 2 714
  • 0
  • 17-03-2020

Унікальне трипільське поселення було виявлено в селі Грушка Кам'янець-Подільського району в 2010 році, і тут же виявилося під загрозою знищення. Колгоспні землі, де раніше випасали худобу, були віддані на паї місцевим селянам, і під час оранки на поверхні в великих кількостях здалися фрагменти керамічного посуду, зернотерки, різноманітні старовинні предмети.

На місці побував досвідчений археолог, викладач К-ПДПУ Анатолій Гуцал, і встановив, що в цьому місці, за всіма ознаками, знаходилося трипільське поселення, причому найбільше з виявлених на Поділлі (приблизна площа - близько 20 гектарів). Причому, на відміну від більшості старовинних поселень, це знаходиться дуже близько до поверхні.

Звичайно ж, ця земля набула величезну історико-культурну цінність і повинна бути взята під державну охорону, на місці поселення повинні бути проведені розкопки. АЛЕ! Земля знаходиться в приватній власності, і господар збирається побудувати на своїй ділянці велику свиноферму.

Чи буде влада досить зацікавлені вирішити цю проблему? Чи вийде повернути землю в державну власність? Сьогодні питанням займаються районна адміністрація, обласний відділ пам'яток історії та культури, а також Національний природний парк «Подільські товтри», під захистом якого знаходиться дана територія.

На сьогоднішній день на Хмельниччині в державному реєстрі знаходиться 123 пам'ятки (в їх числі - трипільське поселення в с. Жванець, з яких 11 є пам'ятками національного значення. У той же час 230 гектарів землі, що представляє велику історико-культурну цінність, потрапили в колективну власність в 90-х роках, і тепер повинні бути повернуті у власність держави.

Ваш коментар чи ставлення до цієї теми: