Форум міста Кам'янець-Подільський

 
Камянець-Подільський » Форум » Історичний форум » Старі книги » «Герби лицарства польського»

«Герби лицарства польського»

  • 2 996
  • 1
  • 15-03-2020

Найстаріша друкована книга в Хмельницькій області - «Герби лицарства польського» - зберігається в Кам'янець-Подільському музеї-заповіднику. Вона надрукована в 1584 р в краківській приватній друкарні Мацея Гармолешека по рукописи польського історика Бартоша Попроцького.


Книга потрапила до фондів музею в 1963 р, переживши неспокійні роки національно-визвольної війни часів Хмельницького, окупацію нашого краю царською Росією і переслідування поляків після розгрому повстання 1831 р революції, громадянську, Першу і Другу світові війни, часи розгулу атеїзму і знищення храмів. І все-таки хтось зберіг цінну старовинну книгу і віддав її на зберігання в музей.

У книзі описана історія польських земель, знатних родів, і є розділ про Поділля. У ній розказано, що наші предки воювали з турками, татарами і волохами і про те, що в XV-XVI століттях в нашому місті проживало 10 тис. Людей. Тут мирно співіснували три громади: поляки, вірмени і руси (так в ті часи називали українців).

Книга написана по-старопольски, але читається дуже легко, оскільки старопольській мова дуже схожа на українську. Книга прекрасно ілюстрована, а один з малюнків привернув особливу увагу дослідників історії нашого міста - це герб Кам'янця-Подільського, наділеного Магдебурзьке право. На ілюстрації чітко видно сонце з двадцятьма променями. До сих пір відомий дослідник геральдики України Юрій Савчук стверджував, що корінним гербом нашого міста є сонце з 16 променями. Насправді такий герб з'явився після поділу Польщі та окупації нашого краю Росією, коли Подільська губернія мала 16 повітів.

Всього в запасниках музею зберігається 504 старовинні книги, які датуються XVI-XVIII ст. Загалом же фонди музею налічують майже 150 тис. Примірників і є найбагатшими в Хмельницькій області.

  • 18 березня 2023

А будете оцифровувати ці книги?
Насамперед пріоритет - тим котрі мають зображення місцевої старовини.

ЗАГАЛЬНА доступність подібних документів для всіх Українців - УКРАЙ ВАЖЛИВА!

Ваш коментар чи ставлення до цієї теми: