Михайло Грейм

  • 2 806
  • (Оцінок: 1)
Михайло Грейм
Михайло Грейм

15 вересня 1828 року за 85 кілометрів від Варшави — в невеликому місті Желехув Привіслянського краю (нині Гарволінського повіту Мазовецького воєводства Польщі) в сім`ї міщанина народився майбутній відомий фотограф.

Закінчивши повітову школу, Михайло поїхав до Варшави, де навчався друкарської та фотографічної справи. 1848 року йому надали звання друкаря-складальника та фотографа (нової на той час професії).

Фотосалон Грейма В Кам`янці 

1852 року Грейм переїхав до Кам`янця-Подільського. Працював старшим складачем, у 1856—1872 роках — смотрителем (керівником) губернської друкарні.

Під впливом свого близького друга, відомого польського письменника, історика, дослідника минулого Поділля, доктора медицини Ю. Ролле, Грейм зацікавився краєзнавством та художньою фотографією. До свого будинку він прилаштував невелике ательє, закупив обладнання і, організувавши літографію, з 1871 року почав випускати листівки з видами Кам`янця і навколишніх пейзажів. У 1882 відкриває свою друкарню.

Срібні медалі на фотовиставках у Нюрнберзі (1885), Львові (1895), Києві (1897), Варшаві (1900).

Видав 23 альбоми, комплекти фотовидів пам`яток історії і архітектури Кам`янця-Подільського та його околиць.

Михайло Грейм сформував найбільшу в місті нумізматичну колекцію — понад 4 тисячі монет і медалей. У колекції було представлено римські, візантійські, російські, турецькі та польські монети й медалі. 123 монети Грейм подарував Кам`янець-Подільському давньосховищу. Він також подарував колекцію Нумізматичному товариству в Кракові.

  

Михайло Грейм в 1880-е. Паспарту карток Грейма.

Упродовж 1889—1910 років Грейм опублікував 25 статей про скарби Поділля в 11 томах варшавських «Нумізматично-археологічних відомостей».
Грейм також збирав старовинні образи́, предмети народного ремесла та мистецтва.

1875 року Михайло Грейм став дійним членом Російського географічного товариства, 1876 року — антропологічної комісії Краківської академії наук, 1884 року — Товариства любителів природи, антропології і етнографії Московського університету. Дійсний член Подільського єпархіального історико-статистичного комітету. Від 1906 року — член-кореспондент Польського краєзнавчого товариства у Варшаві. А всього він був членом семи наукових товариств.

Михайло Грейм помер 2 січня (15 січня за новим стилем) 1911 року в Кам`янці-Подільському. Його поховано на Польськофільварецькому кладовищі.

Сьогодні в Кам`янці-Подільському діє Асоціація колекціонерів імені Михайла Грейма, яка об`єднує колекціонерів міста та Кам`янець-Подільського району.



далі про сина Грейма..

Сторінки: 1 2

------

Прокоментуй Цей Пост:

Схожі Новини