Камянець-Подільський » Новини Кам'янця-Подільського » Аварії » Африканська чума вже біля Кам'янця!

Африканська чума вже біля Кам'янця!

  • 1 788
  • 1
  • (Оцінок: 0)

11 травня Дунаєвеччина обгородилася блокпостами, місто та район «озброїлися» похвилинними інструкціями з боротьби із небезпечною недугою та всіма необхідними засобами знезараження. Адже вперше на Хмельниччині зареєстровано випадки захворювання на африканську чуму.

За словами в.о. начальника Держпродспоживслужби в Дунаєвецькому районі Валентина Дміфтрєва, у с.Гірчична в одному з господарств загинули семеро свиней. Одразу ж було відібрано матеріали на дослідження, висновки якого не втішили - у чотирьох пробах виявлено ДНК вірусу африканської чуми. Наразі в населеному пункті встановлені карантинні пости, щоб епідемія не поширилася далі.

Працівники служби почали обходи дворів жителів села Гірчична та проводять облік свиней.  заплановано спалити усіх свиней. Приступили й до знезараження території, де виявлено збудник.

Кам’янець-Подільський перебуває в другій зоні нагляду, у нас почали проводити облік усього свинопоголів’я в населених пунктах і господарствах району. Наразі випадків захворювання в районі не зафіксовано.

Спокійна ситуація і в місті, де кам’янчани утримують 75 свиней. Начальника міської лікарні державної ветеринарної медицини Олександр ІЛЬЧУК запевняє, що у служби є набір спецодягу та інструментів, щоб оперативно взяти патматеріал, направити його на дослідження та не допустити розповсюдження вірусу. Встановлений контроль у супермаркетах і

переробних підприємствах, де за надходженням сировини стежать лікарі.

Проте містян найбільше непокоїть ситуація на ринку, де, власне, продається найбільше м’яса. Люди переймаються тим, аби заражена свинина контрабандно не дісталася кам’янецьких прилавків.

Державні лаборанти несуть юридичну і кримінальну відповідальність. Занепокоєння викликають вулична торгівля, де таки може проскочити неперевірений шмат м’яса, та дані приватної лабораторії, що діє на Центральному ринку. Адже лабораторні дослідження вона проводить не в повному обсязі й не несе жодної відповідальності.

Спеціалісти запевняють, що африканська чума свиней для здоров’я людей загрози не становить. А от державному гаманцю цей вірус завдасть неабиякого удару.

-     Африканська чума - небезпечне захворювання, яке швидко передається від хворих свиней до здорових. Ні вакцини, ні лікування досі немає. Єдиний вихід - знищення поголів’я, за яке Кабінет Міністрів має виплатити компенсацію господарям. Також чималу суму з Держбюджету виділять на протиепізоотичні заходи. Під табу може потрапити і експорт м’яса, - каже головний спеціаліст управління Держпродспоживслужби міста Віктор СЕНИК.

Проте кам’янецькі селяни не надто довіряють обіцянкам із Банкової й дуже сподіваються, що свиней палити таки не доведеться.

---

Звістка про чуму

Інформація про чуму у Вікіпедії

Депо про чуму

 

 


------

Останні коментарі:

admin
admin
Здається, що це лише війна за свинокомплекс в Дунаївцях. А епідемія чуми це відповідь за відмову продати його...
Цитувати Скарга

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини