Камянець-Подільський » Фото » 20 КАНЬЙОНІВ ПОДІЛЛЯ

20 КАНЬЙОНІВ ПОДІЛЛЯ

  • 14 134
  • 3
  • (Оцінок: 3)
20 КАНЬЙОНІВ ПОДІЛЛЯ
20 КАНЬЙОНІВ ПОДІЛЛЯ

Особливо ефектно ландшафти виглядають восени.

Поділля пронизане грандіознми каньйонами, які обов`язково потрібно побачити!

Навіть маленька річечка на Поділлі може утворити грандіозний каньйон висотою кілька десятків метрів. Особливо ефектно такі ландшафти виглядають восени.

Фото з квадрокоптера Іринни Пустиннікової

1. Каньйон Смотрича, Цвіклівці

Каньйон Смотрича, Цвіклівці

Річка Смотрич, як ніж масло, ділить колись єдине село Цвіклівці на дві половини — власне сільську та дачне селище. Напевно, це найкрасивіше місце в околицях Кам`янця-Подільського: свої останні кілометри перед впадінням в Дністер річка Смотрич проходить максимально красиво.

 

2. Каньйон Смотрича, Цибулівка

Каньйон Смотрича, Цибулівка

Від Кам`янця Смотрич тече в глибокому каньйоні практично до свого впадіння в Дністер. На фото — меандри річки між Кам`янцем-Подільським і селами Цибулівка і Зубрівка.


3. Каньйон Смотрича, Кам`янець-Подільський

Каньйон Смотрича, Кам`янець-Подільський

Мабуть, найвідоміший місто, повністю оперезаний крутим каньйоном — Кам`янець-Подільський. Смотрич затягнув навколо острова Старого міста тугу петлю. З неба ця петля схожа на букву омега, не то на сердечко. Один з головних туристичних магнітів України, Кам`янець славиться своєю Старою фортецею, найдавнішою зі збережених ратуш в Україні, кафедральним Петропавлівським костелом і кварталами старих вірменських будинків. Побачити всю красу каньйону найлегше з кошика повітряної кулі: Кам`янець вважається столицею українського повітроплавання, і політати тут можна в будь-який день, була б погода.


4. Каньйон Тернавки, Врублівці

Каньйон Тернавки, Врублівці

Каньйон річки Тернавки між селами Китайгород і Врублівці Кам`янець-Подільського району можна добре розглянути хіба що з повітря: береги річки вкриті лісами.


5.  Каньйон Джурина, Червоноград

Каньйон Джурина, Червоноград

Одне з найкрасивіших місць України — руїни замку Понінських в неіснуючому місті вже Червоногруде (звична українському вуху транскрипція «Червоноград» вносить плутанину через схожість назви з шахтарським містом на Львівщині). Пагорб, на якому стоять руїни палацу домініканського костелу, опоясує річка Джурин. Але більшість туристів приїжджають сюди не стільки архітектурою, скільки за природою: неподалік від замку Джурин провалюється в свій же каньйон масштабним 16-метровим водоспадом.


6. Каньйон річок Сурша і Сара-Лунга

Каньйон річок Сурша і Сара-Лунга

Дністровський каньйон не самотній у своїй красі: більшість його приток на цій ділянці теж мають нехай не дуже довгі, зате дуже красиві каньйони. Дві крихітні річки Сара-Лунга і Сурша об`єднуються в одну всього за сотню метрів від впадіння в Дністер. Знаходиться це диво у Кельменецькому районі Чернівецької обл., і цивілізованих під`їздів до нього просто немає. Правда, красу можна на кілька секунд побачити з вікна дизель-поїзда Гречани – Ларга.


7. Каньйони Збруча і Дністра, Окопи

 Каньйони Збруча і Дністра, Окопи

Невелике село Окопи (коли-то Окопи Гори Святої Трійці) на кордоні Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей лежить на вузькому перешийку між двома ярами — Дністровським і Збручанским зберігся скромний костел XVII ст. і залишки кріпосних воріт.

 

8. Каньйон Збруча, Кудринці

 Каньйон Збруча, Кудринці

На високих берегах Збруча збереглися замкові руїни. Твердиня в селі Кудринці Борщівського району Тернопільської обл. виглядає дуже романтично, але туристи добираються до замку нечасто: винувато звичне провінційне бездоріжжя.

 

9. Каньйон Збруча, Чорнокозинці

 Каньйон Збруча, Кудринці

З замкової гори в селі Чорнокозинці Кам`янець-Подільського району Хмельницької обл. відкривається приголомшливий вид.


10. Каньйон Збруча, Скала-Подільська

 Каньйон Збруча, Кудринці

Містечко Скала-Подільська в Тернопільській області колись називався Скала-на-Збручі. До наших днів у Скелі зберігся познеготический костел, залишки маєтку намісників Галичини Голуховських і руїни середньовічного замку. Колись форпост в Скелі був під стать фортеці в Кам`янці-Подільському, але довга низка негараздів – нападу, облоги, пожежі і навіть удар блискавки – поклали кінець колишню славу ще в XVIII столітті. Руїни, тим не менш, виглядають дуже цікаво і сьогодні.


11. Каньйон Жванчика, Жванець

 Каньйон Жванчика, Жванець

Замками багатий не лише Збруч. Неподалік від впадіння Жванчика в Дністер, в селі Жванець Кам`янець-Подільського району височіють руїни середньовічних укріплень.


12. Каньйон Дністра, Заліщики

 Каньйон Дністра, Заліщики

Одне з найбільш знакових, знаменитих місць Дністровського каньйону — петля річки навколо райцентру Заліщики на Тернопільщині, томатної столиці України. Завдяки надзвичайно м`якому клімату місто був популярним кліматичним курортом в період між Першою і Другою світовими війнами. Тут відпочивав весь бомонд Речі Посполитої, а на облаштованих пляжах навіть хотіли висадити пальми. У ті роки В Заліщиках культивували лозу, зараз же у всіх сусідніх селах землі не видно за теплицями: тут масово вирощують ранні овочі.


13. Каньйон Дністра, Дзвенигород

 Каньйон Дністра, Дзвенигород

Колись Дзвенигород був могутнім градом, а сьогодні це крихітне село, куди не ходять рейсові автобуси. Тим не менш, з боку Дністра тутешній пейзаж прекрасний: дзвенигородское відслонення силуру – геологічний пам`ятник природи. Крім того, в селі збереглися стара церква і милий палац (перша третина ХХ століття).


14. Каньйон Мукші

 Каньйон Мукші

Ще одна непримітна річечка, яка неподалік від впадіння в Дністер перетворюється на писану красуню. Про Горішні Плавні дізналася вся країна, а між тим вони у своїх стражданнях за комуністичної топографії не самотні. Селища Жовтневе, передмістя Кам`янця-Подільського, було повернуто історичну назву Мукша Китайгородська — і тепер мешканці просять назвати їх на честь місцевої православної церкви Троїцькому і взагалі всіляко відмовляються від простої подільської річечки.


15. Китайгородська стінка

 Китайгородська стінка

Еталонний розріз силуру, відомий геологам і географам всього світу. Тільки біля села Китайгород Кам`янець-Подільського району силурійські відклади спостерігаються в повному розрізі. А ще в селі є костел XVIII століття і вмираюче дворянський маєток.


16. Каньйон Студениці

 Каньйон Студениці

Невелика річка Студениця, ліва притока Дністра, в`ється змією серед подільських пагорбів. Тут дуже красиво – шкода тільки, що дістатися в каньйон Студениці через бездоріжжя наважиться не кожен.


17. Каньйон Ушиці, Отроків

Каньйон Ушиці, Отроків

У зеленому каньйоні річки Ушиці колись знімали радянський фільм «Циганка Аза». Палац у селі Отроків (Хмельницька обл.) в останні роки відновлює з руїн львівський меценат і бізнесмен Ігор Скальський. У треті вихідні серпня в селі проходить фестиваль, одна з родзинок якого — круті міжнародні лазерні шоу.


18. Каньйон Нічлави, Висічка

 Каньйон Нічлави, Висічка

Над неймовірно красивим каньйоном річки Нічлави у Висічці Тернопільської обл. на замковій горі збереглися залишки двох веж.

 

19. Каньйон Стрипи, Бучач

 

Каньйон Стрипи, Бучач

У каньйоні річки Стрипи лежить старовинне місто Бучач, багатий архітектурними пам`ятниками. Тут є замок, Василіанський монастир і Успенський костел з прекрасним вівтарем роботи видатного скульптора Йогана Георга Пінзеля.

 

20. Касперівське водосховище на Сереті

 Касперівське водосховище на Сереті

Місце відпочинку жителів півдня Тернопільської області. Тут катаються на човнах і катамаранах, рибалять та купаються.


------

Останні коментарі:

ірина коберник
ірина коберник
Відредагуйте матеріал
Цитувати Скарга
admin
admin
І так з російської ледве переклалося... На більше сил не вистачило
Цитувати Скарга
Георгий
Георгий
Люблю Смотричский каньон на всём его протяжении до Днестра!Жаль только что от Цвикловцов до Усти правый берег загрязнён пластиком,корягами и всякой дрянью. Спасибо за фото
Цитувати Скарга

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини