Камянець-Подільський » Новини Кам'янця-Подільського » Буденне життя » Копії Замків України будуть у Кам’янці

Копії Замків України будуть у Кам’янці

  • 1 742
  • (Оцінок: 0)

Наприкінці вересня, в Кам’янці-Подільському, планується відкриття музею мініатюр «Замки України». Тут будуть представлені копії 16 замків України у масштабі 1 до 20. Таке собі міні-містечко роз­ташовуватиметься у Старому місті, в сквері біля Вірменського бастіону.

 

Тери­торію для музею під відкритим небом надали підприємцям із Хмельницького для покращення благоустрою, не виділяли і не здавали в оренду землю, а лише дали дозвіл на встановлення спо­руд. Ідею такого проекту виношува­ли дуже давно, але то місця не мог­ли підібрати, то не влаштовували умови підприємців і майстрів, які погоджувалися втілити її в життя. Цього ж разу ініціатори Євген НЕНАШЕВ і Олексій СМОЛЬСЬКИЙ приїхали до нас уже із конкретними пропозиціями та напрацюваннями, на які ми одразу погодилися. Чим можемо, тим і сприяємо. Вартість проекту дуже солідна - за їхніми підрахунками, більше як три міль­йони гривень. Усі витрати хлопці беруть на себе.

Більшу частину експонатів уже привезли до Кам’янця, і вони вра­жають. Автори зуміли передати кожну деталь, будь-яку дрібничку: навіть фрески і герби. Також біля кожного замку відтворять автен­тичну територію: якщо біля нього тече річка, то тектиме вона і в нас. Приємно й те, що наша фортеця в міні-містечку чи не найбільша - розташується на території понад 7 метрів.

 

А от один з ініціаторів проекту - хмельничанин Євген Ненашев - розповів, що ідею запозичив у Таїланді. Такий музей мініатюр, створений за його ініціативою, вже успішно працює в Яремчі. Ще одну ставку підприємці зро­били на Кам’янець-Подільський.

- Дуже подобається це місто, а ще втішає, що тут багато туристів. Та й у вас нормальна міська влада, яка хоче його розвивати, - каже пан Євген. - Над точними копіями замків працюють столичні майстри. Відтворюють кожну деталь, аби кам’янчани та гості могли оцінити всю велич української архітектури. Дивлячись на цю красу, хтось поїде в інше місто, аби полюбуватися оригіналом, а кому не дозволить гаманець - залишиться із багажем позитивних вражень від кам’янець- ких копій.

 

Цікаво й те, що 16 замків бу­дуть лише початком експозиції. В майбутньому організатори пла­нують доповнити її відтвореними моделями ще 5-6 величних спо­руд, від яких на сьогодні зали­шилися тільки руїни.

 

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.


------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини