Форум міста Кам'янець-Подільський

 
Камянець-Подільський » Форум » Історичний форум » Архітектурний форум » Реставрація Домініканського костелу в Кам'янці-Подільському

Реставрація Домініканського костелу в Кам'янці-Подільському

  • 2 620
  • 0
  • 6-04-2020

Інституції Республіки Польща у 2012 році започаткували співпрацю з вивчення та проведення ремонтно-реставраційних робіт на пам’ятці архітектури національного значення Костелі домініканців з келіями, 14-18 ст., яка є у власності монастиря св.Павла Першого Пустельника (ордену паулінів в Україні). Перший етап робіт розпочався з співпраці з Департаментом культурної спадщини Міністерства культури і національної спадщини по реалізації Шану консерваційних робіт приміщень костьолу св.Миколая (каплиця св.Домініка, Розіп’ятого Христа) в 2013 році. Фінансова допомога була надана за програмою «Співпраця з польською діаспорою та поляками за кордоном».

Проект фінансувався в 2013-2016 роках за кошти Міністра закордонних справ Польщі та Міністра культури та національної спадщини Польщі через відповідні фонди, у 2017 році – через Фонд від програми «Захист культурної спадщини за кордоном» Міністерства культури та національної спадщини, в 2018-2019 роках – через Фонд сприяння культурі.

 

Автор проекту, професор Януш Смаза - завідувач кафедри консервації та реставрації кам’яних скульптур та елементів архітектури Інституту консервації та реставрації творів мистецтва Варшавської академії мистецтв. Проект реалізовується трьома колективами, які очолюють Єва Свецка, Анна Кудзя та Патриція Ярмоловіч.

 

В результаті за ці роки виконаний значний обсяг робіт. В 2014 році виконані реставраційні роботи інтер’єру каплиці св. Домініка, де художники-реставратори забезпечили подальше збереження фресок 18 ст. У головній наві реставратори під керівництвом доктора Марії Подковинської-Лулькевич працювали над реставрацією та відтворенням малярських шарів розпису нави костелу.

В 2015 році продовжувалися реставраційні роботи розписів у каплиці св.Домініка та консерваційно-реставраційні роботи ліпнини на склепінні каплиці. В 2016 році завершено роботи з відновлення ліпних елементів інтер’єру центральної нави та 2-го ярусу дзвіниці костелу. Тут виявлено та законсервовано написи фундаторів костелу Стефана та Софії Потоцьких.


В 2017 році виконано роботи з реставрації живопису під куполом у каплиці Розп’ятого Христа, відреставровано штукатурку та ліпнину в аркадах костелу. В 2018 році завершено реставрацію живопису в каплиці Св.Домініка, розпочаті роботи з реставрації ліпнини в каплиці Матері Божої Ружанцевої та боковій північній каплиці. Дані роботи були продовжені в 2019 році. Також цього року виконано укріплення білокам’яних колон та між’ярусних карнизів на головному фасаді костелу.

Ваш коментар чи ставлення до цієї теми: