Водяну башту таки відновлять!

  • 1 865
  • (Оцінок: 0)

Можливо хтось помітив, що біля фортеці почались нові розкопки, а саме виявлено кут Пільної брами, стін переходу до башти і засипані каземати, які підтверджують матеріали досліджень Є.М. Пламеницької.

В даний час на пам’ятці архітектури ХV-ХVІ ст. Башта Водяна №5 комплексу Фортеці (Старого замку) ведуться підготовчі роботи по ліквідації її аварійного стану, що фінансуються з міського бюджету згідно рішення сесії міської ради № 16/15 від 12.07.2016 р. Розпорядником коштів є Державний історичний музей-заповідник як користувач пам’ятки. Науково-проектну документацію розробляє ПП «Архітектурна майстерня «Лагуш і спілка» (м. Львів) під науковим керівництвом кандидата архітектури, дійсного члена Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ICOMOS) О.А. Пламеницької.

Для проведення науково-технологічних та інженерних досліджень і влаштування риштовань працівники ПП «Гермес» розчищають від земляних завалів та будівельного сміття кін. ХІХ – поч. ХХ ст. місце розташування переходу до башти під наглядом фахівців Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції ДП «Науково-дослідний центр «Охорона археологічна служба України» Інституту археології НАН України. Подібні роботи виконувались в 1975-79 роках під керівництвом архітектора-реставратора Є.М. Пламеницької, яка досліджувала північні оборонні споруди середньої та нижньої терас Фортеці.

 

План водяної вежі

Фрагмент креслення науково-проектної документації

«Північні оборонні споруди середньої і нижньої терас Замку від Замкового мосту до Підзамецьких воріт. Т.V. Проектні пропозиції.», що розроблена УСНРВУ в 1978 р.

Дослідники очікують, що подальші роботи на пам’ятці принесуть нові відкриття та інформацію про спорудження й розвиток оборонних укріплень Фортеці та міста в цілому.

 


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини